Рецепти з калини

Ягоди калини гіркі, тому їх треба збирати після перших заморозків, коли гіркота зникає і ягоди стають солодший. Свіжі ягоди калини можна зберігати в морозилці, попередньо перебравши і розклавши по пакетам. Взимку по своєму бажанню ви зможете використовувати ці запаси для приготування морсів, киселів, начинок для пирогів і пиріжків. З калини варять варення або просто перетирають її з цукром або медом. У ній досить багато вітаміну С, пектину і органічних кислот.

Якщо калина і солодкі заготовки вам до душі, не пропустіть цей осінній рецепт. Для яблучно-калинового джему відбираємо соковиті, з кислинкою ягоди нового врожаю, вже схоплені першими заморозками, а тому втратили різку гірчинку і терпкість. соот

Кисіль з калини - смачний, яскравий і ароматний напій, в якому море вітамінів. Калиновий кисіль допоможе впоратися із зимовою нудьгою і посилить імунітет. Ягоди калини не бояться сильних морозів, тому їх можна зібрати або купити на ринку взимку. В за

Кулага (справжня і псковська кулажка)

Кулага (Киселиця, Саладуха або борошняна каша) - слов'янське кисло-солодка страва з житнього борошна і солоду. За зовнішнім виглядом кулага нагадує густу кашу - її можна різати ножем. Існує кулага в двох варіантах: справжня кулага з калиною і кулага ягід

розділ: російська кухня

Левашов - це пісне російське ласощі, що представляє собою товчені ягоди (калина, горобина, малина), висушені в натопленій печі у вигляді коржів. З Левашов виготовляють пиріжки-левашнікі, які можна готувати і в пост. Начинка для пиріжків ідеальна, н

розділ: російська кухня

калина, цукор, вода

Желе обліпихи з соком калини

обліпиха (сік), калина (сік), желатин, цукор


Калина на зиму - рецепти з цукром

Привіт, дорогі читачі. Сьогодні мова піде про калину. Останнім часом люди часто звертаються до народних перевіреними рецептами. Народне лікування ефективно і дієво. Є у мене перевірені рецепти заготовки калини на зиму, якими наша сім'я користується не один десяток років. Ягоди калини червоної в народній медицині цінуються за їх лікувальні властивості і унікальний склад. З плодів калини на зиму роблять смачний мармелад, желе, пастилу, варення, перетирають з цукром, заготовляють з медом, готують з плодів морс, компот, сік. У домашніх умовах досить просто зробити смачні заготовки з ягід калини на зиму.

Зараз кущі калини горять своїми яскравими червоними кетягами в променях осіннього сонця. Гілочки калини пов'язані в пучки продають на ринку. Ми купуємо калину на ринку, щороку заготовляємо смачне і корисне ліки на зиму.

Взимку готуємо чай з калини, яке є першим засобом при застуді, температурі, втоми, слабкості. Такий смачний, гарячий і ароматний калиновий чай п'ють із задоволенням і діти і дорослі.

Я не буду тут ділитися рецептами як приготувати калину з медом, так як це тема іншої статті, якщо вас цікавить ця тема, то ви можете прочитати, тема вже розкрита на блозі. Сьогодні рецепт піде про заготівлю калини з цукром.

Недарма ж кажуть, що калину приймають замість таблеток. Це не безпідставне вираз, так як це дійсно так.

  • Калина червона володіє протизапальними властивостями.
  • Притаманні калині жарознижуючі властивості.
  • Володіє калина заспокійливі властивості, завдяки чому калину застосовують при різних нервових розладах.
  • Вміст вітаміну С в ягодах калини навіть більше ніж в цитрусових.
  • Калина прекрасно знижує тиск, тому людям зі зниженим тиском варто утриматися від вживання ягід.

У період вірусних і простудних захворювань чай з калини даний порятунок. А тепер приступимо до приготування заготовок на зиму.

Калина на зиму - рецепти заготовок

При заготівлі калини хочеться звернути увагу на те, що ягоди слід заготовлювати після перших заморознем. В цей час ягоди червоної калини втрачають свою гіркоту.

Якщо ви заготовлює калину з цукром на зиму до перших заморозків, то смак сирого варення може трохи гірчити. Але багатьом подобатися саме приємна гірчинка, яка властива ягодам.

Якщо ви хочете прибрати гіркоту, то ягоди калини потрібно заморозити. Помістіть їх в морозилку приблизно 1 годину. Ягоди будуть більш приємні на смак, гірчинка перестане відчуватися.

Рецепти заготовок з калини на зиму досить прості. Є рецепти протертою калини, причому протирати калину можна з кісточкою з без кісточки, а також рецепт приготування калини з цукром без варіння.

Кількість інгредієнтів в рецептах ви можете збільшувати або зменшувати за своїм бажанням.

Заготовки з цукром зберігаються досить добре. Ми зберігаємо калину з цукром в холодильнику.

Навіть пересипавши шарами ягоди калини цукром, це вже буде хороша заготовка на зиму. Це дозволить не пошкодити ягоди і зберегти їх корисні властивості.

Калина з цукром без варіння. Рецепт з фото.

Зазвичай і продається вона пов'язана в пучках. При виборі калини на ринку, обов'язково звертайте увагу на зовнішній вигляд ягід. Не варто купувати роздавлені або прим'яті ягоди, а також пошкоджені ягоди.

500 грам калини це без гілочок, тільки ягідки. Після того як ви перебрали ягоди, їх необхідно зважити. Ви можете збільшити або зменшити пропорції, все залежить від того, скільки у вас калини.

Вибирайте чисті і красиві гілочки. Перед покупкою ви можете спробувати пару ягід калини на смак. Якщо вас все влаштовує, то купуйте калину.

Перед тим як приготувати сире варення з калини обов'язково вимийте ягоди. Ми заливаємо ягоди в мисці проточною водою. Потрібно акуратно вимити ягоди.

Розміщуємо ягоди в друшляк щоб стекла зайва рідина. Додатково гілочки можна просушити на паперовому рушнику.

Тепер відділяємо ягідки калини від гілочок. При цьому прибираємо пошкоджені ягоди. Якщо у вас багато ягід калини, то процес цей займе якусь кількість часу.

Перетираємо калину в ємності, все залежить від кількості ягід. Я взяла каструлю, як показує практика, в ній зручно перетирати ягоди.

Потовкти ягоди слід дерев'яною качалкою або «товкачем» для пюре.

Тепер з приводу цукру. Цукор в калину додають в пропорції 1: 1. Зазвичай це стандартна норма. Але ми додаємо трохи більше, на 500 грам калини я додала 750 грам цукру.

Я перетираю зі шкіркою і кісточками, щоб збереглися всі корисні вітаміни. Таку калину взимку використовую для приготування чаю. Після того як я заварила чай, проціджую його через ситечко. Кісточки та шкурка залишаються в ситечку.

Цукор висипаємо в ягоди і продовжуємо товкти ягоди качалкою. Повторюся, що використовую ягоди разом з кісточками шкіркою.

Щоб цукор розчинився залиште ягоди на деякий час при кімнатній температурі.

Перетерті з цукром ягоди розкладаю в стерильні баночки і закриваю стерильними кришками. Зберігаю заготовки в холодильнику.

Саме в калині з цукром без варіння зберігаються всі вітаміни.

Калина перетерта з цукром без кісточок

На 500 грам калини я додала 1 кг. цукру. У такій пропорції калина без кісточок з цукром виходить як желе. Дуже смачно. Цього року спробувала приготувати калину без кісточок. Вийшло приємне і смачне сире варення.

Для приготування я використовую той же принцип що і в першому рецепті. Щоб не повторюватися, з фото, подивіться весь процес вище, як потрібно вимити ягідки, просушити і перебрати.

Ягоди потрібно розтовкти і додати цукор. Я використовую качалку, деякі це роблять за допомогою блендера. Додавши цукор продовжуємо перетирати калину.

Також бажано залишити калину з цукром на столі при кімнатній температурі, щоб цукор розчинився.

Готову масу перетираємо через ситечко. Щоб не використовувати залізний друшляк можна використовувати пластмасовий або пластиковий друшляк. Також бажано щоб осередки були не сильно дрібні.

Виходить смачна, ароматна калина з цукром без кісточок. Трохи постоявши в прохолодному місці калина з цукром стає набагато густіше. Зберігати слід в холодильнику.

Кісточки та шкурки, які залишаються можна не викидати, а використовувати для приготування чаю. Залив кілька ложок окропом вийде приємний напій з калини.

Як заморозити ягоди калини на зиму

Щоб зберегти ягоди на зиму багато господинь вдаються до заморожування ягід. Якщо у вас достатньо місця в морозилці, то можна заморозити калину.

Для цього ягідки потрібно вимити, перебрати. Намагайтеся щоб все ягоди калини були цілими, а не прим'ятими. Просушити їх на паперовому рушнику. Це важливо, щоб прибрати надлишки вологи.

Помістіть ягоди на рознос тонким шаром і заморозьте їх. Потім ягоди потрібно дістати з морозилки і розфасувати в кульочки або пакетики з застібкою zip, можна використовувати лоточки.

Компот з калини смачний і ароматний напій, який можна вживати замість ліків. Закривають компот в трьох літрових банках, літрових банках.

Цим рецептом недавно поділилася наша знайома. У них росте величезний кущ калини і вони перепробували дуже багато рецептів заготовок з калини.

На трьох літрову банку необхідно взяти 1.5 склянки ягід калини. Які потрібно попередньо перебрати і вимити видаливши зіпсовані ягоди.

Смак ягід калини насичений, але кислий. Тому ви можете додати цукор безпосередньо в банку. На три літри 1. 5 склянки цукру. Або приготувати солодкий сироп (додавши цукор за смаком) і залити ягоди. Компот виходить приємним, освіжаючим, з легкою кислинкою.

Якщо ви додаєте цукор і ягоди в банку, залийте все окропом і поставте стерилізувати банки з компотом хвилин на 10. Якщо готуєте солодкий сироп, то заливаєте сиропом ягоди, залишаєте на пів години, а потім зливаєте сироп в каструлю і кип'ятіть близько 5 хвилин. Заливаєте сироп назад в банку і закочує стерильними кришками.

В обох випадках компот потрібно укутати теплою ковдрою і залишити на добу.

Варення з калини п'ятихвилинка, рецепт

Варення з калини можна варити двома способами. Якщо ви хочете щоб ягідки були цілі, то тоді приготуйте сироп з води і цукру. На вказану кількість цукру знадобиться стакан води.

Готуємо сироп і опускаємо в нього ягоди калини. Але тут вже намагайтеся щоб ягідки червоної калини були всі цілі, які не пом'яті і не пошкоджені. Варимо хвилин 5 помішуючи. А потім розкладаємо варення п'ятихвилинка з калини в стерильні баночки.

Другий спосіб приготування має на увазі з'єднати калину і цукор і перетерти.

Поставити варення на вогонь (переміщаємо його в каструлю з товстим дном) і варити з моменту закипання 5 хвилин. Варення розкладаємо в стерильні баночки і закриваємо стерильними кришками.

З такого варення можна готувати смачний чай і приймати як загальнозміцнюючий і вітамінного напою, або як засіб знижує високий тиск.

Мені більше подобається калина протерта з цукром зі шкіркою і кісточками і калина протерта з цукром без кісточок. А ось п'ятихвилинка, це був в цьому році новий спосіб заготівлі калини на зиму.

Для приготування желе з калини залийте ягоди окропом, залиште на 5 хвилин. Потім зцідіть воду і протерти ягоди через сито.

Утворені калинове пюре з'єднуємо з цукром і добре перемішуємо. Ставимо на вогонь і кип'ятимо з моменту закипання 7-10 хвилин, при цьому постійно помішувати.

Розкладаємо калинове желе по стерильним баночках і закриваємо стерильними кришками. Після охолодження желе стане ще більш густим.

  • Калина - 500 грам
  • Цукор - 5 ст. ложок
  • Сіль - щіпка
  • Чорний мелений перець (або білий перець) - 1/3 чайної ложки
  • Рослинна олія - ​​1 ст. ложка

Якщо ви любите кисло-солодкі соуси до риби, м'яса, курки та ін. Блюдам, то рекомендую спробувати калиновий соус.

Ми любимо пробувати різні цікаві рецепти соусів, в цьому році зробили досить багато заготовок на зиму з кизилу. Тепер заготовляємо калину на зиму.

Ягоди слід перебрати, вимити, відокремити від гілочок. Далі їх необхідно залити крутим окропом і залишити на 5-7 хвилин. Таким чином ягоди стануть м'якше.

Зціджуємо воду і протираємо ягоди калини через сито, шкура і кісточки нам не потрібні, знадобиться тільки калинове пюре.

Калинове пюре переміщаємо в сотейник, додаємо сіль, цукор, спеції і кип'ятимо з моменту закипання на повільному вогні хвилин 7-10.

Обов'язково спробуйте соус на смак і подкорректируйте спеції на свій смак і переваги. Якщо ви хочете заготовити соус на зиму, то соус слід стерилізувати.

Соус з калини виходить однорідний, червоний, ароматний. Подавати соус до різних страв можна відразу після приготування.

Кількість інгредієнтів для соусу ви можете збільшити або зменшити. А щоб позбавити калину від гіркоти, можна помістити ягоди в морозилку (протягом 1 година), а потім приготувати з них соус.

Сподіваюся рецепти заготовок з калини на зиму будуть для вас корисні. Готуйте смачне і ароматне природні ліки і ласощі з ягід калини, і будьте здорові!

Калина корисна дуже. Зараз її продають на ринку. Я теж дивилася. Мабуть. куплю і зроблю такі заготовки. Калина з цукром мені подобається. З неї виходить смачний і корисний чай.

Рецепти відмінні. Спасибі, Олена. Я ось думаю, може бути, купити саджанець калини і посадити на своїй ділянці. Калина завжди стане в нагоді вдома.

Незважаючи на невелику гірчинку я люблю калину з цукром, вона на серце благотворно впливає. А заготовити її дуже просто.

я теж люблю калину з цукром до чаю і хочу в Болгарію

Калина дуже корисна і її просто необхідно заготовлювати на зим.

Варення з калини я не їла, але думаю дуже смачно, особливо взимку на булочку А ще вона корисна для організму і це плюс!

Так, гірчинка, та й запах у калини не з кращих, але зате стільки корисних мікроелементів в ній, а ще вона дуже смачна, особливо у вигляді варення.

Знаю, що калина дуже корисна, але сама її ще не заготовлювала. У нас в саду її немає, зате багато обліпихи, ось її заготовлюю на зиму. А калину колись спробувала - гірка, не сподобалася за смаком. А потім дізналася, що її заморожувати треба. Спробую, у Вас стільки рецептів різних.

Олена, ми, як і Ви воліємо свіжу калину, але без цукру.

Після самостійного збору калини в наших екологічно чистих лісах, її навіть мити немає потреби - тільки звільняємо від гілочок, міксіруем разом з кісточками і заморожуємо в літрових поліетиленових коробках.

Щомісяця півкілограма калини йде у нас в вітамінну суміш, яку вживаємо три рази в день по 30 гр.

На рік нам вистачає 7 кг. цієї дуже корисної, але кіслющей ягоди зі специфічним запахом особливо при варінні.

Згодна, калина дуже корисна, але гіпертонікам треба бути осторлжнимі і є її обережно. Тиск піднімає, це точно, по собі знаю.

Дякую за поради! Обожнюю пироги з калини і солянки!

У мене якось давно ненавмисно і не на потрібному місці виріс кущ калини. Я тоді його здуру і викопала, але в іншому місці він так і не прижився. І кажуть, що калина дуже примхлива в плані пересадки. І ягоди, не дивлячись на їх корисні властивості, давно вже ніде не беру, навіть після морозилки вони мені здаються вже дуже гіркими.

У мене з калиною смішний випадок був в дитинстві. Пам'ятаю по осені хтось із друзів-жартівників простягнув гілочку червоних ягід, на, мовляв, з'їж. Ну я, як довірлива дівчинка, з радістю в рот їх і засунула! Секунда і тут така гіркота в роті розлилася))) Коротше, нагодували мене калиною) Але ось жарти-жартами, а з тих пір калину не можу їсти взагалі, хоча розумію, що та історія не більше, ніж епізод з дитинства! Спасибі, Олена, за статтю, може і спробую що-небудь з ваших рецептів!

А я ось з калиною зовсім не дружу. Ну пахне мені її ягода аптекою і все. Тому, ні свіжу ягоду не їм ні будь-які заготовки з неї не готую.

Калини в окрузі у нас росте неміряно. Кожен бажаючий може зібрати «море» її ягоди і вжити, як його душі буде зручно.

Із задоволенням прочитала статтю про ягоду калину. Знайома з нею тільки за описами, у нас, на жаль, ягода ця не росте. Але про її корисності чула.

А я зазвичай калину морозила, але в цьому році спробую зробити за вашим рецептом, з цукром. Звичайно смак і запах у неї специфічний, але користі дуже багато для організму.

Пам'ятаю раніше в селах у багатьох росли калини, особливо взимку це було помітно. Але останнім часом я вже дуже рідко зустрічаю калину.

Я дуже люблю чай з калиною, в цьому році ще калину на дачі батьки не зрізали, ось привезуть нам, спробую щось нове з нею приготувати, ось варення п'ятихвилинку наприклад, спасибі, Олена, за корисні рецепти з калини.

А я люблю калину просто розтовкти з цукром і залити кіпяточком.І так приймати. Мені смачно, а як корисно то! ))) В минулому році поки так брала калинку тиск жодного разу не підвищилося.

Сьогодні купили з донькою калину. Завтра перетріть її з цукром, будемо потім чай з калини пити. Алена, щоб вона не гірчить, помістити калину ненадовго в морозилку?

Оля, да, якщо бентежить гірчинка, то в морозилку.

Кращий рецепт перетерти з цукром і в морозилку. Максимум вітамінів зберігається, як результат максимум користі. Після варіння втрачається величезний відсоток корисних властивостей будь-ягоди. Дякую за рецепти.

Ось чого не знав-того не знав, що навіть калину можна заготовлювати .. Цікаво було б такий засіб спробувати

Додати коментар Скасувати відповідь