Як приготувати яблучне варення: Корисні поради

Прозорі часточки-півмісяці в янтарний сиропі і аромат квітучого саду - дитячі спогади про літні домашніх заготовках. Рецептів солодкого десерту існує безліч, у кожної господині свій, а секрети приготування варення передаються з покоління в покоління.

За християнським звичаєм, яблучне варення починають варити не раніше 19 серпня, в цей день православна церква відзначає Преображення Господнє, або Яблучний Спас, язичницьке свято збору врожаю яблук. До настання цього свята не дозволяли їсти ніяких фруктів і ягід. На Русі віруючі обов'язково відзначали Яблучний Спас, святили яблука в церкви, пекли пироги з яблуками, варили ароматне варення, роздавали їх бідним і хворим. Вважалося, що після того, як ті скуштують ці плоди, хвороба полишить, і вони одужають.

Бабусині рецепти варення

Варення - довготривалий спосіб зберігання яблук. Готують його з цукром і іншими добавками, травами, нарізаючи на шматочки стиглі фрукти, і довго варять на вогні. Старий бабусин рецепт яблучного варення простий, однак є в ньому секрет: яблука беруть кисло-солодкі і пружні, обов'язково чистять їх від шкірки і нарізають тонкими часточками. Від акуратності нарізки залежатиме краса варення і навіть його смак.

Спочатку варять густий сироп: на один кілограм яблук беруть один кілограм цукру, вливають в нього неповна склянка води і доводять до кипіння. У киплячу солодку масу опускають підготовлені часточки яблук і варять їх, перемішуючи, намагаючись не пом'яти до тих пір, поки вони не стануть прозорими. Готовність варення можна перевірити старим способом: на чисте блюдце капнути краплю сиропу, якщо він так і застигне, що не розтечеться, варення готове. У готовому варення часточки яблук не спливають наверх, вони рівномірно розподілені в сиропі.

Для аромату іноді додають в кінці варіння ванілін, мелену корицю або лимонну цедру. Якщо для варення використовують перезрілі яблука дуже солодких сортів, додають на кожен кілограм фруктів один стакан журавлини.

Яблука-п'ятихвилинки варять в якості заготовок для зимових пирогів і шарлоток. Для цього очищені яблука натирають на крупній тертці або нарізають тонкою соломкою і пересипають цукром, дають трохи їм постояти, поки ні з'явиться сік. На один кілограм готових яблук беруть триста грамів цукру. Потім доводять до кипіння і варять на середньому вогні, помішуючи, протягом десяти-п'ятнадцяти хвилин з моменту закипання. Готове варення розкладають в чисті стеклобанки і тут же закочують.

Секрети варіння яблучного варення

Яблука для варення попередньо ретельно миють, очищають від шкірки і видаляють насіння. Варять варення в емальованих або мідних тазах, чашках або каструлях.

Варення з яблук вийде краще, якщо його варити з плодів, що мають кислуватий присмак, який мають яблука сортів папіровка, грушовка, аніс, слов'янка. Яблука сортів Антонівка і апорт перед варінням варення кладуть в окріп, щоб розм'якшити щільну шкірку, і потім охолоджують.

Щоб уникнути переварювання, варять яблучне варення в кілька прийомів: прокип'ятити хвилин десять-п'ятнадцять, знімають з вогню, через два-три години знову кип'ятять, і так кілька разів до повної готовності. Недолік цукру може викликати бродіння, надлишок - перебити аромат фруктів.

Щоб варення зберігалося довго, найкраще його розлити в прокип'ячені скляні банки, закупорена і простерилізувати. В цьому випадку краще варення дещо не доварити. Банки 0,5 л стерилізують в киплячій воді протягом п'ятнадцяти хвилин, в літрових - 20 хвилин.

Досить важко встановити, як давно люди почали варити яблучне варення. Однак воно з'явилося раніше, ніж цукор: варили його з медом. Спочатку це були шматочки яблук, зацукровані в меду. Зараз яблучне варення варять в кожному будинку. Довгими зимовими вечорами приємно пити ароматний чай з прозорими часточками бурштину яблук і згадувати біло-рожевий квітучий літній сад.


Яблучне варення - російські традиції

Красиве, ароматне і дуже спокусливе яблучне варення - це саме сонячне нагадування про літо, про квітучих садах і теплих сонячних промінцях. Навчившись готувати варення з яблук, взимку можна радувати домашніх не тільки їм самим, але ще і яблучними пирогами, шарлотка - ця чудова заготовка може стати основою для маси інших десертів.

Багатьом яблучне варення незмінно нагадує дитинство - не дивно, адже яблуня - це такий же символ нашої країни, як берізка, і вміти готувати з плодів цього дерева варення зобов'язана була кожна дівчина. В результаті рецепти яблучного варення передавалися з покоління в покоління з глибини століть до наших прабабусь, бабусь і мам.

За старих часів яблучне варення варили не раніше 19 серпня - в день двох свят: язичницького Яблучного Спаса і християнського Преображення Господнього. До цього дня ніякі ягоди і фрукти наші предки не їли, а після приготування пироги та інші страви, в тому числі варення, освячували в церкві. Закінчувалися праздненства дуже красиво: люди на заході виходили в поле і піснями проводжали літо, яке після Яблучного Спаса починало переходити в осінь.

Яблучне варення - це дуже гарний і смачний десерт, простий в приготуванні і не вимагає високих кулінарних знань. Якщо ви любите яблука, то рекомендуємо спробувати приготувати таке варення, і воно обов'язково стане одним з ваших улюблених десертів.

Особливості, секрети приготування і рецепти яблучного варення

Готувати яблучне варення можна як тільки з яблук з цукром, так і з різними добавками - травами, прянощами. Вважається, що найбільш смачне варення виходить з кисло-солодких яблук, і їх обов'язково потрібно очищати від шкірки і нарізати якомога більше тонкими красивими скибочками - тоді варення буде дуже красивим і смачним.

Рецепт класичного яблучного варення

Знадобиться: на 1кг яблук 1 кг цукру, 1 склянка води.

Як приготувати яблучне варення за традиційним рецептом. Цукор висипати в каструлю, влити воду, довести до кипіння, в киплячий сироп покласти нарізані красивими тонкими часточками яблука, варити варення, акуратно помішуючи щоб не пошкодити яблука, до прозорості часточок.

При бажанні в кінці варіння в таке варення можна додати цедру лимона, мелену корицю або трохи ваніліну.

Перевіряти готовність варення з яблук можна класичним способом - по краплині, яка, злегка подсохнув, не повинна розтікатися по блюдця при його перекиданні. Також якщо варення готове, яблука не будуть спливати наверх, вони рівномірно розподіляються по сиропу.

Менше цукру можна використовувати, якщо готувати варення з яблук за таким рецептом.

Рецепт яблучного варення - п'ятихвилинки

Знадобиться: на 1кг яблук 300г цукру.

Як зварити варення-п'ятихвилинку з яблук. Очистити яблука і потерти їх на крупній тертці, або нарізати тонкою соломкою, пересипати цукром, дати постояти до виділення соку, потім поставити на вогонь і на повільному вогні довести до кипіння, помішуючи варити 10-15хв після закипання. Розкласти по стерильним банкам і закупорити.

Таке варення можна використовувати для приготування шарлотки і пирогів.

Найкраще, як вважається, варити яблучне варення в мідних і емальованих тазах, каструлях або чашках, а з сортів яблук більше підходять кислі (папіровка, аніс, слов'янка, грушовка), якщо використовуються сорти апорт або антонівка, то яблука потрібно покласти в окріп на деякий час, щоб розм'якшилася щільна шкірочка.

Варити яблучне варення можна з додаванням інших фруктів і ягід, оскільки яблука чудово поєднуються з багатьма з них. Спробуйте приготувати на зиму таке варення і радуйте близьких цим чудовим ласощами!

Вони це приготували. Подивіться, що вийшло

Опис до фотографії

  • зберегти рецепт
  • 1 744 людини

Коментарі 16 Що обговорюють на сайті зараз

Щоб залишити відгук і поділитися фотографією страви авторизуйтесь або зареєструйтесь

Дуже смачне варення-п'ятихвилинка! Швидко робиться і не нудотно солодко, то що треба. Дітям дуже сподобалося. Дякую за рецепт!

Дуже смачно виходить яблучне варення з брусницею

Я для яблучного варення готую сироп з чорноплідної горобини і цукру. Горобину заливаю водою і доводжу до кипіння і залишаю настоятися, охолонути. Ягоди відкидаю, а на настої готую сироп і варю яблучне варення, як зазвичай по 5 хв. три рази.

Я пам'ятаю, моя пробабушка перед варінням, порізані часточки яблук опускала в розчин соди ?! Може хтось знає про це?

Є такий спосіб)) Одна столова ложка соди на 2 літри води, замочити порізані яблука від 5 до 10 хвилин, вийняти, а після - варити традиційно, прокип'ятити 5 хв, охолодить, знову 10 хвилин, охолодити, останній раз від 10 до 20 хвилин і закривати. Успіхів вам))))

найкраще яблучне варення - це без піни і проблем за 3 прийоми по 5хв кожен з витримкою до остиванія.Ето - сказка.долькі прозорі і целиеЕше і цедру можна добавіть.Ілі шматочки цітрусових.Только корочку срезать.Она НЕ уварюється і заважає при жуванні

Будьте ласкаві, скажіть а скільки цукру ви додаєте?

Я додавала при варінні яблучного варення дрібно нарізані апельсини (разом зі шкіркою), виходить дуже смачно, коли разом з яблучної часточкою попадається шматочок апельсина.

Спасбо прекрасні рецепти. я ложу трохи поменше цукру ..

Рецепт непоганий, але забагато цукру.

Люція ДУЖЕ сподобався РЕЦЕПТ ЯБЛУЧНОГО ВАРЕНЬЯ з корицею і цедрою пригостити РІДНИХ ТЕ теж закинув РОБИТИ

Яблучне варення - плезное і смачне.

Спасибі, дуже до речі. У нашому районі видався особливо-яблучний рік))))