Мафіни і кекси з фруктами і ягодами

Влітку, коли різноманітні фрукти і ягоди в достатку, їх можна не тільки їсти в свіжому вигляді, але і робити з ними різні десерти, наприклад, випікати кексики або маффіни.

Кожному кулінарові хочеться радувати домашніх не тільки смачними першими і другими стравами, а й десертами, і літо, на наш погляд - найкраща пора року в цьому відношенні! Достаток ароматних ягід і фруктів дозволяє по-справжньому «розгулятися» творчому кулінарові з фантазією: пекти пироги, пиріжки, робити торти, рулети, кексики і інші варіанти літніх десертів з сезонними фруктами і ягодами. Ми ж сьогодні поговоримо про кексах, по-сучасному частіше званих на американський манер мафінів.

Маффіни - це невеликі порційні кекси з начинкою або без неї, за розміром що не перевищують долоню дорослої людини. Готувати їх можна з найрізноманітніших варіантів тесту, і у кожної захоплюється з приготуванням господині, як правило, знаходиться пара-трійка найбільш вдалих, улюблених рецептів.

По суті, мафіни - це те ж саме, що і кекси, поява такої назви пояснюється двома версіями. Згідно з однією версією, слово маффин походить від французького «moufflet», яка переводить як «м'який хліб», інша версія - слово маффин утворено від німецького «muffe», так називали один з видів хліба. Близько 2-3 століть назад маффіни були менш солодкими і пеклися, в основному, з кукурудзяної, вівсяної і пшеничного борошна з додаванням родзинок, яблук або горіхів.

Сьогодні в якості начинки для маффінів використовуються фрукти, ягоди, горіхи і навіть овочі, а в цілому всі види цієї випічки підрозділяють на 2 типу: американські та англійські. Перші готують з додаванням розпушувача або соди, другі печуть з дріжджового тіста. Втім, сьогодні до маффин відносять будь-які кексики невеликої круглої форми, і соди або дріжджів в них зовсім може і не бути.

Рецепти приготування мафінів з ягодами і фруктами

В якості начинки для маффінів можна використовувати будь-які ягоди і фрукти, додаючи в тісто тільки один інгредієнт для начинки або ж відразу кілька. При цьому можна використовувати одночасно відразу і ягоди, і фрукти, і горіхи.

Ми розповімо про рецепти приготування мафінів з різними начинками на основі різних видів тесту.

Рецепт маффинов з горішками і вишнею

Знадобиться: 120г пшеничного борошна, 75 г цукру, 4 ст.л. рослинного масла, 3 ст.л. сметани, 1 ч.л. розпушувача, 1 яйце, по 1/3 склянки горіхів і вишні без кісточки.

Як спекти мафіни з горіхами і вишнею. Розігріти духовку до 200 градусів і прожарити горіхи протягом 5 хв на деку, зняти шкірку, подрібнити в блендері. Ягоди промити, перебрати і обсушити. У глибокій мисці змішати борошно з розпушувачем. В іншій мисці перемішати сметану з маслом і яйцем, збити до однорідності, потім влити цю масу в борошняну, перемішати тісто, доводячи його до однорідності, додавши також ягоди і горіхи. Взяти форму для кексів, змастити маслом, застелити спеціальними паперовими формочками для мафінів, влити в них тісто, запікати в духовці при температурі 180 градусів близько 20-25 хв, потім дістати, витягти разом з папером з форми.

Можна приготувати маффіни на кефірі з ягодами або фруктами.

Рецепт приготування мафінів на кефірі

Знадобиться: 600г борошна, 200г кефіру, по 150г цукру і кокосової стружки, 50г вершкового масла, 10г розпушувача, 3 яйця, 1 щіпка солі, яблуко / груша або ягоди за смаком.

Як приготувати ягідні мафіни. Вершкове масло розтопити, з цукром збити яйця, також додавши сіль. Перемішати стружку кокоса, борошно і розпушувач. Збити тепле масло з цукрово-яєчною масою, кефіром. Теплу масу влити до борошняної, ретельно вимішуючи, потім обережно ввести нарізані ягоди або фрукти, перемішати. Викласти тісто в формочки для мафінів, запікати кекси в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25хв.

В кінці липня-серпні піч маффіни можна вже і з лісовими ягодами - ожиною, чорницею і т.д.

Рецепт приготування мафінів з лісовими ягодами

Знадобиться: 250г борошна, 125г вершкового масла, 100г цукру, 75мл молока, 2 яйця, 1 ст.л. меду, 1 пакетик розпушувача, ягоди.

Як приготувати маффіни з лісовими ягодами. Вершкове масло розм'якшене збити з цукром, продовжуючи збивання додати яйця. Перемішати молоко з медом, влити в збиту масу. Змішати борошно з розпушувачем, влити поступово рідку суміш, вимішуючи однорідне тісто без грудочок. Всипати підготовлені ягоди і акуратно перемішати тісто. Викласти тісто в формочки для мафінів, запікати кекси 20 хв при температурі 180 градусів.

Хоч і вважається, що маффіни і кекси - це одне і те ж, між ними все ж є деякі відмінності. Маффіни ніжніші, що тануть у роті, вони менш жирні і легше кексів.

Дуже апетитні маффіни виходять з ягодами і білим шоколадом.

Рецепт маффинов з шоколадом і ягодами

Знадобиться: 400г ягід, 260г борошна, 250мл молока, 200г білого шоколаду, 150г цукру, 125мл рослинного масла, 1 яйце, 3 ст.л. пекарського порошку, 2 ст.л. соку лимона, ¼ ст.л. солі.

Як приготувати маффіни з ягодами і шоколадом. В одній мисці з'єднати всі рідкі інгредієнти - масло, сік лимона, яйця, молоко, перемішати. В іншій мисці змішати дрібно нарізаний кубиками шоколад з іншими сипучими інгредієнтами (пекарського порошку, борошном, цукром, сіллю). Далі рідку суміш влити в суху і ретельно вимісити тісто. Покласти в тісто ягоди і акуратно перемішати, в формочки для мафінів, змащені маслом, викласти паперові кошики для кексів, наповнити їх тестом, викласти зверху кілька кубиків шоколаду. Готувати кекси 20-25хв при температурі 180 градусів в розігрітій духовці, після чого дістати, викласти на решітку і дати охолонути кексів 5-10хв.

Любителі шоколаду можуть зробити маффіни і в шоколадному варіанті.

Рецепт шоколадних мафінів з грушею

Знадобиться: по 125 г вершкового масла і муки, 120 г цукру, 50 г шоколаду, 6 невеликих груш, 2 яйця, 0,5 лимона (сік), 2 ст.л. какао, 1 ч.л. кави розчинної і 1 ст.л. теплої води, ½ ч.л. розпушувача, цукрова пудра.

Як приготувати шоколадні маффіни з грушею. З груш зняти шкірку, вирізати насіння і дрібно нарізати, скропити соком лимона. Масло розм'якшити і розтерти з цукром, вбити яйце, влити розведений у воді кави, перемішати, всипати какао, розпушувач, борошно, просіяне через сито, замісити в'язке тісто. У форми для кексів покласти паперові формочки для мафінів, в тісто додати груші і наламай дрібно шоколад, перемішати, наповнити тестом формочки, запекти кекси протягом півгодини при температурі 180 градусів. Посипати цукровою пудрою при подачі.

Використовуйте для приготування мафінів будь-які доступні ягоди і фрукти і радуйте домашніх таким смачним десертом!

Вони це приготували. Подивіться, що вийшло

Опис до фотографії

  • зберегти рецепт
  • 1816 людина

Коментарі 12 Що обговорюють на сайті зараз

Щоб залишити відгук і поділитися фотографією страви авторизуйтесь або зареєструйтесь

Красиво вийшло, Олена

Готувала маффіни з вишнею і еше з чорносливом, дуже вкусние.Спасібо!

Мафіни з лісовими ягодами шикарні.

Дякую за рецепти. Клас.

вже наскільки у нас в родині не прийнято фастфуд, але заскочити за маффіни в макаку - гріхом не вважається


Ягідні кекси з білим шоколадом

Енергетична цінність на порцію

  • Калорійність 450 ккал
  • Білки 6,5 грам
  • Жири 25,7 грам
  • Вуглеводи 47,4 грам
  • * Калорійність розрахована для сирих продуктів.
  • 1 порція
  • 2 порції
  • 3 порції
  • 4 порції
  • 5 порцій
  • 6 порцій
  • 7 порцій
  • 8 порцій
  • 9 порцій
  • 10 порцій
  • 11 порцій
  • 12 порцій
  • Лимонний сік 2 чайні ложки
  • Молоко 250 мл
  • Рослинна олія 125 мл
  • Яйце куряче 1 штука
  • Пшеничне борошно 260 г
  • Розпушувач 3 чайні ложки
  • Сіль ¼ чайної ложки
  • Цукор 15 г
  • Білий шоколад 200 г
  • Свіжі ягоди 400 г

Замовте всі інгредієнти до цього рецепту з доставкою від нашого партнера інтернет-магазину «Азбука Смаку»

Замовити інгредієнти в

Ви відправляєте коментарі занадто часто. Підтвердіть свій статус людини