Рецепти випічки для силіконових форм

На «озброєнні» господинь зі стажем напевно є різні пристосування для домашньої випічки. Вони здатні надати неповторний зовнішній вигляд рукотворним кексам і тортам, суфле і пудингам.

Раніше використовувалися форми з харчового алюмінію і сталі. Але навіть досвідченим кулінарам не всякий раз вдавалося без проблем вийняти з них готову випічку. Нерідко бісквіти, суфле або кекси приставали до дна під час пропікання.

Можна було формочки змастити маслом або намагатися вислати їх особливим папером, але все одно залишалася ймовірність зіпсувати результат багатогодинної праці. Не завжди допомагало і антипригарне тефлонове покриття, яке з’явилося не так давно.

Був й інший «головний біль» — очищення пристосування після використання. Отримати готове печиво, швидко вимити і просушити формочки, знову їх промазати маслом, наповнити тістом і поставити в духовку – для всього цього потрібен час і вправність.

Багато труднощів залишилося в минулому, з тих пір як з’явився силіконовий посуд. Технологія випічки значно спростилася, а ризик зазнати розчарування, побачивши зіпсованим вийнятий з форми «кулінарний шедевр», став мінімальним.

Силіконові форми для випічки – у побуті їх часто іменують гумовими – виготовляють з медичного силікону. Подібний матеріал застосовується в пластичній хірургії. З нього роблять імплантати.

Природне запитання: чи шкідливі силіконові форми для випічки? Відповідь однозначна: ні. Цей матеріал здатний протистояти високим температурам (до 230-250 градусів), він нейтральний до харчових продуктів, нетоксичний, в жирах і кислотах не розчиняється. Можна не турбуватися, що випічка придбає неприємний запах або присмак.

Силікон використовується також для виготовлення всілякого кухонного приладдя – лопаток, пензликів, прихваток, підставок і навіть ножів.

Головне достоїнство форм з силікону – випічка в них готується рівномірно. Бокові сторони страви не пересихають, виходить вона повітряно-ніжною. Готові вироби не пригорають тому, що посуд володіє антипригарними властивостями. Він не вимагає обробки маслом або жиром. Необхідно лише при першому використанні змастити форму маслом.

Силікон стійкий до перепадів температури. Формочки можна ставити в духовку прямо з морозильника. При цьому вид духової шафи значення не має. Такий посуд чудово «почувається» як у електричній, газовій, так і в мікрохвильовій печі.

З силікону виготовляють форми різної конфігурації, що дає можливість різноманітити зовнішній вигляд страв. Посуд може бути великий і зовсім маленький, традиційний для бісквітів або кексів і абсолютно оригінальний у вигляді звіряток, іграшок і квіток. Колір його теж можна вибирати. Палітра досить широка.

Силіконові пристосування універсальні: підходять для випікання і для заморозки. Зручно готувати в них десерти, м’ясо, рибу.

Посуд з цього диво-матеріалу неможливо розбити. Він гнучкий, легко повертає собі первісну форму, зручний в зберіганні. З нього дуже просто вийняти готову випічку, тісто не прилипне: ні прісне, ні солодке, ні жирне.

Посуд легко миється. Потрібно лише замочити в прохолодній воді форму на кілька хвилин, потім вивернути навиворіт і протерти м’якою губкою.

М’якість силікону – це його великий мінус. Формочки легко можна пошкодити: проколоти, розрізати. Зберігати їх треба окремо від вилок і гострих ножів в недоступному для дітей місці.

Силікон жаростійкий, але при зіткненні з відкритим вогнем може розплавитися. Для чищення і миття такого приладдя не рекомендується використовувати металеві пристосування, їдкі засоби або абразиви – можна пошкодити.

Крім того, матеріал здатний накопичувати статичні заряди, які притягують пил. Якщо форми зберігаються без упаковки, перед вживанням їх потрібно промити і висушити.

Щоб переваги матеріалу: гнучкість і м’якість – не перетворилися в його недоліки потрібно дотримуватися правил:

  • Перш ніж розлити тісто у форми, їх треба встановити на жорстке деко. Окремо наповнити форми, особливо великі, а потім перенести в духовку буде практично неможливо;
  • Виймати готову випічку теж рекомендується на деку.

Використання силіконових форм для приготування їжі та випічки широко поширене серед любителів кулінарії. Готувати страви можна не лише в традиційних духовках. Експериментатори успішно освоюють мікрохвильовки і навіть хлібопічки.

Рецепти випічки для силіконових форм

Використовуються самі доступні інгредієнти:

Необхідно діяти послідовно:

  • Цукор з сиром ретельно перемішують і поділяють на 3 рівні частини;
  • В 100 мл молока висипають какао, підігрівають і проварюють, поки порошок розчиняється. Потім остуджують;
  • 40 мл какао-суміші вливають у першу порцію солодкого сиру – виходить світло-шоколадна маса, а 60 мл, які залишилися – у другу його частину – вона стає темно-шоколадною;
  • Сумішшю молока з водою, яка залищилася (150 мл) заливають желатин, і на водяній бані тримають до повного розчинення;
  • 100 мл желатинової суміші додають у світло-шоколадну порцію. Отриману масу ставлять в морозильну шафу на 5-6 хвилин;
  • 130 мл желатинової суміші вливають у солодкий сир без какао, сюди ж рекомендують розкришити волоські горіхи;
  • Дістати першу порцію з морозилки, влити другу і відправити в морозилку ще на 5-6 хвилин;
  • Залишок (70 мл), розчиненого желатину, з’єднують з темно-шоколадною порцією сиру і доливають у формочку;
  • Поміщають на 4-5 годин в холодильник. Готове желе виймають з форми. Прикрашають зверху подрібненими горіхами і тертим шоколадом.

В маленьких формочках можна приготувати шоколадні бисквитики.

  • борошно – половина склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • молоко – 8 ст. л.;
  • цукор – за смаком;
  • какао або розтоплений шоколад – 4 ст. л.;
  • розпушувач – щіпку;
  • олія соняшникова – 6 ст. л.

Спочатку змішують всі сухі інгредієнти – дуже ретельно, щоб не було грудок і неоднорідних включень, потім, помішуючи, додають рідкі. З рецептом можна експериментувати. Рослинну олію можна замінити розтопленим вершковим маслом, зменшити кількість шоколаду і ввести карамельну крихту.

Потім формочки заповнюють наполовину і поміщають в мікрохвильовку не більш, ніж на 3 хвилини. Інакше бісквіт неможливо буде розкусити. Випічка в силіконових формах в звичайній духовці займає близько 15 хвилин. Рецепти для кексів в силіконі пропонуються для різних варіантів приготування.

Цікавий варіант з випічкою кексу в силіконовій формі в хлібопічці.

Необхідно підготувати:

  • борошно – 300 г, трохи більше склянки;
  • трохи менше склянки цукру;
  • вершкового масла 70 г;
  • яйця середніх розмірів – 3 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • горіхи, родзинки, шматочки шоколаду;
  • сода – половина ч. л.;
  • оцет для гасіння соди;
  • коньяк – 2 ст. л.;
  • сіль – буквально на кінчику ножа.

Яйця збивають спочатку з сіллю, потім повільно всипають цукор. Далі послідовність: коньяк, розтоплене масло – не гаряче, гашену соду, борошно. Коли тісто стало однорідним, до нього додають ті поліпшувачі смаку, які є під рукою. Немає перерахованих вище – товчений шоколад замінюють шматочками карамелі, родзинки – нарізаною курагою або часточками сирих яблук.

Тісто поміщають в силіконову форму ставлять у хлібопічку. Випікання проводиться до готовності на режимі «випічка». Десь через 40 хвилин кришку хлібопічки слід відкрити і перевірити кекс зубочисткою. Як тільки зубочистка буде суха, можна виймати.

Для кожної господині важливо вибрати безпечне пристосування, яке підходить за кольором, формою і розміром. Здійснюючи покупку в магазині, потрібно переконатися в наявності відповідного сертифікату якості.

Недобросовісні продавці на ринках здатні запропонувати дешеву продукцію, яка вироблена з промислового силікону, непридатного для кулінарного використання. Неякісний барвник, застосований при виробництві подібного «товару», може бути небезпечний для здоров’я.


Печемо дрібні ласощі: тістечка, печиво, рогалики

Добірка рецептів смачних солодощів до кави чи чаю

Приємно довгими осінніми або зимовими вечорами сидіти вдома, у фотелі, з книжкою чи журналом, може, біля каміна, попиваючи чай-каву зі смачними тістечками. Або здивувати колежанку, яка забігла «на хвильку» попліткувати: «Не сама купила, а сама спекла!». І складного тут нічого нема. Треба мати лише бажання робити собі й комусь приємне.

400 г борошна, 200 г мелених горіхів, 250 г маргарину, 150 г цукру, 3 жовтки, склянка сметани. Борошно розмішати з цукром, додати маргарин, посікти його ножем разом з борошном, додати мелені горіхи, жовтки, сметану й замісити тісто. Поставити на 15-20 хвилин на холод. Розкачати тісто товщиною 0,5 см і вирізати формочками тістечка (якщо нема спеціальних форм, можна взяти склянку чи келішок – яку хочете форму і розмір). Викласти їх на застелене пергаментом деко. Збити один білок і помастити ним печиво. Зверху посипати січеними горіхами. Випікати в духовці за температури 180 градусів 15-20 хвилин.

3,5 склянки борошна, 250 г маргарину, 2 жовтки, 4 столові ложки сметани. Борошно посікти з маргарином, додати жовтки, сметану. Замісити тісто (воно повинно бути еластичне, як на вареники). Тісто залишити в холодильнику на 12 годин. Розкачати тісто товщиною 0,5 см, вирізати кружечки, посередині кожного кружечка пластмасовим корком від пляшки чи наперстком зробити невелику дірку. Викласти тістечка на застелене пергаментом деко. Пекти в розігрітій до 180 град. духовці до золотистого кольору. Можна з половини тіста спекти тістечка з діркою, а з іншої – звичайні кружечки, без дірки. Потім кожен кружечок помастити мармеладом або кремом і зверху покласти кружечок з діркою. Посипати цукровою пудрою.

300 г борошна, 200 г вершкового масла (маргарину), 2 яйця, 1 склянка цукру, 10 г ванільного цукру, щіпка солі. Яйця збити з цукром. Масло порізати шматочками, додати до збитих яєць і збити. Додати просіяне борошно з сіллю і ванільним цукром і замісити тісто. Розкачати його завтовшки приблизно пів сантиметра, формочками вирізати печиво або порізати у вигляді ромбиків. Змастити білком і посипати цукром. Викласти печиво на деко, застелене пергаментом, і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.

150 г цукру, 250 г кокосової стружки, 3 яйця. Яйця збивати з цукром, поки цукор не розчиниться. Додати кокосову стружку. Легенько вимішати. Застелити пергаментом деко і викладати ложкою невеликі кульки. Випікати за температури 180 градусів 30-40 хвилин.

300 г борошна, 300 г доброго домашнього сиру, 250-300 г вершкового масла, 100 г абрикосового джему. Сир перетерти крізь сито або змолоти на м’ясорубці, добре вимішати з борошном і маслом. Покласти на годину на холод. Розкачати тісто завтовшки 0,5 см і вирізати склянкою кружечки. Посередині кожного кружечка покласти по пів чайної ложечки абрикосового джему. Випікати в гарячій духовці 15-20 хвилин. Замість абрикосового джему можна дати будь-який інший − на ваш смак або мак, перетертий з цукром, солодкий сир з родзинками.

300 г пшеничного борошна, 150 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, 2 яєчні жовтки, 1,5 ст. ложки какао, 1 ст. ложка вершків, 0,5 ч. ложки кориці, 1 ч. ложка ванільного цукру, 0,5 ч. ложки порошку для випікання. У мисці змішати борошно, нарізане на шматочки вершкове масло, цукор, вершки, яєчні жовтки і розпушувач. Замісити однорідне тісто. Потім розділити тісто на дві частини: одну, щоб додати какао і корицю, а другу замісити з ванільним цукром. Обидві частини тіста поставити на 15 хвилин в холодильник. Потім розкачати два коржі. Покласти коржі один на другий, скрутити рулетом і виставити знову на холод приблизно на 30 хвилин. Після закінчення цього часу рулет нарізати на кружечки товщиною 1 см. Викласти тістечка на деко, застелене папером для випікання. Пекти в духовці, попередньо розігрітій до 180 °С протягом приблизно 15 хвилин.

1 літр борошна, 3 яйця 1 склянка цукру-пудри, 150 г вершкового масла, ванільний цукор, 10 г амонію. З усіх інгредієнтів замісити тісто (тісто має бути, як на вареники; якби було занадто тверде – додати трошки сметани). Залишити тісто на півгодини «відпочити». Вирізати різної форми тістечка, помастити яйцем, посипати цукром й випікати в гарячій духовці 10-15 хвилин.

Печиво з горіхами або мигдалем

2 склянки борошна, 1 яйце, 120 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 чайної ложки порошку до печива. Для прикраси: 50 г мигдалю або горіхів, 4 столові ложки цукру, 1 столова ложка меленої кориці. Яйце збити з цукром в пишну піну. Додати розм’якшене вершкове масло й знову збити до утворення однорідної маси. До неї додати просіяне борошно з розпушувачем і акуратно перемішати. Має вийти пластичне м’яке тісто. Загорни його в харчову плівку й покласти в холодильник на 30 хвилин. Охолоджене тісто розкачати завтовшки 0,5 см, склянкою або формою вирізати печиво. У тарілці змішати цукор з корицею і обваляти в цій суміші печиво. Зверху на кожен коржик встромити ядро горішка або мигдалю. Викласти печиво на застелене папером деко й випікати в розігрітій до 175 градусів духовці 15 хвилин – до золотистого кольору.

1,5 склянки вівсяних пластівців тонкого помелу, 2 яйця, 100 г вершкового масла, 200-300 г борошна, 150 г цукру, 2 чайні ложки розпушувача, горіхи, кориця, родзинки, насіння соняшника, сушена журавлина або вишні – за бажанням. Масло розтерти з цукром, додати яйця й перемішати. Всипати вівсяні пластівці й вимішати. Просіяти борошно, змішати його з розпушувачем, додати подрібнені горіхи, помиті та висушені родзинки або інші присмаки і замісити тісто. Накрити миску з тістом плівкою й поставити в холодильник на годину. Від тіста відривати невеликі шматочки, робити з них коржики і викладати на змащене й застелене папером для випікання деко. Викладати їх не дуже близько один від одного, враховуючи, що вони збільшаться удвічі. Випікати вівсяне печиво близько 15-20 хвилин за температури 180 градусів.

Шоколаду забагато не буває! Смачні й духмяні тістечка залишаються свіжими протягом кількох днів. Під час випічки шоколадний аромат поширюється по всьому будинку. До речі, тісто можна заморозити і спекти з нього тістечка, коли знову захочеться чогось надзвичайно доброго до кави. 125 г темного шоколаду, 150 г борошна, 30 г какао, 1 порошку для печива, 0,5 чайної ложки солі, 125 г м’якого вершкового масла, 125 г цукру, 1 чайна ложка ванільного цукру, 1 яйце, 350 г темного шоколаду шматочками. 125 г темного шоколаду розплавити на водяній бані або в мікрохвильовій пічці. У мисці змішати сухі інгредієнти: борошно, какао, порошок до печива і сіль. Масло з цукром збити до пухкої маси. Додати розтоплений шоколад і перемішати. До шоколадної маси додати яйце, ванільний цукор і перемішати. Потім додати сухі інгредієнти, добре все вимішати і, нарешті, додати шматочки шоколаду. Розкачати з тіста ковбаску і розділити на однакові частини. Зробити з кожної частини кульку, злегка приплюснути її. Викладати тістечка на деко, застелене папером для випікання. Випікати в попередньо розігрітій духовці до 170 градусів протягом 20 хвилин. Витягати, коли повністю вистигнуть.

Тісто:3 яйця, 0,5 скл. цукру, 250 г маргарину, 3 скл. борошна, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. порошку до печива. Начинка: 1 банка згущеного молока, 100 г вершкового масла, 50 г горішків. Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розтерти з цукром до пухкої маси. На водяній бані розтопити пачку маргарину, додати борошно, порошок до печива і перемішати. До цього тіста додати розтерті з цукром жовтки, вимісити. З охолоджених білків і солі збити міцну піну, додати її в тісто. Тісто стане густим і липким. Накладати тісто потрохи у спеціальні формочки (сильно піднімається) і випікати за температури 180 градусів. Згущене молоко зварити. Коли вистигне, збити його з м’яким вершковим маслом. До маси додати посічені горішки. Начинити кремом половинки спечених тістечок і зліпити разом, формуючи горішки.

Одразу згадується дитинство і зимові свята… У теплій кухні пахне медом і прянощами, аж ніс лоскоче. Бабця замішує духмяне тісто, а дідусь розтирає до блискучості білки з цукром для люкру, щоб потім їх розфарбувати. А згодом обдаровують нас, онуків, запашними і такими гарними, що аж шкода їсти, медівниками-«Миколайчиками». До речі, медівничками можна прикрашати ялинку. Для цього треба вирізати тістечка різної форми (зірочки, ялинки, зайчики), зробити в них дірочку. Коли спечуться і вистигнуть, розфарбувати люкром (мусять повністю висохнути, навіть кілька годин), у дірочку просилити декоративний шнурок і вішати як прикрасу на ялинку – на радість дітям.

200 г меду, 200 г цукру-пудри, 500 г борошна, 120 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 1 ч. л. соди, щіпка солі, по пів чайної ложки меленої кориці і меленої гвоздики. Люкр (глазур): 2 білки, 2 скл. цукру-пудри, 1 ст. ложка лимонного соку. Мед розігріти з цукром і прянощами, відставити, щоб маса вистигла. Масло розтопити на водяній бані й остудити. Борошно вимішати зі содою і щіпкою солі, влити медову масу, вимішати, потім додати розтоплене масло, яйце – замісити тісто. Можна відразу випікати, але краще залишити тісто на кілька годин на холоді. Розкачати пласт товщиною 1 см і формочками вирізати тістечка, викладати на деко, застелене змащеним пергаментом. Пекти у розігрітій духовці при температурі 180 градусів до коричневого кольору. Коли тістечка вистигнуть, покрити їх люкром. Для люкру білки збити на піну, потім поступово додавати цукор і далі збивати, наприкінці додати сік з цитрини, добре вимішати. Люкр можна розділити на частини: одну залишити білою, інші зафарбувати харчовими чи натуральними барвниками (какао дасть коричневий колір, буряковий сік – рожевий, морквяний сік – помаранчевий, крапля зеленки – голубий).

300 г борошна, 10 г дріжджів, 8 столових ложок молока, щіпка солі, 90 г цукру, 40 г вершкового масла, 1 яйце, 15 г вершкового маргарину, 125 г горіхів, ванільний цукор. Дріжджі розтерти з цукром. З борошна, розтертих з цукром дріжджів, молока, яйця, масла й солі замісити тісто. Залишити його в теплому місці, щоб підійшло. Потім розкачати з нього не дуже тонкий пласт, порізати на трикутнички й кожен трикутник помастити розтопленим маргарином. Горіхи дрібно порізати, розтерти їх з ванільним цукром, додати трошки води, щоб вийшла тягуча маса. Трикутники намастити цією масою і скрутити в рогалики. Викласти їх на застелене пергаментом деко й залишити на якийсь час, щоб ще трохи підійшли. Випікати за температури 180 градусів 20-25 хвилин. Ще гарячі рогалики посипати цукром-пудрою або полити лимонною глазур’ю. Глазур приготувати так. 150 г цукру залити 70 г окропу. Коли цукор розчиниться, додати 0,5 чайної ложки оцту й зварити сироп. Остудити сироп до 60 градусів і ще теплим розтерти дерев’яною ложкою, щоб вийшла гладка маса. Додати 2 столові ложки лимонного соку.

200 г борошна, 150 г маргарину, 100 г сметани, 20 г дріжджів, 1 яйце. Борошно, маргарин і яйце розмішуємо, додаємо сметану з розведеними в ній дріжджами. Замісити тісто. Тісто розкачати, порізати на квадратики. На кожен квадратик покласти начинку (повидло, вишню, натерті й вимішані з корицею яблука тощо) й скрутити рогалик. Випікати в гарячій духовці 10-15 хвилин. Спечені рогалики посипати цукром-пудрою.

3,5 склянки борошна, 200 г масла (маргарину), 0,5 склянки сметани, 50 г горілки. З усіх складників замісити тісто й покласти в холодильник. Що довше стоятиме тісто в холодильнику, то кращою вийде випічка. Таке тісто можна замісити зі складників у подвійному розмірі, поділити його на частини, загорнути в харчову плівку й тримати в морозильнику. Коли треба – розморожувати й пекти. З такого тіста можна пекти як солодкі рогалики – з повидлом, яблуками, маком, горіхами, шоколадом, так і несолодкі – з капустою, м’ясом, грибами тощо.

300 г борошна, 3 жовтки, 1 чайна ложка солі, 140 г вершкового масла, 30 г дріжджів, цукор, молоко. Ретельно перемішати борошно, жовтки, розведені в молоці дріжджі, щіпку цукру, вершкове масло, сіль і замісити тісто. Поставити тісто в тепле місце, щоб підійшло. Коли підійде, розкачати в пласт, розрізати на трикутники й скачати в трубочки. Випікати в гарячій духовці 20-25 хвилин. Перед випіканням рогалики можна, за бажання, змастити збитим яйцем і посипати кмином.

150 г домашнього сиру, 1 яйце, 150 г борошна, пучок зелені (кріп, петрушка), пучок зеленої цибулі, 1 ст. ложка олії, 0,5 чайної ложки оцту, щіпка соди, спеції за смаком, сіль за смаком. Сир протерти через сито або перемолоти на м’ясорубці. Кріп, петрушку і зелену цибулю дрібно порізати. Яйце збити з сіллю. Додати олію, сир і добре перемішай. Додати просіяне борошно, соду, погашену оцтом, і замісити тісто. До тіста додати зелень і спеції й знову перемішати. Сформувати невеликі кульки. Викласти печиво на застелене папером для випікання і змащене олією деко й випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Готове печиво з сиру і зелені подавати теплим зі сметаною або майонезом.

1 склянка шкварок, 2-3 великі цибулини, 2-3 яйця, 3 склянки борошна, 0,5 чайної ложки солі, 1 столова ложка маку. Цибулю підсмажити на олії, шкварки перемолоти. З борошна, яєць, цибулі, шкварок замісити тісто, додати мак і сіль і ще раз замісити. Тісто розкачати, вирізати ромбики й викладати на застелене пергаментом деко. Випікати за температури 180 градусів 10-15 хвилин (до золотистого кольору). Смачного!

При використанні матеріалів джерело обов'язкове.

При цитуванні в інтернеті — гіперпосилання.