Vipechka.com - Кращі рецепти випічки в мікрохвильовій печі

Випічка в мікрохвильовій печі давно отримала загальне визнання, так як тісто в ній піднімається швидше, ніж в звичайних умовах, і вироби виходять більш повітряними і ніжними. У піч можна ставити і заморожене тісто, а значить, його можна заготовити про запас і зберігати в морозильній камері холодильника або користуватися готовим замороженим тестом. А це, звичайно, дуже зручно. Не поспішайте розчаровуватися, якщо у вас не відразу все вийде. Пробуйте знову і знову, не забуваючи відзначати результати в домашньому журналі, і поступово до вас прийде майстерність.

Вироби з тіста випікають в спеціальних формах і іншому посуді. Для виробів круглої форми використовуйте ємності з прямими стінками, страви - для суфле і закритих пирогів, формочки - для оладок і т. П. Для прямокутних виробів можна скористатися Протвино і іншими ємностями, придатними для мікрохвильової печі. Пам'ятайте тільки, що в мікрохвильових режимах категорично забороняється вміщувати в піч металевий посуд.

Для випічки виробів з тіста бажано обзавестися спеціальними жароміцними формами і неметалевими листами, тому що через високий вміст жиру і цукру в тесті посуд може дуже сильно нагріватися.

Форми з прямими стінками забезпечують рівномірний прогрівання, вони повинні бути досить глибокими, оскільки тісто в мікрохвильовій печі піднімається вище, ніж зазвичай.

Важливо ретельно перемішувати солодкі продукти (особливо цукор) з іншими складовими. Не розчиняється цукор (грудочки в першу чергу) може згоріти при випічці. Особливо ретельно розмішуйте сухі суміші (наприклад, для піщаних тортів і печива).

Щоб випічка вийшла вдалою, бажано використовувати інгредієнти однаковою (кімнатної) температури, якщо це не суперечить рецептом.

Готуючи будь-тісто, точно дотримуйтесь пропорцію всіх продуктів, що входять в рецепт. Але якщо ви хочете збільшити або зменшити кількість продуктів, робити це можна тільки пропорційно.

Кінцевий результат помітно залежить від вибору відповідного жиру. Так, тверді жири в брикетах беріть для таких рецептів, як пісочне печиво, а м'які жири - для ніжного, м'якого тесту.

Продукти з великим вмістом вологи виходять в мікрохвильовій духовці краще, ніж сухі, так як волога сприяє поглинанню мікрохвиль. Додавайте трохи рідини, але не перестарайтеся. Пам'ятайте, що вода уповільнює приготування. Пробивайте пироги з вологою начинкою (наприклад, з капустою), щоб утворюється всередині пар міг виходити назовні.

Маленькі порції випічки готуються швидше, ніж великі. Для економії часу наріжте тісто на шматочки розмірами менше 5 см, щоб мікрохвилі доходили до центру шматка з усіх боків. Для рівномірного приготування намагайтеся, щоб шматочки були приблизно однаковими.

При випічці виробів неправильної форми більше часу потрібно для прожарювання більш товстих частин. Тому кладіть шматки більш товстої стороною до зовнішнього краю страви, де вони отримають більшу кількість енергії.

Великі вироби з тіста зазвичай поміщають на середину підставки, а невеликі (наприклад, булочки чи пиріжки) ставлять по колу. Якщо підставка не обертається, після закінчення половини часу приготування форму треба повернути на 180 °.

Час, необхідний для випічки в мікрохвильовій духовці, прямо пропорційно масі вироби. Оскільки продукт сам поглинає енергію, один пиріжок готується швидше, ніж великий пиріг. Якщо енергія ділиться між великою кількістю продуктів, приготування вимагає більшого часу.

Форму для випічки краще не посипати борошном або крихтами, а змастити олією або злегка прогріти і змастити вершковим маслом. Можна також вислати дно форми промасленим папером.

Не можна заповнювати форму збитим тістом більш ніж наполовину. Із залишків тіста можна випекти дрібні вироби в невеликих формочках.

Заповнену форму не накриває, а лише захищають виступаючі деталі випічки (якщо вони є). Правда, якщо тісто дуже щільне і для його приготування потрібно відносно великий час, то для прискорення процесу можна прикрити тісто спеціальною плівкою або пергаментом.

Відповідальний момент при випічці - вибір оптимальної потужності. Для досягнення найкращих результатів рівні потужності треба змінювати. Зазвичай режим вибирають в залежності від складу і консистенції тіста. Щільне тісто, а також вироби з начинкою найкраще випікати при потужності вище середньої ( «Medium Hight») і середньої ( «Medium»). Низькі рівні використовуйте для фруктових кексів, імбирних пряників і прямокутних кексів. Вироби з фруктовою начинкою, пряники і вироби в формі буханців треба випікати при потужності нижче середньої.

Якщо ви готуєте пиріг або кекс з сухого напівфабрикату (сипучої суміші), зменшіть час випікання, вказане на упаковці, приблизно в три-чотири рази і додайте трохи більше рідини, ніж рекомендується інструкцією.

Як визначити, чи готовий ваш пиріг? Не чекайте, коли на ньому утворюється рум'яна кірочка. У мікрохвильовці такого не трапляється ніколи. Пироги, млинці, кекси та інші вироби залишаться блідими, але зате будуть набагато пишніше, ніж приготовані в духовці. Про готовність вам доведеться зважити на те, відстає у виробі від країв посуду. Можна скористатися і традиційним способом - проткнути виріб лучиною, дерев'яною паличкою або ножем. Якщо вони залишаться чистими, все в порядку. І не хвилюйтеся, що начинка здається вам занадто м'якою: пропікання триває ще деякий час після того, як виріб вилучено з печі. Тому його виймають, коли краю вже дійшли до готовності, а середина ще здається вогкуватої, і дають відстоятися в формі 5-15 хвилин в. Залежно від щільності.

Не бійтеся відкривати дверцята печі, щоб перевірити готовність вироби. У мікрохвильовій печі тісто не опадає.

Якщо вам не подобається незвично бліда, неподрумяненная поверхню пісочного пирога, бісквіта або кексу, покрийте її глазур'ю, помадкою або намажте джемом. Можна, наприклад, взяти 2-3 ст. ложки джему, розігріти його за 25-35 секунд при повній потужності і, не даючи охолонути джему, намазати їм готовий виріб.

Якщо ви не хочете варити помадку, рівномірно розподіліть шматочки плиткового шоколаду по поверхні готового бісквіта або кексу і прогрівайте його близько 40 секунд при повній потужності, поки шоколад не розм'якшити, а потім, вийнявши виріб з печі, обережно розмажте шоколад ножем або лопаткою, змоченими в гарячій воді. Вийде і красиво, і смачно.

Загалом, багато що залежить не тільки від вашого вміння, а й від вашої фантазії. Не бійтеся експериментувати - і ви станете справжнім кулінарним майстром.


ОСНОВНІ ПРАВИЛА ВИПІЧКИ в мікрохвильовці

випічка в мікрохвильовій печі

джерело: з книги Тамари Шпаковський "Кухня мікрохвильової печі"

Збитим тістом форму слід наповнювати тільки наполовину.