фарширована щука

Фото: pro-ostrovok.ru

Фарширована щука - це царський блюдо, споконвіку вважалося в нашій країні символом святкового застілля. Як і багато інших звичаї, традиція приготування на свято фаршированої щуки сьогодні поступово забувається, проте всякий раз, коли про це блюдо згадують і готують його, рідні та близькі кухаря приходять в повний захват. Давайте ж подивимося, як готується одне з чудових традиційних російських страв - фарширована щука.

Сутність приготування цієї страви зводиться до того, що з тушки риби потрібно акуратно зняти шкіру цілим «панчохою», який потім фарширується перемішаної з додатковими інгредієнтами подрібненої м'якоттю щуки. І ось цей самий процес зняття шкіри зупиняє багатьох недосвідчених в даному питанні кулінарів, у яких виникають побоювання, що зробити це як потрібно не вийде, і в підсумку все блюдо буде зіпсовано. Ми закликаємо: не потрібно боятися! Дотримуючись описаними в цьому рецепті кроками, зробити смачну і красиву фаршировану щуку зможуть всі!

Рецепт приготування фаршированої щуки

Фото: etodorogo.com Інгредієнти:

100г свинячого сала солоного / свіжого

1 щука середнього розміру

чорний мелений перець

Як приготувати фаршировану щуку. Вибирайте для приготування не надто велику рибу, щоб вона помістилася на деко для запікання. Заморожену рибу потрібно добре розморозити - повністю. Зчистити з риби луску з допомогою ножа, промити, акуратно зрізати голову, видалити зябра, промити, вимиваючи все зайве. Далі потрібно обережно зняти з тушки шкіру як «панчіх» - щоб вона знялася цілими, не ушкодилася. Для цього з краю підчепити її ножем, потім акуратно знімати руками, не варто тягнути сильно. Краще підрізати м'ясо ножем, щоб цілої залишалася шкіра. Особливо уважно слід знімати шкіру в області плавників. Можна зняти шкіру з великою кількістю м'яса, і вже потім зрізати його ножем - головне завдання: зберегти цілою шкіру. Близько хвоста хребет обрізати, філе щуки відокремити від великих кісток і зрізати з шкіри, якщо воно на ній залишилося. Два рази перекрутити філе щуки через м'ясорубку, один раз прокрутити сало з цибулею, з'єднати фарш з риби з цибулею, салом, яйцем сирим, приправити спеціями за смаком, підсолити і поперчити, перемішати фарш до однорідності. Тримаючи «панчіх» з щучої шкіри лівою рукою, правою акуратно викладати в нього за допомогою ложки приготований фарш, занадто НЕ трамбувати - інакше не вийде загнути тушку риби півколом на деку. Зав'язати кінець «панчохи» ниткою, викласти на змащене олією деко, укласти поруч голову щоб рибка здавалася цілою, поставити в нагріту до 180 градусів духовку і запікати 1 год. Готової фаршированої щуки дати трохи охолонути, акуратно викласти на блюдо, приставити голову, гарнірувати і прикрасити за смаком, наприклад, використовуючи овочі і сметану (викласти сметану можна в кондитерський шприц і зробити на рибі візерунки). Смачного!

Варіанти начинки для фаршированої щуки можуть бути іншими:

  • Грибна: 250г печериць, 150мл молока, 3 шматочки білого батона, по 1 моркви і цибулині, 2ст вершкового / рослинного масла, 1 яйце, перець чорний і сіль.
  • Рисова: 200мл молока, 150г цибулі, 100г хліба білого, 1 яйце, 2 ст.л. рису відвареного, зелень, перець, сіль.
  • Картопляна: картопляне пюре або нарізаний дрібними кубиками сиру картоплю змішується зі смаженою цибулею і рибним фаршем.
  • Асорті: 300г грибів, по 50г рису і вершкового масла, по 1 цибулині, моркви і упаковці крабових паличок, сік лимона, зелень свіжа, перець, сіль.

Спробуйте приготувати фаршировану щуку для домашнього застілля - ваші зусилля окупляться сповна! Використовуйте запропоновані варіанти начинки або придумайте свій і насолоджуйтеся таким чудовим царською стравою!

Відеорецепт приготування фаршированої щуки

Вони це приготували. Подивіться, що вийшло

Опис до фотографії

  • зберегти рецепт
  • 1044 людини

Коментарі 8 Що обговорюють на сайті зараз

Щоб залишити відгук і поділитися фотографією страви авторизуйтесь або зареєструйтесь

Фарширована риба, це єврейська кухня. Риба ріжеться на шматки і виймається м'яка частина з кожного шматка і робиться фарш. Там немає ніякого сала. Краще подивитися рецепт в єврейській кухні. Це просто чудо яка смачна річ. Але автору спасибі за його інтерпретацію.

А краще нічим фарш не псувати, а просто риба, хліб, сало (100гр сала на 1 кг рибного фаршу в чистому вигляді) і цибулю ріпчасту побільше і обов'язково припустити і буде супер! У кого не виходить зняти панчіх зайдіть на мою сторінку в "Однокласники", я там детально показую майстер клас. У новорічні свята припадає фарширувати штук по 15. Дерзайте і все вийде.

Разок готував, клопітно здалося. Подивлюсь фотки, якщо залишилися, то викладу свій рецепт з фотками

А щука де! На першій картинці точно щука! А в рецепті судачок однако! Але тим не менше рецепт респект.

не помітив ніде судачка, шкіру з нього здирати набагато важче, ніж зі щуки. На відео видно тільки щуку.

ДУЖЕ КРАСИВО. Обов'язково спробуйте. ДЯКУЄМО.


Щука фарширована, запечена в духовці: рецепти з фото. Готуємо королівську вечерю з картоплею та сметаною

Пам'ятаєте казку «По щучому велінню»? На жаль, в реальному світі ця риба сімейства хижаків не може виконувати бажання, але стане відмінною прикрасою святкового столу. Сьогодні ми розповімо, як готується щука фарширована, запечена в духовці. Рецепти з фото допоможуть вам без особливих зусиль приготувати королівський шедевр кулінарії.

Поговоримо про кулінарні секрети

Щука водиться в багатьох прісних водоймах нашої неосяжної країни, тому тушки цієї риби можна без зусиль відшукати в спеціалізованих магазинах. До того ж рибка має відносно невисоку цінову категорію. Мало хто господині люблять готувати щуку, оскільки вона володіє специфічним запахом твані. Сьогодні ви дізнаєтеся, як усунути запах мулу і приготувати смачну, пікантну і ароматну щуку фаршировану, запечену в духовці у фользі.

Для приготування справжнього королівського шедевра кулінарії нам знадобляться не тільки продукти, а й знання. Перед випіканням рибки уважно вивчимо деякі кулінарні аспекти:

  • Щоб усунути неприємний муловий запах, тушку щуки потрібно ретельно промити, випатрати і побризкати свіжовіджатим лимонним соком.
  • Також тушку щуки можна вимочувати в молоці, суміші відфільтрованої води з оцтом.
  • Обов'язково видаляємо луску і нутрощі.
  • Якщо ви плануєте готувати фаршировану рибу, то потрібно відокремити щучье філе від кістки і подрібнити його до консистенції фаршу.
  • В якості маринаду можна використовувати столовий майонез або сметану.
  • Щучье філе відмінно за смаком гармонує з морквою, часником, базиліком, висушеної зеленню, цибулею або шалот, болгарським солодким і меленим перцем.
  • Випікаючи щучью тушку в фользі, ви збережете соковитість і корисні властивості цієї риби.
  • Щоб запечена щука придбала характерний золотистий відтінок, за 5-10 хвилин до закінчення її приготування акуратно розгортаємо фольгу.
  • В якості начинки можна використовувати обсмажені або мариновані гриби, свіжі томати, оливки, картопля, гречану крупу та ін.

Щука по-королівськи до званої вечері

Сьогодні в домашньому меню щука цілком фарширована в духовці. Рецепти з фото цієї страви можна відшукати без праці і вибрати відповідний для себе варіант. Ми пропонуємо вам покроковий рецепт приготування цієї хижої риби з додаванням молока, білого хліба і свіжої зелені. Прикрашати королівське блюдо будемо скибочками лимона, зеленими оливками і шпажками.

  • 1 щуча тушка;
  • 100 г хліба;
  • 1 шт. курячого яйця;
  • 0,1 л молока;
  • 50 г сметани;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі або шалот;
  • за смаком свіжа зелень;
  • сіль і перцева суміш.
  1. Видаляємо луску з поверхні риби, обрізаємо хвіст і плавники.
  2. Промиваємо тушку щуки водою.
  3. Робимо поздовжній надріз по череву і вичищаємо нутрощі. Далі акуратно знімаємо шкірку, намагаючись не розривати її, і виймаємо філе.
  4. Відокремлюємо щучье філе від кістки і подрібнюємо до консистенції фаршу. Для цього можна використовувати блендер або м'ясорубку.
  5. В окрему піалу викладаємо подрібнений хліб і вимочуємо його в молоці.
  6. Зелень промиваємо і подрібнюємо.
  7. Цибулину очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. Також цибулю можна подрібнити в блендері або м'ясорубці.
  8. У рибний фарш додаємо вимочений хліб, подрібнену зелень і цибулю, вбиваємо куряче яйце.
  9. Приправляємо фарш сіллю, сумішшю перців і ретельно перемішуємо до утворення маси однорідної консистенції.
  10. Шкуру щуки фаршируємо приготованою сумішшю.
  11. Набивати фарш потрібно не дуже щільно, оскільки в процесі термічної обробки шкура може розірватися.
  12. Натираємо зверху тушку щуки сметаною і викладаємо на деко, дно якого вистелено пекарської папером.
  13. Духовку розігріваємо до температурного порога в 220 ° і відправляємо в неї щуку на 60 хвилин.
  14. Запечену щуку прикрашаємо шпажками, на які нанизуємо лимонні скибочки і оливки.
  15. Подаємо фаршировану щуку до столу з овочевим гарніром.

Щука, запечена з овочевим гарніром: універсальне блюдо на кожен день

Досить просто і швидко готується щука, запечена в духовці цілком у фользі. Щоб урізноманітнити це блюдо і приготувати відразу ароматний і смачний гарнір, спробуйте зробити щуку, запечену в духовці з картоплею в сметані. Також можна додавати свіжі томати і морква. Зверніть увагу, що для додання страві золотистої скоринки за 10-15 хвилин до закінчення процесу приготування фольгу потрібно розкрити.

  • 1 шт. щучої тушки;
  • 0,2 л сметани;
  • сіль і суміш перців - за смаком;
  • 1 шт. моркви;
  • зелень свіжа;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • часникові зубчики - за смаком;
  • 100 г зелених оливок;
  • 1 помідор;
  • 1 лимон;
  • рулон харчової фольги.
  1. Щучу тушку ретельно очищаємо від луски, промиваємо і потрошимо.
  2. Щоб позбутися неприємного мулового запаху, скроплюємо рибну тушку рясно свіжовіджатим соком лимона і залишаємо в такому вигляді на 5-10 хвилин.
  3. Тим часом очищаємо від шкірки картопля, ріпчаста цибуля і морква.

  • Моркву натираємо, цибулю нарізаємо кубиками або у формі півкілець.
  • Подрібнені овочі пасеруємо на сковороді в соняшниковій рафінованій олії.
  • Картопля подрібнюємо в формі кілець.
  • Тушку щуки натираємо сіллю, сумішшю перців і іншими за смаком приправами.
  • Потім рясно приправляємо сметаною.
  • На деко або в іншу жароміцних форму викладаємо фольгу, потім картопляну подушку.
  • Зверху викладаємо тушку щуки, а потім додаємо пасеровані овочі.
  • Загортаємо щуку в фольгу, щоб не було зазорів.
  • Відправляємо щуку з картоплею під сметанним соусом в духовку, попередньо нагріту до температурного порога в 220 °.
  • Через 45 хвилин розкриваємо фольгу і додаємо до щуки помідори і скибочки лимона.
  • У такому вигляді випікаємо рибу протягом 10-15 хвилин, а потім посипаємо подрібненою зеленню.
  • Запечена у фользі щука цілком: відчуй вишуканий смак святкової страви

    Якщо ви хочете рибу запекти окремо від гарніру, то можете приготувати щуку цілком у фользі. Вам знадобиться мінімум продуктів і приблизно 1 годину часу. Щоб філе щуки вийшло соковитим і м'яким, не забудьте в процесі випікання поливати тушку риби вершковим розтопленим маслом.

    • 1,2 кг щуки;
    • 4 ст. л. вершкового розтопленого масла;
    • 1 ст. л. крупнозернистою солі.

    1. Готуємо тушку щуки так, як описано в попередніх рецептах.
    2. Не забуваємо побризкати рибку свіжовіджатим соком лимона, щоб позбутися від запаху мулу.
    3. Натираємо з усіх боків щучью тушку крупнозернистою сіллю.
    4. Ми залишаємо рибу в такому вигляді на 3-5 хвилин.
    5. Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані.
    6. Викладаємо тушку щуки на харчову фольгу і поливаємо вершковим розтопленим маслом.
    7. Щільно загортаємо рибу в фольгу і відправляємо в духовку.
    8. Випікаємо рибу протягом 60 хвилин при температурному порозі в 160 °.
    9. Через кожні 15 хвилин акуратно розкриваємо фольгу і поливаємо тушку щуки вершковим розтопленим маслом.
    10. Запечену щуку прикрашаємо зеленню або часточками лимона.

    Запечена в духовці щука вважається королівським і воістину святковим блюдом. Влаштуйте своїм домочадцям свято сьогодні. Тепер ви знаєте всі хитрощі і секрети приготування смачної щуки. Смачного!

    • Закуски (202)
    • Салати (166)
    • Перші страви (114)
    • Другі страви (716)
    • Випічка (390)
    • Десерти (175)
    • Напої (125)
    • На святковий стіл (38)
    • Заготовки на зиму (122)
    • В мультиварці (164)

    Шановні читачі, будемо раді прийняти ваші подяки, а так само критику і будь-які зауваження. Ми разом робимо цей сайт краще.