Яловичий язик - правильне приготування і рецепти смачних страв

Яловичий язик - продукт універсальний, з нього можна приготувати безліч найрізноманітніших страв - закусок, салатів, гарячого, його навіть можна їсти замість ковбаси з бутербродами. Щоб смачні страви з яловичого мови радували вас і вашу родину, ми розповімо про тонкощі і нюанси його приготування.

Далеко не кожна господиня береться за приготування яловичого мови, а все тому, що процес його готування на перший погляд може здатися дуже складним. Боятися не слід - смачно приготувати яловичий язик зможе навіть початківець кулінар, а ми розповімо про те, як це робиться.

Для салатів, а також багатьох інших страв - заливного, супів, пиріжків, мова потрібно попередньо відварювати. Тому, перш за все, слід освоїти науку правильної варіння яловичого мови.

Як правильно варити яловичий язик

Отже, перед варінням мову краще замочити у воді на півгодини мінімум, щоб було простіше очищати його від забруднень. Після вимочування ножем соскабліте з мови слиз, жир, бруд, кров, залишивши шкіру чистою, потім добре промийте під холодною водою.

Далі в каструлю потрібно налити холодну воду, довести її до кипіння і покласти мову. При варінні мову збільшується в розмірі, тому якщо він великий, краще розрізати його навпіл. Проваріть мову до нового закипання води, зніміть пеню, варіть 15 хв, потім злийте воду. Далі мова потрібно покласти знову в киплячу воду і дати їй закипіти, потім варити мову до готовності. Занурення мови саме в киплячу, а не в холодну воду, зробить його більш соковитим і ніжним.

Відповідь на питання про те, скільки варити яловичий язик, залежить від ваги, розміру, віку корови, як правило, це не менше 2 і не більше 4 годин. Перевірити готовність можна так: після 2-х годин варіння проткніть мову виделкою - якщо виділиться прозорий сік, він готовий, а якщо мутнуватий, проваріть мову ще, поки сік не стане прозорим. Щоб варений язик не був жорстким, соліть його тільки в кінці приготування, разом з сіллю в воду можна додати лавровий лист, перець-горошок і очищену моркву - так мову вийде більш ароматним.

Після варіння готовий мову виймається з рідини і перекладається в ємність з холодною водою на 2-3 хвилини. Дуже важливий етап - зняття шкіри з мови, саме занурення в холодну воду дозволить легше впоратися з цим завданням.

Деякі господині вважають за краще солити мову тільки після очищення: для цього готовий очищений мову знову кладеться в бульйон, де він варився, всі солиться і приправляється, мова вариться ще близько 15 хв. Отриманий бульйон можна використовувати під холодець. До речі, морква, цибуля, прянощі і зелень кладуться в бульйон очищеними, але не нарізаними - цілком, так бульйон і мову вийдуть більш ароматними. Якщо на цьому бульйоні ви будете варити суп, то використовувати для нього потрібно вже нові, свіжі коріння, а ті, на яких варився бульйон, слід викинути.

З відварною яловичим мовою можна приготувати безліч страв. До речі, це дуже корисний, дієтичний і легкий продукт - його рекомендується їсти вагітним і годуючим жінкам, хворим на анемію, після операцій, а також давати маленьким діткам. З мови роблять масу закусок, салатів, гарячого, та й просто їдять його в якості м'ясної нарізки (наріжте відварний язик як ковбасу, загорніть у фольгу і зберігайте в холодильнику). Наведемо найбільш цікаві та смачні рецепти страв з яловичого мови.

Рецепт салату з яловичого мови з грибами і чорносливом

Знадобиться: 300 г відвареного язика яловичого, 250 г печериць (або інших свіжих грибів), по 50 г чорносливу, смаженого фундука, 1 цибулина, майонез, чорний перець, сіль.

Як готувати салат з яловичого мови. Гриби і цибулю дрібно нарізати, разом обсмажити до випаровування рідини. Відварний язик порізати соломкою, перемішати з нарізаною чорносливом, рубаними горіхами, грибами з цибулею, поперчити і підсолити, а також заправивши все майонезом. Охолодити салат з мовою перед подачею.

Мова яловичий заливний

Знадобиться: бульйон, відварний язик, відварна морква, варене яйце, зелений горошок консервований, петрушка, кріп, желатин.

Приготувати заливне з язика легко. Бульйон, що залишився після варіння мови процідити і охолодити, всипати желатин і на годину залишити, потім підігріти, не доводячи до кипіння, поки желатин не розчиниться. Мова, відварені морква і яйце нарізати шматочками бажаної форми, викласти в формочки разом із зеленню і горошком, залити охолодженим бульйоном і прибрати до повного застигання в холод.

А ще з мови можна приготувати цікаві гарячі страви, наприклад, на зразок м'яса по-французьки.

Яловичий язик, запечений з грибами, «під шубою»

Знадобиться: 600 г вареного мови, 200 г печериць, 200 г сиру, 50 мл вершків, 2 помідори, 1 ст.л. сметани, 1 ст.л. борошна, 1 цибулина, спеції, сіль.

Приготування яловичого мови, запеченого з грибами. Дрібно нарізаємо гриби і цибулю, обсмажуємо їх разом на олії до повного випаровування рідини, додати перемішану зі сметаною борошно, підсолити, приправити спеціями, прогріти до загустіння. Нарізати відварний язик на скибочки товщиною близько 1-1,5 см, викласти на застелений папером лист для запікання, викласти зверху приготовлену грибну суміш, накрити кружками помідори, а зверху - пластиками сиру. Запекти мову під шубою в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15-20 хвилин.

А ще, яловичий язик можна засолити або замаринувати.

Солоний яловичий язик

Знадобиться: 1 яловичий язик, 2 ст.л. крупної солі з гіркою, приправи і спеції за смаком.

Як солити мову. Промити і зачистити мову ножем, обсушити, натерти спеціями і сіллю, викласти в пакет, на 10-12 год залишити при кімнатній температурі, після чого на 6-7 днів прибрати в холодильник, періодично пакет струшувати. Після закінчення часу мову викласти в каструлю, влити воду, покласти спеції і коріння за смаком, варити до готовності, потім обдати крижаною водою, очистити, знову покласти в бульйон і прогріти.

Рецепт маринованого мови по-азійському

Знадобиться: 600-700 г мови яловичого відвареного, 2 ст.л. кунжуту, 1 солодкий перець, гострий перець, часник, 2 ст.л. соєвого соусу, по 1 ч.л. оцту і меду, мелений імбир, сіль.

Як маринувати мову. Часник нарізати, обсмажити на 2 ст.л. масла, додавши гострий перець, покласти мову, нарізавши його соломкою, додати кунжут і прогріти. Перемішати оцет з медом і соєвим соусом, влити маринад до м'яса, додати спеції, перемішати, прибрати відразу з вогню, викласти в миску, додати нарізаний соломкою солодкий перець, перемішати, посипавши зеленню. Подавати таку мову можна в гарячому і холодному вигляді.

Вони це приготували. Подивіться, що вийшло

Опис до фотографії

  • зберегти рецепт
  • 6031 людина

Коментарі 57 Що обговорюють на сайті зараз

Щоб залишити відгук і поділитися фотографією страви авторизуйтесь або зареєструйтесь

Рецепт чудовий, детально вказаний, і це здорово. Вже збираюся готувати за цим рецептом, в перший раз взагалі буду готувати. Велике спасибі Вам, за те, що допомагаєте нам не досвідченим господиням. Браво.

Дякую за зібрану інформацію 2 в 1: поради + рецепти. До цього делікатесу багато хто не байдужі і любителі мимо не пройдуть.

Рецепт варіння мови супер! Сьогодні зварила і весь з'їли. ніжний смак! Дякуємо!

скажіть, а навіщо зливати перший бульйон? це обов'язково?

Рецепти супер. я готувала з грибами і просто як нарізку. Браво.

Велике спасибі за рецепт !! Тепер сміливо можу сама все приготувати))

Дякую за смачні рецепти

Дякую за вибір рецептів, на будь-який вкус1 З наступаючим НОВИМ РОКОМ.

Спасибище за рецепти, як завжди своєчасні і різноманітні! З Настулающім Новим РОКОМ.

Щиро Дякую. З наступаючим Новим роком!

Дякую за рецерт.

Велике спасибі за поради і рецепти. Дуже подобається яловичий язик під майонезом і бульйон з мови.

Скажіть будь ласка скільки відварений язик зберігається в холодильнику і чи можна його заморожувати після варіння.

І спасибі величезне за рецепти.

Дякую за інформацію.Я приблизно так і готую мову і ще додаю пряні трави, так як живу на півдні і у нас все є цілий рік.

Дякую за докладну інструкцію по правильному приготуванню мови. Вже скористалася, результат вийшов відмінним.

крутяшние рецепти я зараз готую мову приходите в гості нагодую

Мова виходить дуже смачний і соковитий, перевірено не один раз.Все мої оч люблять заливне з гов. мови і говорять на мою адресу приємні слова)))) Раджу приготувати.

Рецепт варіння мови, я обов'язково попробую.Благодарю, так як дуже люблю яловичий язик у всіх блюдах.

Вітаю! Підкажіть, будь ласка, в рецепті "Яловичий язик, запечений з грибами,« під шубою »" що робити з вершками - 50 мл.?

Зі сметаною в гриби

Сьогодні варила мову за цим рецептом. Вийшов м'яким, соковитим, смачним. Величезне спасибі за рецепт!

Дякуємо . я на дієті. а цікаво яка калорійність на 100грам готового мови. підкажіть.

Дуже хороший рецепт, мова вийшла чудовий))))

Дуже хороший рецепт, мова вийшла чудовий))))

Дякуємо. Знайшла багато нового і оригінального

Дуже смачно! Дякуємо!

обов'язково приготую до Нового року. Всіх вітаю зі святом. спасибі за цікаві рецепти.

Я так люблю цю мову. ММММ. Звичайно, приготований мамою! Найсмачніший і нежний..Сама, не готувала. Довіряю тільки досвіду матусі. І тільки з її рук їм всякі вкусняшки! Хоча готую багато сама, і не погано! Но-мамине-найсмачніше,-неповторне. і. Так красиво. і пахне дитинством. А, адже інету, не було, і красивих книжок-теж. Вони все переписували в блокноти собі. і готовіліііі. для нас. найулюбленіших, неповторних, діточок, які росли з тим, що в магазинах були порожні прилавки! КАк наші мами нас вітамінами напихали (без гречки, згущеного молока, ит.д.) Нічого-виросли. і не такі погані, так, хлопці і дівчата?))))))) І хлопчаки наші-Афган пройшли-герої на всю країну! І тепер через правду-мораль і норми тримати будемо. Тепер з продуктами-легше, а ось з людським фактором-складніше.

Разів зо два мову варила, все виходив жесткім.Теперь знаю як його варити правильно.


кабачки "Тещин язик"

  • кабачок
  • сік томатний
  • Масло рослинне
  • цукор
  • сіль
  • Перець болгарський
  • часник
  • Перець чилі
  • оцет
  • Гірчиця

салат "Мова відкусиш"

  • Буряк
  • морква
  • Картопля
  • Цибуля зелена
  • Горошок зелений
  • огірок маринований
  • Язик яловичий
  • майонез
  • вода
  • цукор тростинний
  • сіль
  • сік лимонний
  • Масло оливкове

закуска "проковтни мову"

  • скумбрія
  • Куряче яйце
  • печериці
  • Цибуля ріпчаста
  • петрушка

Салат з язиком

  • Язик яловичий
  • шинка
  • гриби
  • огірок
  • яблуко

Холодець з мовою

  • Мова свинячий
  • стегно куряче
  • Цибуля ріпчаста
  • лист лавровий
  • білок яєчний

Шинка куряча з мовою

  • Язик яловичий
  • грудка куряча
  • Куряче філе
  • молоко сухе
  • сіль
  • горіх мускатний
  • морква
  • Цибуля ріпчаста
  • перець духмяний
  • лист лавровий

Мова під вершково-грибним соусом з сиром