Борщ холодний, класичний і гарячий - кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати борщ.

Борщ - загальні принципи приготування

Борщ займає після борщу друге місце за популярністю серед всіх перших страв, основу яких становить буряк. Головна відмінність свекольника від борщу - відсутність в першому блюді капусти. Борщ бувають гарячими або холодними, розрізняються вони також і по входять до складу продуктів. Базовий набір овочів включає буряк, свіжі (можна замінити солоними) огірки і всіляку зелень (салат, зелена цибуля, кріп, петрушка і т. Д.). У деяких рецептах борщ використовується картопля, ріпчаста цибуля і морква. Готується блюдо на буряковому відварі, воді, м'ясному бульйоні, квасі, кефірі та навіть на мінералці. Подають борщ зі сметаною, подрібненою зеленню і вареними яйцями. Дуже смачно додавати в борщ шматочки ковбаси, біле куряче м'ясо, яловичину або шинку.

Борщ - підготовка продуктів і посуду

Буряк для борщу можна відварити цілком або ж спочатку нарізати, а потім відразу поставити варитися. Картопля зазвичай варять в мундирі, потім остуджують і нарізають невеликими кубиками. Морква також чистять, варять або пасерують з подрібненим ріпчастою цибулею. Свіжі огірки можна не чистити, якщо у них тонка шкурка. Огірки можна нарізати кубиками, соломкою або натерти на тертці. Відваріть заздалегідь кілька яєць круто, щоб вони встигли охолонути, і їх можна було б додати в порційні тарілки. Вимиту зелень краще нарізати дуже дрібно.

З посуду потрібно велика каструля, обробна дошка, терка, ніж та шумівка (для гарячого борщу). Приготуйте також чисту марлю, якщо доведеться проціджувати відвар. Подають борщ в невеликих глибоких мисках або піалах.

Інша назва це страви - холодник, так як подається такий суп з буряка в холодному вигляді. Страва ідеально підходить для спекотної літньої погоди, коли зовсім не хочеться проводити багато часу на задушливій кухні і готувати гарячі перші страви.

  • Буряк - 440 г;
  • Свіжі огірки - 280 г;
  • Листя салату - 40-50 г;
  • Зелень кропу і петрушки - 45 г;
  • Зелена цибуля - 45 г;
  • За пів чайної ложки солі і цукру;
  • Лимонний сік - 10-15 мл;
  • Яйця - 4 шт .;
  • Сметана - 140 г.

Буряк миємо, чистимо, заливаємо водою і ставимо варитися на сильному вогні. У каструлю потрібно додати лимонний сік. Після закипання вогонь можна зменшити і варити протягом 40-45 хвилин (до готовності). Яйця варимо круто, відокремлюємо білки від жовтків і нарізаємо білки дрібними кубиками. Огірки чистимо і також нарізаємо невеликими кубиками. Лук, петрушку і кріп дрібно ріжемо. Листя салату ріжемо тонкими стрічками. Перевіряємо готовність буряка ножем і перекладаємо коренеплоди в холодну воду. Відвар проціджують через марлю в чисту посуд. Якщо відвару вийшло менше 1,5 літрів, доливаємо воду до цієї позначки. Ми залишаємо відвар остигати. Буряк ріжемо маленькими кубиками. У велику каструлю викладаємо буряк, білки, огірки і зелень, додаємо сіль, цукор, сметану і все ретельно перемішуємо. Заливаємо все інгредієнти відваром, перемішуємо і подаємо до столу. При необхідності в тарілку з холодним борщ можна додати ще сметани.

Рецепт 2: Борщ холодний з картоплею

Ще один варіант холодного борщу. Картопля робить страву більш ситним і апетитним. На відміну від попереднього рецепта, яйця тут використовуються цілком.

Окремо один від одного варимо картоплю в мундирі і очищену буряк, попередньо порізану на дрібні кубики. Буряк потрібно залити водою так, щоб вона трохи покривала овочі. Додаємо в каструлю оцет або сік лимона. З вареного буряка зливаємо відвар і доливаємо воду до півтора літрів. Яйця варимо круто, охолоджуємо і дрібно ріжемо. Огірки і відварну картоплю нарізаємо невеликими кубиками. додаємо в охолоджений відвар картоплю, буряк, огірки і яйця. Кріп дуже дрібно нарізаємо і перетираємо з сіллю. Цибулю ріжемо дрібними кільцями. Додаємо цибулю і зелень в борщ. Готову страву подаємо зі сметаною.

Рецепт 3: Борщ холодний з редискою

Спробуйте приготувати популярне перша страва саме з редискою. Смак від цього овоча кардинально змінюється, а сама страва стає ще корисніше і ситніше.

Буряк промиваємо, чистимо і розрізаємо на 2-3 частини, щоб вона швидше зварилася. Заливаємо водою, додаємо оцет і ставимо варитися. Після того, як буряк приготується, зливаємо і проціджуємо відвар і залишаємо остигати. Буряк охолоджуємо і нарізаємо невеликими кубиками або натираємо на тертці. Картоплю варимо в мундирі, охолоджуємо, чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. Редис і огірки промиваємо в проточній воді і нарізаємо тонкими півкругами або брусочками. Будь-яку за смаком зелень миємо й подрібнюємо. Цибулю дрібно ріжемо. Яйця варимо круто, охолоджуємо і розрізаємо на четвертинки. У остиглий відвар викладаємо картоплю, буряк, редис, огірки, цибуля і зелень. Також додаємо хрін, сіль і цукор. Можна додати трохи чорного меленого перцю. Заправляємо борщ сметаною і ретельно перемішуємо всі інгредієнти. Подаємо блюдо з дрібно нарізану зеленню і яйцями.

Дуже смачне, ситне і апетитне перша страва. Гарячий борщ готується з стандартного набору овочів з додаванням томатної пасти, спецій і лаврового листа.

  • 2,5 літра води;
  • 2 середні буряка;
  • По 1 моркви і цибулі;
  • 5 картоплин;
  • Свіжа петрушка - за смаком;
  • Рослинна олія - ​​30 мл;
  • Сіль і перець - за смаком;
  • Лавровий лист;
  • За 2 чайних ложки цукру і оцту;
  • Паста томатна - 2 ст. л.

Очищені моркву і буряк натираємо на крупній тертці. Кук подрібнюємо, картоплю чистимо і ріжемо невеликими кубиками. Зелень дрібно шаткуємо. Обсмажуємо на олії цибулю, потім додаємо до нього моркву. Смажимо овочі хвилини 3-4. До цибулі з морквою викладаємо буряк і додаємо розведену в невеликій кількості води з цукром томатну пасту. Додаємо оцет і перець, все перемішуємо і тушкуємо 3-4 хвилини. У каструлю наливаємо воду і доводимо до кипіння. Після закипання викладаємо картоплю і варимо до його м'якості. Потім додаємо обжарку і лавровий лист. Варимо борщ ще хвилин 10-15. Подаємо страву зі сметаною і подрібненою зеленню.

Рецепт 5: Борщ гарячий з м'ясом

Поповніть свою колекцію смачних перших страв цим чудовим рецептом. По суті, гарячий борщ з м'ясом - не що інше, як звичайний борщ.

  • 350 г свинини або яловичини на кості;
  • 3-4 картоплини;
  • 2 буряки;
  • По 1 моркви і цибулі;
  • Рослинна олія - ​​30 мл;
  • Зелень (цибуля і петрушка);
  • Лавровий лист - 2-3 шт .;
  • Чорний мелений перець;
  • сіль;
  • Горошковий перець - -4 шт .;
  • Оцет (6%) - 30 мл;
  • Томатна паста - 30 мл;
  • 1 ч. Л. цукру.

Вимите м'ясо відразу нарізаємо на порційні шматки і ставимо варитися в 2 літрах води. Морква, буряк і картоплю чистимо. Картоплю нарізаємо кубиками, моркву і буряк трьом на тертці. ріпчасту цибулю дрібно шаткуємо. З бульйону не забуваємо знімати піну. Як приготуватися м'ясо, закидаємо картоплю. Лук обсмажуємо з морквою на олії. Потім до овочів додаємо розведену у воді з цукром томатну пасту, сіль, буряк і оцет. Тушкуємо все разом близько 8-9 хвилин. Як тільки картопля звариться, додаємо заправку. Після обсмажування додаємо лавровий лист, горошковий перець і зелень. Борщ солимо і перчимо до смаку. Після закипання варимо ще 10 хвилин і вимикаємо вогонь. Блюдо має настоятися 10-15 хвилин, після цього його можна подавати зі сметаною, зеленою цибулею і будь-який інший зеленню.

Рецепт 6: Класичний борщ

Класичний рецепт популярного холодного страви передбачає використання хлібного квасу, бурякового відвару і овочів.

  • Квас хлібний - 650 мл;
  • Буряковий відвар - 650 мл;
  • 2-3 невеликих буряка;
  • Пучок зеленої цибулі;
  • 2 свіжі огірки;
  • 2 моркви;
  • 2 курячих яйця;
  • Півсклянки сметани;
  • 1 ч. Л. цукру;
  • Лимонний сік - за смаком;
  • 15 мл винного оцту;
  • Сіль за смаком;
  • Кріп і петрушка.

Всі овочі ретельно миємо й чистимо. Буряк і моркву варимо до готовності, охолоджуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Огірки також ріжемо соломкою. Цибулю дрібно шаткуємо і перетираємо з сіллю. Складаємо все продукти в каструлю, заливаємо буряковим відваром і квасом. Додаємо за смаком сіль, цукор, лимонний сік і подрібнену зелень кропу і петрушки. Подаємо страву зі сметаною і половинкою круто звареного яйця.

Спробуйте приготувати борщ на кефірі і почастуєте цим чудовим холодним супом рідних і близьких. До складу страви також входять огірки, зелень і спеції.

Буряк варимо до готовності, чистимо і натираємо на крупній тертці. Огірки миємо й ріжемо соломкою (або також натираємо на тертці). Змішуємо сметану з кефіром і додаємо натерті овочі. Борщ солимо і додаємо трохи оцту. Подаємо блюдо з нарізаною зеленою цибулею, кропом і половинками зварених круто яєць.

Борщ - секрети і корисні поради від кращих кулінарів

- Щоб борщ вийшов насиченого бордового кольору, додайте в каструлю, в якій вариться буряк, трохи лимонного соку або оцту;

- в киплячий бульйон спочатку закладайте картопля, потім буряк і обсмажування (для гарячих борщ);

- столовий буряк не дасть гарного яскравого кольору, краще використовуйте сорти коренеплоду типу «бордо9raquo ;;

- щоб зберегти всі вітаміни, колір і сік буряка, можна її запекти в духовці;

- для рецептів борщу на квасі краще брати трохи кислий окрошка або хлібний квас;

- найсмачніший борщ виходить з молодих буряків, але якщо такої немає - підійде і торішня. Можна також використовувати консервовану або маринований буряк;

- не шкодуйте для страви сметани - вона робить смак насиченим і ніжним;

- заправлений борщ зберігайте не більше 1 доби, потім він стане кислим і в'язким. Проте, незаправлений блюдо стає найсмачніше на другий день. Відразу після приготування краще настояти борщ протягом 1-2 годин в холодильнику.

© 2012-2017 "Жіноча думка". При використанні матеріалів - посилання на першоджерело обов'язкове!

Головний редактор порталу: Катерина Данилова

Електронна пошта: [email protected]

Телефон редакції: +7 (965) 405 64 18


борщ гарячий

Приготування гарячого борщу.

  • Свинина-350г. (Або яловичина).
  • Картопля-3-4шт.
  • Буряк-2шт. (Середнього розміру, відварена в шкірці).
  • Морква-1шт.
  • Лук-1шт.
  • Масло рослинне-2 ст.л.

Крім того: Оцет 6% -2ст.л. Цукор-1ч.л.Соль.Томат паста-2ст.л. Лавровий лист-1-2шт. Перець горошком-2-3 горошини. Мелений чорний перець. Зелень петрушки і цибулі.

Кількість інгредієнтів розраховане на 2,5 літрову каструлю.

М'ясо помиємо і обсушити паперовим рушником, потім наріжемо на порційні шматки.

Заллємо м'ясо холодною водою і поставимо варити.

Поки буде варитися м'ясо, підготуємо овочі:

Картоплю і моркву очистимо від шкірки і помиємо. Картопля наріжемо кубиками або соломкою.

Морква наріжемо кубиками або натерти на середній тертці.

Очистимо цибулю і буряк. Лук наріжемо кубиками. Буряк наріжемо соломкою або натерти на крупній тертці.

У міру закипання за допомогою шумівки знімаємо піну, що утворюється з поверхні бульйону. Варимо м'ясо до готовності. Потім додаємо картоплю і варимо 15-20хв. до повного приготування.

Приготуємо заправку для борщу:

Обсмажити цибулю на рослинній олії до м'якості. Потім додамо морква, перемішаємо і смажимо 2-3 хв.

Після цього додамо томатну пасту. Якщо томатна паста густа, то додамо 4-5 столових ложок бульйону. Перемішаємо і тушкуємо на середньому вогні 2-3 хв.

Тепер можна додати буряк, оцет, цукор і 1ч.л. солі. Перемішаємо і тушкуємо на середньому вогні 2-3 хв.

Готову заправку додаємо тільки тоді, коли картопля повністю зварився. Слідом додамо лавровий лист, перець горошком і рубану зелень петрушки. Посолити і поперчити за смаком. Доводимо борщ до кипіння і варимо 1-2хв. Потім каструлю закриємо кришкою і дамо настоятися борщу 5-7хв. Після цього лавровий лист видалимо.

Борщ гарячий готовий. Подаємо зі сметаною і рубаною зеленню цибулі і петрушки.

Додати коментар до рецепту

про стравах, приготованих за рецептами автора сайту.

Копіювання текстових або графічних матеріалів сайту заборонено!