Рецепти російської кухні: ситні щі з квасолею і капустою

Якщо додати в щи квасоля, то страва виходить більш ситним і поживним. Підійде як стручкова свіжа, так і консервована квасоля. Щи ідеальні для тих, хто намагається уникати висококалорійної їжі. Практично всі розглянуті далі рецепти цієї страви пісні, але можна додати в них за бажанням м'ясо, а замість води використовувати зварений заздалегідь бульйон.

Щи із квашеної капусти з квасолею

Це просте в приготуванні перша страва виходить дуже смачним. Квашена капуста надає кислуватий смак, а квасоля робить суп більш ситним.

  • 200 г капусти (квашеної, без добавок);
  • 250 г квасолі (для швидкості процесу можна взяти консервовану, але в сезон смачніше використовувати тільки що зібрані стручки);
  • по 150 г цибулі і моркви;
  • 1 ст. л. томатної пасти або перетертого пюре зі свіжих томатів;
  • 440 г картоплі;
  • 2 л відфільтрованої води;
  • 30 г раст. масла;
  • перець, сіль.

Калорійність для 100 г: 31,5 ккал.

Покроковий рецепт приготування страви:

  1. Картоплю очищають від шкірки, промивають і нарізають на кубики. У каструлю, наповнену водою, кладуть картоплю і залишають її варитися при середньому температурному режимі;
  2. Цибулю порізати і підсмажити в олії 2 хвилини, потім засипати до нього натерту моркву і продовжувати смаження, завершивши її в момент досягнення овочами м'якості;
  3. Додати до підсмаженні пасту з томатів і, перемішавши, смажити ще 3 хвилини;
  4. До картоплі додати квашену капусту (при бажанні її можна порізати, якщо магазинна нарізка здається занадто великої);
  5. Через 10 хвилин висипати в щі піджарку;
  6. Ще через 10 хвилин всипати квасоля, спеції. Змішавши продукти, продовжити варити і через 10 хвилин відставити з конфорки. Перед подачею щі наполягають хвилин 15-20.

Пісні щі з свіжої капусти з квасолею, консервованої в томатному соусі

Цей пісний рецепт готується досить швидко. Якщо взяти квасоля, законсервовану в соусі з томатів, то додавати окремо пасту або кетчуп необов'язково.

  • 1 ст. консервованої квасолі в томатному соусі;
  • 200 г капусти (буде потрібно білокачанна, свіжа);
  • по 1 шт. цибулі, перцю (грунтового) і моркви;
  • 3 картоплини;
  • по 2 шт. круглого перцю і лавр. листа;
  • 2 ст. л. раст. масла (в ньому готується піджарка);
  • перець, сіль.

Процес варіння щей займе 40 хв.

Калорійність в 100 г: 37 ккал.

У каструлю заливають чисту відфільтровану або питну воду (від 2 л, в залежності від того, наскільки густий потрібен суп). Трохи солять і ставлять на конфорку. Картоплю очищають, ріжуть на невеликі шматочки.

Після закипання картоплю відправляють в воду, а температуру встановлюють на середній рівень. Капусту миють, видаляють верхні листки, нарізають соломкою, цибулю і перець ріжуть на кубики. Морква натирають, використовуючи велику сторону терки.

Лук, перець і моркву смажать, поки не отримають в результаті м'які, що поширюють сильний приємний запах, овочі. Капусту висипають в каструлю. Через 5 хвилин туди ж відправляють квасоля.

Ще через 5 хвилин висипають обсмажування і спеції, варять 5 хвилин і вимикають конфорку. 15 хвилин щі повинні постояти при закритій кришці.

Читайте як приготувати салат з відвареної моркви в нашій статті.

Візьміть на замітку кілька рецептів тайських страв з рисовою локшиною.

Щи з капустою, грибами і квасолею

Ще один смачний варіант щей з квасолею можна приготувати, додавши в суп гриби.

  • 1,3 л води;
  • 200 г капусти (потрібна свіжа, білокачанна);
  • 2 шт. лавр. листа;
  • 50 мл раст. масла;
  • 100 г грибів (підходять сушені, свіжі або консервовані);
  • по 1 шт. моркви, цибулі;
  • 80 г твердої квасолі;
  • 2 картоплини;
  • сіль перець.

Тривалість процесу: 1 год 40 хв.

Калорійність на 100 г: 47,5 ккал.

Якщо використовуються сухі гриби, то їх вимочують 2-3 години перед тим як засипати в щі. Вид грибів не важливий. В щі можна додати лисички, білі гриби, печериці або будь-які інші, які більше подобаються. Квасоля замочується на ніч.

Квасоля і гриби варять в окремому посуді, поки вони не досягнуть готовності. Для варіння щей можна потім використовувати воду, що залишилася після готування грибів, тоді суп буде більш ароматним. Консервовані гриби попередньо варити не потрібно.

У каструлі ставлять на конфорку воду з порізаним квадратиками картоплею і лавровим листом. Морквину і цибулю ріжуть досить дрібно і відправляють на сковороду для обсмажування в маслі. Піджарка готується 10-15 хвилин.

Потім її висипають в каструлю до картоплі. Гриби ріжуть на шматочки і разом з квасолею кладуть в борщ. Ріжуть соломкою капусту і разом ср спеціями відправляють в каструлю. Щи перемішують і варять 10-15 хвилин. Якщо картопля зварилася, то можна вимикати конфорку. Перед подачею щі наполягають при закритій кришці 15-20 хвилин.

Як правильно готувати щі в мультиварці?

Щоб зробити щі за допомогою мультиварки, потрібно використовувати режими «Жарки», «Гасіння» або спеціальний режим для варіння супу (зазвичай він так і називається - «Суп»). Спочатку в ємність мультиварки складають продукти для піджарки і наливають масло.

Включають режим «Жарка» на 10 хвилин, домішують томатну пасту і смажать ще 5 хвилин на тому ж режимі. Засипають картоплю, капусту (квашену або свіжу в залежності від рецепту) і включають режим «Варки», «Гасіння» або «Суп» на 30 хвилин.

Додають квасоля (заздалегідь відварену тверду або стручки) і готують ще 30 хвилин. Якщо використовується консервована квасоля, то її додають нема за 30, а за 15 хвилин до завершення процесу. Після виключення мультиварки суп наполягають при закритій кришці 15 хвилин.

При подачі до столу можна додати в тарілку з щами сметану, посічену зелень, варене яйце. Ті, кому подобаються страви погостріше, можуть в якості добавки використовувати хрін, гірчицю.

Квашену капусту слід вибирати без додаткових інгредієнтів і добавок. Перед тим, як покласти її в щі, потрібно трохи віджати рідину.

Перевага щей з квасолею полягає в їх універсальності - при бажанні можна приготувати їх на рибному, м'ясному бульйоні, додати сало, грінки з часником. Але і в пісному вигляді ця страва може стати основою ситного обіду, якщо зробити щі погуще, зменшивши кількість води або додавши більше картоплі, капусти, квасолі.


Щи з консервованої квасолею

Якщо ви зібралися готувати першу страву до обіднього столу, то зверніть увагу на цей рецепт і спробуйте приготувати борщ з консервованою квасолею. Легкий, але ситний супчик для вашої родини.

  • Курячі спинки 1 Штука
  • Вода 2 Литра
  • Картопля 4 Штуки
  • Капуста білокачанна 300 Грам
  • Квасоля червона консервована 300 Грам
  • Цибуля ріпчаста 1 Штука
  • Морква 1 Штука
  • Томатна паста 2 ст. ложки
  • Сіль 1 Чайна ложка
  • Перець чорний 0,2 Чайних ложки
  • Зелень 1 Пучок
  • Лавровий лист 1 Штука

1. Перед тим, як приготувати борщ з консервованою квасолею, зваріть бульйон. Для цього використовуйте курячу спинку. Закладіть її в киплячу воду. Посоліть. Варіть на повільному вогні 30 хвилин.

2. У цей час підготуйте овочі для піджарки. Лук, моркву почистіть. Наріжте моркву дрібною соломкою, цибулю - дрібними кубиками. Обсмажте на олії. Додайте томатну пасту. Коли звариться спинка курки, дістаньте її з бульйону і покладіть в тарілку.

3. Поки спинка остигає, покладіть в бульйон картоплю, нарізану невеликими кубиками. Варіть на повільному вогні, поки картопля не стане м'яким.

4. Наріжте соломкою білокачанну капусту. Викладіть її в бульйон. Дайте бульйону закипіти. Зменшіть вогонь. Варіть до готовності. Незадовго до готовності (хвилин за 5) перекладіть піджарку в бульйон.

5. М'ясо зніміть з відвареної спинки і покладіть в борщ. Консервовану квасолю викладіть з банки в каструлю з бульйоном. Перемішайте.

6. Наріжте зелень. Покладіть в каструлю. Вимкніть вогонь і накрийте кришкою щі. Залиште настоюватися на 20-30 хвилин. Після цього розлийте по тарілках. Їжте на здоров "я.

схожий відеорецепт "Щи з консервованої квасолею"