Панцанелла: Класичний італійський салат з хлібом

Панцанелла (Panzanella) - це салат з овочів і хліба родом з провінції Тоскана. Панцанелла була звичним стравою у бідних італійських селян. Зазвичай в сільських будинках хліб пекли один раз в тиждень, і черствий хліб треба було якось використовувати. Так і з'явився цей салат з овочів, зелені, оливкового масла і, звичайно ж, злегка засохлого хліба.

Сьогодні в Тоскані Панцанелла все роблять по-різному, але головне - в ній має бути сухий хліб і помідори. Залежно від рецепта, для салату хліб змочують водою, оливковою олією або підготовленим заздалегідь соусом, потім змішують його з овочами, наприклад, зі стиглими помідорами. Шматочки хліба просочуються соком, що утворюється салату. У більшості рецептів, крім помідорів, в Панцанелла пропонується додавати інші овочі: огірки, цибуля, селера, оливки і зелень. Панцанелла після приготування радять залишати в холодильнику, щоб салат настоявся і став ще смачніше. Він може зберігатися до 12 годин.

Складові: 300 г білого хліба (нарізаного напередодні на скибочки), 300 г помідорів, 1 шт. червоного перцю, 1 шт. жовтого перцю, 1 цибулина, 1 пучок петрушки, 1 пучок базиліка, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. каперсів

Для заправки: 6-8 ст. л. бальзамічного оцту, 8 ст. л. оливкового масла, 1 шт. лаврового листа, за смаком сіль і мелений чорний перець

приготування: Змішати 125 мл води, 6 ст. л. бальзамічного оцту, лавровий лист і довести до кипіння. Суміш трохи остудити і вилити на хліб. Залишити на 30 хвилин.

Помідори залити на 1 хвилину окропом, очистити від шкіри, розрізати хрест-навхрест і видалити насіння. М'якоть помідорів нарізати на тонкі скибочки. Перець очистити від насіння і нарізати невеликими кубиками. Лук - тонкими півкільцями. Половину пучка петрушки дрібно порубати.

Віджати хліб і наламати невеликими шматочками. Змішати з нарізаними овочами і каперсами.

Для соусу розчавити часник, додати оливкове масло, дрібно нарізану петрушку, 2 ст. л. бальзамічного оцту, посолити і поперчити. Вилити соус на хліб, добре перемішати і поставити в холодильник на 1 годину. Подавати салат холодним, посипавши петрушкою і базиліком.


Салат в хлібі

Цікаве і незвичайне рішення - салат в хлібі в домашніх умовах. За основу краще взяти хліб прямокутної форми. Начинка для салату може бути різною. Дивимося рецепт!

  • Куряче філе 400 Грам
  • Хліб 1 Штука
  • Гриби 200 Грам
  • Сир 150 Грам
  • Майонез 200 Грам
  • Яйця 4 Штуки
  • Мариновані гриби 200 Грам
  • Зелень кропу 20 Грам

1. Відварюємо куряче філе, даємо йому охолонути і дрібно нарізаємо.

2. Нарізаємо мариновані гриби. Я беру зазвичай печериці, але відмінно підійдуть і опеньки.

3. Тим часом відварюємо яйця і після їх охолодження нарізаємо дрібними кубиками. Змішуємо їх з куркою, грибами і майонезом.

4. Готуємо хліб: виймаємо з нього серцевину, залишивши тільки краю. Таким чином, у нас вийде основа для салату.

5. Викладаємо салат всередину і посипаємо зверху сиром. Сир краще натерти на дрібну тертку.

6. Закриваємо верх відрізаним раніше хлібом (верхівка) і прикрашаємо кропом.

схожий відеорецепт "Салат в хлібі"