Смачні яблучні пироги.

Яблука завжди були, є і будуть однією з найсмачніших начинок для пирогів, причому для пирогів з будь-якого виду тесту. Ароматні, в міру соковиті, смачні яблучні пироги можуть радувати нас круглий рік, але чомусь особливо хочеться шматочок яблучного пирога саме восени. Пропоную добірку рецептів класичний яблучних пирогів з різних видів тіста.

Перше місце в "рейтингу" яблучних пирогів по праву займає шарлотка. Це яблучний пиріг на основі бісквіта. Самий нежирний яблучний пиріг. Якщо в шарлотку покласти більше цукру, пиріг вийде з хрусткою цукрової скоринкою. Якщо бісквіт готувати тільки з яблуками, тоді соду в тісто додавати не потрібно, якщо в пиріг крім яблук кладете ще більш соковиті фрукти (наприклад сливу) тоді краще додати розпушувач.

Шарлотка (6 яєць, 2 ст. Цукру, 2 ст. Муки; 500гр. Яблук; 150гр. Слив; 150гр. Абрикос; 1 ч.ложка розпушувача).

Яблучний пиріг з дріжджового тіста - це наш рідний, російський пиріг. Тісто готується довго, але результат того вартий!

Дріжджовий яблучний пиріг (борошно пшеничне - 2 ст .; дріжджі сухі - 1 ч. Л.; Маргарин - 70гр .; молоко - 150 мл .; сіль -0,5 ч. Л .; цукор - 3 ст. Ложки; жовток 1 яйця, яблука - 700гр.).

"Пиріг дуже смачний! Дуже легко готується! Всю осінь пекла, мої саме цей пиріг воліли всім рулетів і шарлотка)))" - це один з відгуків про пісочному пирозі з яблуками, представленому нижче. Пиріг дійсно дуже смачний, головне - взяти якісні масло (маргарин) і борошно.

Пісочний пиріг з яблуками (яблука - 300гр .; борошно пшеничне - 2 ст.; Яйце куряче - 2 шт .; цукор - 1 ст .; масло вершкове або маргарин - 200гр .; розпушувач для тіста - 1 ч. Ложка)

Смачний французький "перевертень". Мало тесту і багато яблук.

Яблучний пиріг "Тарт Татeн (Татін, тата)" (борошно пшеничне - 1 склянка, цукор - 6 ст.л .; масло вершкове або маргарин - 100гр .; щіпка солі, вода - 3 ст. Ложки., Яблука - 1,4 кг .; цукор - 5 ст. ложок; масло вершкове - 50гр.).

Цвєтаєвський пиріг (борошно - 250 гр., Цукор - 3 ст. Ложки; розпушувач - 2 ч. Ложки, масло вершкове - 120 гр., Сметана - 4 ст. Ложки; щіпка солі; яблука - 600 - 700 гр., Сметана - 1 стакан.)

Яблучний штрудель (мука - 120 + 30 гр., Масло рослинне - 1 ст. Ложка, вода - 60 мл; масло вершкове - 50 гр.; Сухарі панірувальні - 3 ст. Ложки, яблука - 600 гр .; цукор - 2 ст. ложки; сік лимона, сіль.)

Пиріг з яблуками і корицею (борошно пшеничне - 300 - 350 гр.; Дріжджі свіжі - 30 гр .; масло рослинне - 2 ст. Ложки, молоко або вода - 200 мл, сіль - 0,5 ч. Ложки, цукор - 2 ст . ложки, масло вершкове - 40 гр .; яблука

600 гр., Цукор - 150 гр .; кориця мелена - 1 ч.ложка; мускатний горіх - 0,5 ч. ложки.)

Пиріг c фініками (фініки сушені - 350 гр., Яблука - 500 гр .; борошно пшеничне - 250 гр.; Яйце куряче - 1 шт .; масло вершкове - 100 гр., Цукор - 100 гр .; сода - 1 ч. Ложка ; окріп - 250 мл., цукор з натуральної ваніллю - 1ч. ложка; Для заливки.)

Кокосовий пиріг з яблуками (кокосова стружка - 50 гр., Борошно пшеничне - 220 гр., Масло вершкове - 150 гр.; Яйце - 2 шт .; молоко - 120 мл., Цукор - 120 гр ..; сіль - щіпка; розпушувач для тіста - 1 ч. ложка.яблокі - 350 гр.; сік лимона - 2 ст. ложки.)

Яблучний торт (мука - 190 гр., Горіхи волоські - 100 гр., Яблука - 200 гр., Масло рослинне - 100 мл.; Яйце - 2 шт., Цукор - 150 гр.; Сода - 0,3 ч. Ложки; розпушувач - 1 ч. ложка, сіль - щіпка; кориця мелена (при бажанні) - 1 ч. ложка.)

Торт сметанник "Яблучний" (сметана - 300 гр., Цукор - 220 гр., Борошно - 250 гр. + 3 ст. Ложки; порошок какао - 10 гр., Масло вершкове - 50 гр.; Розпушувач для тіста - 2 ч. ложки, сіль - щіпка. для крему: сметана 30% - 400 гр., цукор - 120 гр.; лимонний сік - 2 ст. ложки; яблучне пюре - 250 гр .;)

Для пошуку рецептів наберіть в формі пошуку назву блюда або продукту, наприклад: "яблуко", "ватрушки".

c 2010 Вся інформація є власністю автора сайту

При передруці та / або передруку будь-яких матеріалів даного сайту дозвіл власника і активне посилання на даний сайт є обов'язковим.


Яблучний пиріг

Настає сезон яблук, час варити компоти, варення з яблук, джеми і пекти пироги, шарлотки з яблуками. Звичайно, хтось може подумати, що яблучний пиріг - це нудно, таким простацькі блюдом нікого не здивуєш, особливо зараз, коли яблука можна купити в супермаркеті незалежно від сезону. Але так думають лише ті, кому до сих пір не пощастило спробувати по-справжньому смачних і різноманітних штруделів, Тарту, відкритих і закритих яблучних пирогів зі свіжими яблуками з власного саду ... Якраз для них, а також для тих, кому потрібно терміново рятувати багатий урожай яблук, «Кулінарний Едем» підготував добірку вибраних рецептів яблучних пирогів.

Шарлотка з яблуками

Ніжна шарлотка з яблуками в духовці

Шарлотка з сиром і яблуками

Лінивий пиріг з яблуками і корицею

Смачний пиріг з яблуками

Пиріг з яблуками

Що в першу чергу приходить на розум, коли ви чуєте слова «яблучний пиріг»? 99% людей відповідають: шарлотка. З неї і почнемо.

найпростіша шарлотка

1 ст.л. вершкового масла,

4-7 яблук в залежності від розміру.

приготування:

Ретельно збийте яйця з цукром, додайте борошно і знову збийте. Яблука наріжте часточками або кубиками (від шкірки можна не очищати). Форму для запікання ретельно змастіть маслом, викладіть яблука і залийте тестом. Поставте форму в розігріту до 180 ° С духовку, випікайте 30-40 хвилин до золотистої скоринки. Готовність перевіряйте виделкою - якщо вона виходить з пирога суха, пиріг готовий (але в перші півгодини духовку не відчиняйте, щоб пиріг не осів).

А чи знаєте ви, що насправді шарлотка - це зовсім не той яблучний пиріг з бісквітного тіста, який ми зараз описали. Оригінальна англійська шарлотка - це різновид пудингу з яблук і хліба, і готувати її ще простіше.

Англійська шарлотка

Шматочки білого хліба або булки розмочити у вершковому маслі з цукром або в суміші яйця і молока, викладіть на дно форми для запікання. Зверху викладіть шар уварених або запечених і протертих яблук. Повторіть шари кілька разів, верхній шар - хлібний. Запікайте шарлотку до золотистого кольору, подавайте зі збитими вершками, морозивом, солодкими соусами.

В американській кухні є свій яблучний пиріг - пай. Чомусь так повелося, що і в російській мові він називається так само, без перекладу - пай.

150 г вершкового масла,

1 ст.л. холодної води.

Для начинки:

100 г вершкового масла,

100 г рафінованого цукру,

100 г коричневого тростинного цукру,

5-7 зелених яблук,

кориця на смак.

Замісити тісто, оберніть харчовою плівкою і покладіть в холодильник на годину.

Розтопити масло, додайте борошно, розмішайте, щоб не залишилося грудочок, додайте воду і обидва види цукру, поваріть до його розчинення. Яблука очистіть від серцевини і шкірки, наріжте тонкими часточками і змішайте з начинкою.

Дістаньте тісто, розділіть на 2 частини. З однієї частини розкачати такий пласт, щоб покривав вашу форму для запікання з бортами. Покладіть пласт в форму, на нього викладіть начинку. Другу частину тіста розкачати і наріжте на смужки або скачайте в джгути і розкладіть сіткою поверх начинки.

Випікайте пай 40-45 хвилин при 200 ° С.

У сучасній українській кухні є схожий пиріг, де замість вершкового масла в начинці використовується сметана. Називається він чомусь цвєтаєвської. Прийнято вважати, що такий пиріг готували сестри Марина та Анастасія Цвєтаєви, коли приймали гостей в своєму будинку в Тарусі. Прямих вказівок на це ніде не виявлено, та й сучасники не помічали за Мариною Цвєтаєвої тяги до кулінарії. Проте, красива прізвище настільки вдало підійшла до красивого десерту, що історична точність вже неважлива.

цвєтаєвський пиріг

1,5 склянки борошна,

0,5 склянки сметани,

150 г вершкового масла,

1 стакан сметани,

1 склянка цукру,

1 кг яблук (краще Антонівка).

Ретельно вимісити тісто, остудіть в холодильнику, викладіть в змащену маслом форму, розтягніть і сформуйте рівні бортики. Яблука очистіть від шкірки, наріжте тонкими скибочками, викладіть на тісто. Змішайте решту інгредієнтів начинки, вилийте на яблука. Запікайте пиріг при температурі 180-1&09ordm;З протягом години. Подавати цветаевский пиріг краще охолодженим.

Ще один іменний яблучний пиріг - тарт Татен. Його назва теж пов'язано з двома сестрами - Стефані і Кароліною Татен, які тримали трактир у французькому містечку Ламотт-Беврон і самі готували частування для гостей. Смачний яблучний пиріг тарт Татен з'явився завдяки помилці Стефані. Чи то вона забула підкласти під яблука шар тіста, коли готувала звичайний яблучний пиріг; чи то забула про яблука, що нудяться в карамелі, вони підгоріли, і Стефані врятувала становище, закривши їх шаром тіста; а може бути і зовсім впустила яблучний пиріг і вирішила подати його без верху. Як би там не було, тарт Татен став класикою французької кухні. Сьогодні існує безліч варіантів його приготування, де використовуються груші, персики та інші начинки, але ми приготуємо класичний яблучний. Для першого знайомства з технологією «пирога-перевёртиша9raquo; цілком можна взяти готове пісочне або листкове тісто, але це буде лише бліда подоба справжнього французького десерту. Обов'язково спробуйте приготувати його з нуля. Наприклад, за цим рецептом:

Яблучно-банановий тарт Татен

1 стакан рослинного масла (можна суміш оливкової та соняшникової),

1 склянка цукру,

2 стиглих банана,

1 ч.л. розпушувача або гашеного соди,

1 кг твердих яблук,

5-6 ст.л. рослинного масла,

кориця, ваніль - за смаком.

Яблука очистіть від шкірки і серцевини, наріжте четвертинками, якщо яблука дрібні - половинками. (Якщо нарізати занадто дрібно, яблука перетворяться в пюре.) У каструлю з товстим дном всипте 200 г цукру, додайте 2-3 столових ложок води і поставте на сильне полум'я. Коли суміш запузирітся, влийте масло, додайте корицю і ваніль і перемішайте карамель, поки вона не стане золотистою. Не залишайте карамель без нагляду - може підгоріти. Вимкніть вогонь, щільно укладіть в карамель яблука і поставте в духовку на 15-20 хвилин при температурі близько 160 ° С.

Для приготування тіста змішайте цукор і масло, додайте розтерті в кашу банани. 1 склянка борошна змішайте з розпушувачем і сіллю, додайте до бананової масі і ретельно вимішайте, поступово додаючи борошно, щоб отримати щільну консистенцію. Сформуйте з тіста кулю і сплющите його в коржик, за розміром трохи перевищує форму, в якій запікаються яблука. Вийміть форму з яблуками, накрийте шаром тіста, подоткніте краю і поставте в духовку ще на 15-20 хвилин. Вийнявши пиріг з духовки, залиште його на кілька хвилин, після чого його можна буде перевертати на блюдо і нести до столу.

Якщо хочеться яблучний пиріг без надлишку цукру, сметани, масла та інших зайвих калорій, приготуйте простий тарт:

Французький відкритий яблучний пиріг

70 г вершкового масла,

3-4 ст.л. абрикосового варення,

сіль, цукор, кориця - до смаку.

Борошно та олію покладіть в кухонний комбайн, додайте сіль і цукор, 2-3 ложки крижаної води, замісіть тісто. Форму змастіть маслом, розподіліть по ній тісто, акуратно вдавлюючи, і поставте в холодильник на кілька годин. Яблука наріжте тонкими часточками, не очищаючи від шкірки, викладіть віялом на тісто, посипте корицею, полийте підігрітим абрикосовим варенням. Випікайте тарт 30-40 хвилин при температурі 200ºС.

У Олени Молоховец теж є цікавий рецепт для тих, хто боїться зайвих калорій. Правда, з ним доведеться потрудитися. Зате з фінансової сторони цей рецепт дуже привабливий. Він так і називається:

Дешевий яблучний пиріг

1 ч.л. рослинного масла,

неповна склянка борошна,

1 склянка цукру,

100 г вершкового масла.

приготування:

З яйця, вершків, солі, борошна та олії замісити тісто, як на локшину. Розділіть тісто на 4 частини і розкачайте кожну в тонкий пласт за розміром форми для випічки. Яблука наріжте тонкими часточками. Вершкове масло розтопіть. Покладіть перший пласт в форму, змащену маслом, змастіть тісто маслом, викладіть на нього частину яблук, посипте цукром, накрийте другим пластом, також змазаним з обох сторін маслом. Так продовжуйте з усіма пластами, верхній змастіть сильніше інших. Поставте пиріг в гарячу піч. Як тільки утвориться сік, поливайте їм пиріг. Тримайте в печі, поки сік не перетвориться в обпалений цукор. Якщо піч гаряча, то за 20 хвилин пиріг буває готовий, а якщо недостатньо гаряча - то за 45 хвилин.

Раз вже ми звернулися до Молоховець, що не залишимо без уваги і найоригінальніший яблучний пиріг з її книги «Подарунок молодим господаркам»:

Пиріг з цілісних яблук з меренгою

1 стакан варення,

0,5 склянки цукру,

З яблук видовбати середину, очистити від шкірки. Опустити в киплячу воду, зварити злегка, скласти на решето, щоб стекла вода. Коли охолонуть, наповнити середину варенням, укласти в форму, обсипати цукром і корицею. Збити піну з білків, змішати з цукром, покрити нею яблука, обсипати цукром і корицею, поставити в піч на 15-20 хвилин. Подаючи, прикрасити варенням.

А чи доводилося вам пробувати яблучні пироги з вином? Вино робить тісто дуже ніжним, схожим на пісочне і листкове, але досить крихким, тому великого пирога спекти не вдасться, а маленькі пиріжки з яблуками виходять відмінними!

Яблучні пиріжки з вином

100 г вершкового масла,

150 мл білого сухого вина (від червоного вина тісто стане синім),

сіль, цукор - за смаком.

3-4 шт. кислих яблука,

цукор - за смаком.

Масло змішайте з вином, цукром, сіллю і поступово додайте борошно, постійно помішуючи. Як тільки тісто стане щільним і перестане липнути до рук, загорніть його в плівку і поставте в холодильник на кілька годин.

Яблука дрібно наріжте, посипте цукром. Вирізняється сік злийте, додайте крохмаль і корицю.

Тісто скачайте в джгут, наріжте його шматочками і розкачати їх в млинчики. Покладіть в млинчики начинку і защипніть краю. Можна змастити поріжки яйцем. Розігрійте духовку до 180 ° С і випікайте пиріжки до золотистого кольору.

Ми зовсім забули про яблучні пироги на дріжджовому тесті. А вони не менш смачні. Наприклад, такий:

Яблучний пиріг по-українськи

2,5 склянки борошна,

1,5 склянки молока,

150 г вершкового масла,

5 зерен кардамону,

1 кг яблук (антонівки).

З борошна, дріжджів і молока замісити тісто, дайте йому підійти. Вершкове масло розітріть з цукром, додайте товчений кардамон, змішайте з тестом, знову дайте йому підійти і розкачайте в пласт товщиною в палець.

Чавунну сковороду змажте маслом, покладіть на неї тісто, відщипнувши від нього небагато. Скачайте з шматочка тіста палять і покладіть його уздовж бортів форми. Залиште корж підходити на 15-20 хвилин, після чого покладіть на нього перемішані з цукром яблука, нарізані дрібними шматочками. На яблука покладіть шматочки вершкового масла і поставте пиріг в духовку на 40-45 хвилин.

І «на десерт» найскладніше - штрудель з витяжного тіста. Вважалося, що вміння готувати цей вид яблучного пирога допомагало австрійським дівчатам вдало вийти заміж.

Яблучний віденський штрудель

1 ч.л. виноградного оцту (6%),

2 ст.л. оливкового масла,

50 г вершкового масла,

2 ст.л. панірувальних сухарів.

Борошно просійте, додайте сіль, в центрі зробіть поглиблення, розбийте туди яйця, додайте оливкову олію і оцет. Замісити тісто, потроху додаючи теплу воду (близько 50-70 мл). Має вийти еластичне тісто, що не липнуче до рук. Розділіть тісто на 4 шматочки, скачайте їх в кульки і пріплюсніте в коржі. Коржі змастіть розм'якшеним маслом, складіть по дві друг на друга, защипніть краю і поставте на кілька годин в холодильник, накривши тарілкою.

Яблука очистіть від серцевини і шкірки, дрібно наріжте, змішайте з розпареним родзинками (можна попередньо замочити родзинки в ромі або лікері), сухарями і цукром.

Дістаньте 2 коржі тесту з холодильника, накладіть один на одного (вийде 4 шари тесту) і дуже тонко розкачати. Змастіть всю поверхню розтопленим маслом, посипте сухарями і розкладіть начинку тонким шаром по всій поверхні коржа. Акуратно закрутіть корж рулетом, покладіть на деко, змащене маслом, поверхня теж змастіть маслом і відправте в духовку, розігріту до 180 ° С на 40 хвилин. Знизьте температуру до 130ºС і випікайте ще 20-25 хвилин. За час випікання кілька разів змастіть штрудель маслом. Подавати штрудель можна і гарячим, і холодним.

Як бачите, яблучний пиріг - це дуже цікаво, а іноді і досить складно. А на нашому сайті ви завжди знайдете ще більше рецептів пирогів.

УВАГА! Передрук текстових або графічних матеріалів для використання в комерційних цілях ЗАБОРОНЕНО!