Рецепти російської кухні: ситні щі з квасолею і капустою

Якщо додати в щи квасоля, то страва виходить більш ситним і поживним. Підійде як стручкова свіжа, так і консервована квасоля. Щи ідеальні для тих, хто намагається уникати висококалорійної їжі. Практично всі розглянуті далі рецепти цієї страви пісні, але можна додати в них за бажанням м'ясо, а замість води використовувати зварений заздалегідь бульйон.

Щи із квашеної капусти з квасолею

Це просте в приготуванні перша страва виходить дуже смачним. Квашена капуста надає кислуватий смак, а квасоля робить суп більш ситним.

  • 200 г капусти (квашеної, без добавок);
  • 250 г квасолі (для швидкості процесу можна взяти консервовану, але в сезон смачніше використовувати тільки що зібрані стручки);
  • по 150 г цибулі і моркви;
  • 1 ст. л. томатної пасти або перетертого пюре зі свіжих томатів;
  • 440 г картоплі;
  • 2 л відфільтрованої води;
  • 30 г раст. масла;
  • перець, сіль.

Калорійність для 100 г: 31,5 ккал.

Покроковий рецепт приготування страви:

  1. Картоплю очищають від шкірки, промивають і нарізають на кубики. У каструлю, наповнену водою, кладуть картоплю і залишають її варитися при середньому температурному режимі;
  2. Цибулю порізати і підсмажити в олії 2 хвилини, потім засипати до нього натерту моркву і продовжувати смаження, завершивши її в момент досягнення овочами м'якості;
  3. Додати до підсмаженні пасту з томатів і, перемішавши, смажити ще 3 хвилини;
  4. До картоплі додати квашену капусту (при бажанні її можна порізати, якщо магазинна нарізка здається занадто великої);
  5. Через 10 хвилин висипати в щі піджарку;
  6. Ще через 10 хвилин всипати квасоля, спеції. Змішавши продукти, продовжити варити і через 10 хвилин відставити з конфорки. Перед подачею щі наполягають хвилин 15-20.

Пісні щі з свіжої капусти з квасолею, консервованої в томатному соусі

Цей пісний рецепт готується досить швидко. Якщо взяти квасоля, законсервовану в соусі з томатів, то додавати окремо пасту або кетчуп необов'язково.

  • 1 ст. консервованої квасолі в томатному соусі;
  • 200 г капусти (буде потрібно білокачанна, свіжа);
  • по 1 шт. цибулі, перцю (грунтового) і моркви;
  • 3 картоплини;
  • по 2 шт. круглого перцю і лавр. листа;
  • 2 ст. л. раст. масла (в ньому готується піджарка);
  • перець, сіль.

Процес варіння щей займе 40 хв.

Калорійність в 100 г: 37 ккал.

У каструлю заливають чисту відфільтровану або питну воду (від 2 л, в залежності від того, наскільки густий потрібен суп). Трохи солять і ставлять на конфорку. Картоплю очищають, ріжуть на невеликі шматочки.

Після закипання картоплю відправляють в воду, а температуру встановлюють на середній рівень. Капусту миють, видаляють верхні листки, нарізають соломкою, цибулю і перець ріжуть на кубики. Морква натирають, використовуючи велику сторону терки.

Лук, перець і моркву смажать, поки не отримають в результаті м'які, що поширюють сильний приємний запах, овочі. Капусту висипають в каструлю. Через 5 хвилин туди ж відправляють квасоля.

Ще через 5 хвилин висипають обсмажування і спеції, варять 5 хвилин і вимикають конфорку. 15 хвилин щі повинні постояти при закритій кришці.

Читайте як приготувати салат з відвареної моркви в нашій статті.

Візьміть на замітку кілька рецептів тайських страв з рисовою локшиною.

Щи з капустою, грибами і квасолею

Ще один смачний варіант щей з квасолею можна приготувати, додавши в суп гриби.

  • 1,3 л води;
  • 200 г капусти (потрібна свіжа, білокачанна);
  • 2 шт. лавр. листа;
  • 50 мл раст. масла;
  • 100 г грибів (підходять сушені, свіжі або консервовані);
  • по 1 шт. моркви, цибулі;
  • 80 г твердої квасолі;
  • 2 картоплини;
  • сіль перець.

Тривалість процесу: 1 год 40 хв.

Калорійність на 100 г: 47,5 ккал.

Якщо використовуються сухі гриби, то їх вимочують 2-3 години перед тим як засипати в щі. Вид грибів не важливий. В щі можна додати лисички, білі гриби, печериці або будь-які інші, які більше подобаються. Квасоля замочується на ніч.

Квасоля і гриби варять в окремому посуді, поки вони не досягнуть готовності. Для варіння щей можна потім використовувати воду, що залишилася після готування грибів, тоді суп буде більш ароматним. Консервовані гриби попередньо варити не потрібно.

У каструлі ставлять на конфорку воду з порізаним квадратиками картоплею і лавровим листом. Морквину і цибулю ріжуть досить дрібно і відправляють на сковороду для обсмажування в маслі. Піджарка готується 10-15 хвилин.

Потім її висипають в каструлю до картоплі. Гриби ріжуть на шматочки і разом з квасолею кладуть в борщ. Ріжуть соломкою капусту і разом ср спеціями відправляють в каструлю. Щи перемішують і варять 10-15 хвилин. Якщо картопля зварилася, то можна вимикати конфорку. Перед подачею щі наполягають при закритій кришці 15-20 хвилин.

Як правильно готувати щі в мультиварці?

Щоб зробити щі за допомогою мультиварки, потрібно використовувати режими «Жарки», «Гасіння» або спеціальний режим для варіння супу (зазвичай він так і називається - «Суп»). Спочатку в ємність мультиварки складають продукти для піджарки і наливають масло.

Включають режим «Жарка» на 10 хвилин, домішують томатну пасту і смажать ще 5 хвилин на тому ж режимі. Засипають картоплю, капусту (квашену або свіжу в залежності від рецепту) і включають режим «Варки», «Гасіння» або «Суп» на 30 хвилин.

Додають квасоля (заздалегідь відварену тверду або стручки) і готують ще 30 хвилин. Якщо використовується консервована квасоля, то її додають нема за 30, а за 15 хвилин до завершення процесу. Після виключення мультиварки суп наполягають при закритій кришці 15 хвилин.

При подачі до столу можна додати в тарілку з щами сметану, посічену зелень, варене яйце. Ті, кому подобаються страви погостріше, можуть в якості добавки використовувати хрін, гірчицю.

Квашену капусту слід вибирати без додаткових інгредієнтів і добавок. Перед тим, як покласти її в щі, потрібно трохи віджати рідину.

Перевага щей з квасолею полягає в їх універсальності - при бажанні можна приготувати їх на рибному, м'ясному бульйоні, додати сало, грінки з часником. Але і в пісному вигляді ця страва може стати основою ситного обіду, якщо зробити щі погуще, зменшивши кількість води або додавши більше картоплі, капусти, квасолі.


Щи з консервованої квасолею

Щи з квасолею - хороший варіант для тих, хто бажає урізноманітнити свій обідній раціон. За рахунок додавання консервованої квасолі блюдо виходить досить наваристим, ситним і ароматним. Готувати такий варіант щей можна як з червоною, так і білою квасолею, для більш насиченого кольору краще брати квасоля, консервовану в томатному соусі.

Спочатку варимо м'ясний бульйон. Для цього промиваємо м'ясо, відправляємо його в глибоку каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на середній вогонь. Яловичина вариться досить довго (м'ясо варимо хвилин 40, не менш), періодично стежимо за каструлею, знімаємо утворюється пінку. Після закінчення цього часу дістаємо м'ясо, відокремлюємо його від кістки, нарізаємо довільними шматочками і відправляємо назад в каструлю (вже без кісточки).