Горішки зі згущеним молоком

Сьогодні хочу вам розповісти як приготувати горішки зі згущеним молоком - радянський класичний рецепт. В ті часи не було розмаїття солодощів, ми не знали смаку тераміссу і панна котта. Але домашні рецепти, які записувалися в сімейні зошити, були простими, і, безумовно, смачними. У вихідні я вирішив згадати дитинство і приготував разом з дітьми печиво - ті самі горішки з вареної згущеним молоком в Горішниця.

Перш ніж приступити до приготування відміряв необхідне для рецепта кількість продуктів. Я використовую для цього класичний гранований стакан.

Яйця розітріть з цукром. Я робив це за допомогою віночка. Яєчно-цукрова маса повинна біліть і збільшитися в обсязі приблизно в два рази.

Розтопимо пачку маргарину. Всі рецепти родом з СРСР відрізняються простотою і малобюджетний. Сьогодні ми багато чули про шкоду жирів, які містяться в маргарині. Тому замість маргарину краще використовувати вершкове масло. Розтопити можна кількома способами, але швидше за все це зробити в кухлик на плиті або на малій потужності в мікрохвильовій печі. Я вирішив дотримуватися класичного рецепта і застосував шкідливий і некорисний маргарин. Розтоплений маргарин злегка остудити і додамо в яєчну масу.

Якби ми описували рецепт печива сьогодні, звичайно, застосували б розпушувач. Але ж це так нудно. Гасити соду було моїм улюбленим моментом у приготуванні тесту. Сьогодні цей процес також захоплює мою дочку. Відміряємо соду і акуратно крапни на неї оцет. Тут теж допустимі варіації: оцет можна замінити лимонним соком, хімічна реакція пройде також успішно.

Додамо сіль на кінчику ножа. Сіль додавати в тісто необхідно обов'язково. При додаванні її в тісто, воно краще зберігає свою форму, стає міцнішою.

Додамо просіяне борошно. Дуже зручно і швидко просівати борошно за допомогою спеціальної гуртки. Необхідно відзначити, що в рецепті вказано кількість борошна непросіяного. Тому спочатку відміряє борошно, а вже потім просіваємо. Це дозволить збагатити випічку повітрям.

Замісити гладке тісто. Вимішувати треба до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук. Якщо борошна зазначеної в рецептурі буде недостатньо, можна підсипати ще трохи, приблизно півсклянки максимум, інакше тісто буде занадто крутим, а горішки вийдуть жорсткими.

Готовому тесту треба обов'язково дати відпочити 30 хвилин при кімнатній температурі, залишивши в мисці і закривши харчовою плівкою, щоб не підсихало.

Звичайно, класичний домашній рецепт вимагає приготувати варену згущенку самостійно.

Я вирішив прискорити процес і купив готову варене згущене молоко.

Для випікання горішків треба мати спеціальну форму - Горішниця. Горішниця бувають двох видів: чавунні та електричні. Мені як то з нагоди вдалося купити заповітну форму. Вона точно така ж як і у моєї бабусі. Тоді я навіть не знав, чи буду піч на ній колись, форму адже не можна використовувати для чогось іншого. Розпитайте у мам і бабусь, може бути десь і у них теж є Горішниця.

Моя Горішниця чавунна для випікання на відкритому вогні.

У кожну половинку накладаємо тісто, заповнюючи поглиблення на дві третини обсягу, не більше. Надлишок тіста видавлюватиметься під час випікання і підгорати. Після наповнення форму треба щільно притиснути, щоб тісто рівномірно розподілилося. Те, що виступило за краї, краще відразу видалити за допомогою ножа. Чим хороші горішки, для них не потрібна духовка.

Печемо з кожного боку по 4-5 хвилин. Перевертаємо на інший бік. Використовуйте прихватки, форма сильно нагрівається під час випікання. Перший раз треба дочекатися, щоб форма прогрілася, потім процес піде набагато швидше. Форму немає необхідності змащувати додатково маслом. У тесті достатню кількість жиру, він буде топитися під час випікання і горішки НЕ пригорять. Під час випікання треба розкривати форму, перевіряючи щоб горішки не підгоріли. Половинки повинні вийти золотистими, що не блідими і не пересмаженим.

Готову випічку треба викласти з форми на дерев'яну дошку і дати охолонути при кімнатній температурі. Чекаємо, поки горішки повністю охолонуть. Акуратно обламувати зайвий край, який виступив за краї форми, так щоб не розламати самі половинки. До цього процесу можна залучити дітей, вони з великим ентузіазмом виконують подібну роботу. Частину, що залишилася крихту можна подрібнити і додати до згущеному молоці в начинку. Мені цього зробити не вдалося, діти умялі «відходи» набагато раніше.

У підготовлені половинки накладаємо варене згущене молоко. І складаємо горішки. Можна додатково покласти в кожне печиво по горіху. Звичайно, найсмачніше буде використовувати для цього солодкуваті кешью, підійдуть також волоські горіхи, арахіс або мигдаль. А можна обійтися і зовсім без горіхів однієї тільки згущеним молоком.

Горішки такі ароматні і апетитні, що хочеться їх з'їсти відразу ж після приготування. Але такими як треба вони стануть тільки через кілька годин. Згущене молоко повинна просочити і пом'якшити досить щільне тісто. Моє нетерпляче сімейство ледве дочекався закінчення готування. Сумлінно умяв половину випічки, вони констатували - смачно, але горішки тверді. Марно їм було пояснювати, що треба було почекати до завтра. А з іншого боку, печиво адже називається горішки - воно і повинно бути твердим. У нас вийшло близько 50 штук апетитних горішків з вареним згущеним молоком.

Ностальгічний вечір вдався! Печиво можна подати до чаю або кави.

Як правильно зварити згущене молоко

Варити молоко необхідно близько 3 годин. Тоді згущене молоко буде такою як треба з кремовим смаком, нагадувати вершковий ірис. Всі чули страшні історії про варення згущеного молока, як вона вибухає і стікає зі стелі і стін. Але щоб цього не сталося треба дотримуватись певних правил:

  • Головний секрет приготування «варенки» в тому, щоб вибрати правильне згущене молоко. Шукайте напис на банці «молоко незбиране згущене з цукром». Додатково перевірте склад, згущене молоко повинна складатися тільки з молока і цукру, більше нічого не повинно входити до складу.
  • Треба залити банку водою так, щоб вона її повністю покривала. Причому треба стежити, щоб під час варіння, води була достатня кількість. У разі необхідності воду треба доливати.
  • Варити треба на невеликому вогні. Довести до кипіння або відразу покласти банку в киплячу воду, зменшити вогонь до самого мінімального і варити протягом 3 годин після закипання.

  • Листкові трояндочки з беконом
  • Домашнє вівсяне печиво
  • Печиво Гусячі лапки
  • Маффіни на кефірі

Дякую за рецепт, нарешті інредіенти не в грамах, а то, що під рукою-в стаканах.Вкусно і просто!

Доброго ранку, Діма!

Я з таким задоволенням прочитала Ваше опис приготування горішків - ну просто "сюжет для невеликого оповідання". І апетитно написано, і дотепно, не те що готувати - читати вже задоволення! А фотографії які!

Тепер намагаємося згадати з мамою, де наша Горішниця, теж була у нас чавунна. І зошит тобто з тих часів, а ось рецепта горішків там якраз і не було.

СПАСИБІ велике, Діма!

Спасибо большое за рецепт! У дитинстві дуже любили з сестрою такі горішки)

Добрий день, Гала! А я завжди з радістю читаю Ваші відгуки 🙂 І, як завжди, дякую за Ваші добрі слова!

П.С. Такі раритетні чавунні Горішниця, як у нас з Вами, можна передавати у спадок, як ісинські чайники в Китаї 🙂

Ммм ... .. Смак з дитинства! Спасибі, Дмитро, за приємні спогади, А я свою радянську Орешная форму залишила при переїзді, як не потрібну. А даремно!(

В догонку. Зате у мене збереглася радянська Електровафельниця, важенна така, Діма, може бути у вас знайдеться рецепт і для такоко раритету?

Вафельница у мене теж є, роблю тонкі вафлі-трубочки http://vkusno-i-prosto.ru/receipt/vafli/

Родині дуже подобаються, часто просять.

Дякую за рецепт! У мене від мами залишилася і вафельница, і орешніца.Вафлі за вашим рецептом роблю давно, а ось горішки ще не пробовала.Теперь зберуся, і зроблю.


Печиво «горішки зі згущеним молоком»

Полюбився з дитинства випічка багатьом запам'яталася своїм солодко-ніжним смаком, цікавою формою і хрусткою скоринкою з неземним ароматом. Мова йде, звичайно ж, про смачне печиво горішки зі згущеним молоком, рецепт старий і новий трохи відрізняються один від одного, а ось любов до страви незмінно велика. Приготувати в домашніх умовах улюблені горіхи з начинкою можна легко і не тільки за допомогою сучасної техніки, але про всі секрети далі в статті.

Щоб зробити смачні солодкі горішки - необхідно в першу чергу правильно приготувати тісто, а також начинку з згущеного молока. Згущене молоко намагайтеся вибирати по ГОСТу, з нього начинка для горішків виходить найкращою.

З радянських часів зберігся чудовий рецепт, який ідеально підходить і для тих, у кого сучасні Горішниця, і для тих, у кого зберігся її старий аналог - чавунна Горішниця.

На приготування випічки піде близько години, а з огляду на, що в помічники можна використовувати сучасні технології, - процес випікання прискоритися в рази.

Класичний рецепт: горіхи зі згущеним молоком в формочках

  • Яйця - 3 шт. + -
  • Сіль - 1/4 ч.л. + -
  • Масло вершкове - 250 г + -
  • Цукор - 100 г + -
  • Лимонний сік - 2-3 краплі + -
  • Борошно пшеничне - 400 г + -
  • Сода - 1/4 ч.л. + -
  • Згущене молоко - 1 банка
  1. Відокремлюємо жовтки від білків. Перекладаємо жовтки в глибоку миску, а білки прибираємо в холодильник, щоб вони трохи охололи.
  2. Збиваємо яєчні жовтки міксером, поступово всипаючи в них цукор. При бажанні, в збиту до однорідності яєчну масу, можна висипати пакетик ванільного цукру.
  3. Розтоплюємо вершкове масло.
  4. В окрему суху миску висипаємо борошно, заливаємо її топленим маслом.
  5. Місимо тісто руками.
  6. Додаємо в заміс збиті жовтки, знову тісто вимішуємо до однорідності.
  7. Холодні білки в окремому посуді змішуємо з сіллю і гашеного в лимонному соці (або оцті) содою.
  8. Білки збиваємо міксером, поки не з'явиться легка піна.
  9. Додаємо збиті білки в отримане тісто.
  10. Тісто ще раз ретельно вимішуємо. Ідеальна консистенція тесту - щільна густа маса, але ні в якому разі не розсипчаста і не в'язка.
  11. Все тісто ділимо на рівні шматочки, з яких катаємо заготовки-кульки для майбутніх горішків (діаметром близько 1 см).
  12. Горішниця нагріваємо до робочої температури.

Якщо Горішниця проста (призначена для нагрівання на плиті), тоді перед прожарюємо кожну сторону по 1-2 хвилини.

Піч тісто по часу потрібно стільки, скільки вказано в інструкції до експлуатації електроорешніци. Кожна Горішниця має свої робочі можливості, тому у різних господинь час приготування буде відрізнятися.

У простій Горішниця пропікаються першу сторону 1 хвилину і перевертаємо на другу сторону. Знову печемо 1-1,5 хвилини. Після цього відкриваємо Горішниця і дивимося на золотисту печива. Якщо хочеться позажарістей, повторюємо просмажувати кожну сторону ще по пів-хвилини.

Коли половинки спечуть - витягаємо їх з форми в заздалегідь підготовлену широку миску і даємо час охолонути.

Потім кладемо на одну половинку варену згущенку і прикриваємо горішок другою половинкою.

Готові горіхи зі згущеним молоком ненадовго залиште в прохолодному місці, щоб начинка встигла загуснути. Ось і все - випічка на основі простого старого рецепту готова, подавайте апетитне «спогад дитинства» до чаю, кави, какао або гарячого шоколаду.

Начинка для горішків: старий рецепт приготування

За багато років існування такої страви, як печені горіхи, яку тільки начинку господинь не намагалися приготувати. Робили варення, джем, щоб «зліпити» хрусткі половинки горішків, але жодна начинка, крім вареного згущеного молока, не заслужила більшого пошани і поваги.

Горіхи прийнято готувати з вареним згущеним молоком, і краще буде, якщо варити її ви будете самостійно в домашніх умовах.

  1. Металеву банку зі згущеним молоком ставимо в каструлю, заливаємо їх окропом, варимо 2,5-3 години. За цей час згущене молоко набуде більш темний колір і на смак стане схожа на карамель.
  2. Коли молоко звариться - банки дістаємо з каструлі і даємо солодощі час охолонути. Тільки після цього згущене молоко можна використовувати для склеювання горішків.

Щоб приготування начинки не забирає у вас багато часу в день, коли ви безпосередньо будете пекти горіхи, займіться варінням напередодні. Зваріть згущене молоко ввечері і остудіть його, а на наступний день використовуйте вже готову загусла масу.

Як варити згущене молоко в мультиварці

Можна зварити згущене молоко і в мультиварці. Для цього опустіть в мультіварочную чашу банки з молоком, залийте їх окропом і готуйте солодкість на режимі «Гасіння» протягом 3-4 години.

Після цього, за традицією, молоко охолоджуємо. На цьому приготування начинки для горішків з згущеного молока закінчено - можна приступати до випікання тіста.

Горішки за цим рецептом виходять з більш тонкої «шкаралупою» і ніжно-хрусткими, як вафлі.

  • 200 г вершкового масла (можна замінити вершковим маргарином);
  • 1 склянка цукру;
  • 5 яєць;
  • 1 стакан пшеничної муки вищого сорту.

Приготування печива горішки з вареним згущеним молоком

  1. Розм'якшене (чи ж не розтоплене) масло змішуємо з цукром. Збиваємо.
  2. Додаємо борошно, знову добре перемішуємо.
  3. В окремій мисці збиваємо міксером яйця, переливаємо яєчну масу до основного складу і збиваємо до однорідності.

  1. В одне поглиблення Горішниця наливаємо половину чайної ложки тесту.
  2. Закриваємо її і ставимо на помірний вогонь.
  3. Печемо горішки протягом 1 хвилини, за цей час половинки встигнуть підготуватися. Підрум'янивши їх з одного боку - перевертаємо Горішниця на іншу сторону.
  4. Готові печені половинки змащуємо вареним згущеним молоком і з'єднуємо їх між собою.

Наші домашні пісочний горішки, зроблені в радянській Горішниця, можна подавати до столу.

Відеорецепт приготування горішків зі згущеним молоком

Горішки без форми: рецепт в духовці

Постряпать смачні горіхи зі згущеним молоком можна і без форми. Якщо у вас немає ні звичайної, ні електричної Горішниця - зробіть випічку в духовці. Технологія приготування та ж, що і в рецептах вище, відрізняється тільки сам процес випікання.

Коли тісто буде замішано - формуємо з нього кульки і викладаємо їх на деко.

Випікаємо горішки в духовці при t 180-200 ° С, поки половинки не зарум'яниться. Після цього тісто охолоджуємо і вже з охололи половинок формуємо горіхи.

Іноді, господині вичищають з половинок все тісто і повністю наповнюють їх солодким вмістом. Така випічка виходить ще смачніше, ніж зазвичай.

Приготування крем-начинки - більш трудомісткий процес, ніж варіння згущеного молока.

Для крему знадобляться такі інгредієнти:

  • Яйця - 2 шт .;
  • Борошно - 20 г;
  • Ванільний цукор - 1 пакетик;
  • Молоко - 250 г;
  • Ванілін - 1 щіпка;
  • Цукор - 100 г;
  • Вершкове масло - 50 г.

Начинку приготувати так для горішків

  1. Змішуємо в мисці цукор і яйця.
  2. Додаємо в яєчну суміш ванільний цукор і просіяне борошно.
  3. Розводимо вміст холодним молоком, перемішуємо інгредієнти до однорідності.
  4. Ставимо каструлю на плиту, включаємо середній вогонь і доводимо крем до кипіння (не забуваючи при цьому періодично його помішувати).
  5. Остужаем крем, додаємо в нього вершкове масло, ще раз все перемішуємо.
  6. На цьому все - крем для горішків зі згущеним молоком готовий. Начиняємо їм спечені половинки горіхів і подаємо випічку до столу.
до змісту ↑

Секрети вдалих домашніх горішків зі згущеним молоком

Щоб домашнє печиво завжди виходило смачним - потрібно заздалегідь ознайомитися з простими секретами випікання, які допоможуть кожній господині зробити апетитні солодкі горішки власного приготування.

Рада №1: масло замість маргарину

Намагайтеся використовувати для замісу тіста вершкове масло. Чи не кладіть маргарин, він істотно псує смак домашнього печива.

Розтоплює масло на повільному вогні, або ж на водяній бані. Для цього попередньо наріжте його на середні шматочки, так воно швидше розтопиться.

Рада №2: пісочний горішки без яєць

Робити солодкі горіхи цілком можна і по вегетаріанської технології.

Рецептура випікання така ж, як і в звичайних класичних рецептах, тільки тісто замішується без додавання яєць.

Рада №3: ​​вносите різноманітність до складу начинки

Традиційно в якості начинки для печених горіхів використовується варена згущене молоко. Згущене молоко або купують уже в вареному вигляді, або варять його в домашніх умовах самостійно. Однак ніхто не може заборонити експериментувати зі складом начинки.

Нерідко господині додають в начинку для горішків сметану або майонез. Виходить досить пікантний присмак в уже звичному для багатьох блюді.

Тепер ви знаєте, що потрібно для горішок зі згущеним молоком. Їх приготування - не такий вже складний процес, це скоріше приємне проведення часу, від якого отримуєш масу задоволення, навіть стоячи біля плити.

Горішки зі згущеним молоком (рецепт яких ми детально розглянули в старій і новій кулінарній інтерпретації) спекти може і починаюча господиня. Досить користуватися простими порадами і цікавими рецептами - і куховарити солодкі горіхи буде простіше простого.

Підписка на портал «Твій Кухарчук»

Для отримання нових матеріалів (постів, статей, безкоштовних інфопродуктов) вкажіть своє ім'я і електронну пошту

Сподобався рецепт? Поділися з друзями:

Так, улюблені ласощі нашого дитинства!

Спасибі, старий рецепт горішків найкращий з усіх, що я пробувала - виходить в 2 рази швидше, і смачніше!

дуже цікаві рецепти! мені найбільше сподобався перший!

Залишити коментар Скасувати відповідь

Отримувати на пошту рецепти від кухарчука

Ми регулярно публікуємо нові цікаві рецепти. А активно поповнюється команда авторів, балує наш сайт запаморочливими фоторецепти.

Залишайтеся на зв'язку, і ваше меню стане незабутнім!