Як правильно зварити яловичий язик і що з нього можна приготувати?

Яловичий язик - субпродукт, який належить до першого класу і вважається делікатесом. Його використовують для приготування різних страв або ж просто їдять замість звичайної ковбаси. Щоб не розчаруватися в смаку цього продукту, необхідно знати правила і секрети його приготування. Не варто думати, що процес складний, оскільки це не так, і зараз ви в цьому переконаєтеся.

Як правильно варити яловичий язик на плиті?

Найчастіше готують саме звичайним способом в каструлі на плиті. Перше, що потрібно зробити - замочити субпродукт в холодній воді мінімум на 30 хв. Це дозволить позбутися від існуючих забруднень.

Після цього його необхідно поскоблить за допомогою звичайного ножа, щоб зняти слиз, жир, кров та інше сміття. В закінчення підготовчого етапу потрібно ретельно промити продукт у воді.

Розглянемо покрокову інструкцію, як приготувати відварну яловичий язик:

  • У глибоку каструлю налийте холодну воду, закип'ятити її і покладіть туди продукт. Враховуйте, що під час термічної обробки субпродукт збільшиться в розмірі, тому якщо він занадто великий, то розріжте на 2 частини;
  • Коли вода закипить вдруге, видаліть піну і залиште все варитися на 15 хв., А потім, злийте рідину. Субпродукт перекладіть вже в нову киплячу воду і варіть до готовності. Якщо утворюється піна, то обов'язково видаліть її;
  • Багатьох цікавить: скільки вариться яловичий язик? Насправді все індивідуально і залежить від розміру продукту, а також від віку тварини. В середньому на варіння може піти від 2-х до 4-х годин. Щоб перевірити готовність, проткніть шкіру виделкою, і якщо виділився прозорий сік, значить, можна вимикати вогонь, а коли він каламутний, то продовжуйте готування;
  • З гарячого бульйону продукт необхідно перекладати в холодну рідину на пару хвилин. Це важливо для того, щоб було легше зняти шкіру. Після такої процедури просто подденьте її ножем, і вона легко відділиться;
  • Тільки зараз прийшов час додавати сіль. Для цього субпродукт знову потрібно покласти в бульйон, де він варився, додати сіль, кілька горошин чорного перцю, цілу цибулину, морквину і лавровий лист. Після закипання мову варять ще 15 хв. Ось і все, процес варіння закінчено.

Як варити яловичий язик в мультиварці?

Сьогодні багато людей замість звичайної грубки використовують мультиварку, в якій можна приготувати абсолютно різні страви. Зараз розберемося, як в ній відварюють субпродукти.

  • Продукт підготуйте і очистіть, як у попередньому рецепті, а потім, покладіть його в чашу мультиварки. Туди ж відправте цілу очищену цибулину і моркву. Овочі додадуть оригінальний аромат;
  • Готувати будемо в режимі «Гасіння», а ось що стосується того, скільки це робити за часом, то процес повинен тривати мінімум 2,5 ч. Знову ж все залежить від розміру продукту. Готовність перевіряємо, як і в попередньому рецепті;
  • За 15 хв. до закінчення готування додайте сіль і за бажанням коріння і зубчики часнику;
  • Після звукового сигналу перекладіть мову в холодну воду і зніміть шкіру.

Як яловичий язик варити в пароварці?

Ще один варіант готування субпродуктів, який вважається найбільш корисним, оскільки зберігається максимальна кількість речовин.

Для готування за цим рецептом варто взяти такі інгредієнти: 1 мову, вагою 500-700 г, лимон, 155 г сиру, сіль і італійські трави.

  • Для збереження смаку готувати будемо в спеціальному мішечку з харчової фольги. Необхідно нарізати фольгу шматочками по 30 см. Завдовжки. Розкладіть їх на столі і посипте спеціями;
  • Субпродукт гарненько помийте, поскоблите ножем і наріжте шматочками товщиною не більше 1 см. На підготовлені шматочки фольги викладіть медальйони. Зверху посоліть і збризніть лимонним соком;
  • Залишилося скрутити фольгу, щоб вийшли імпровізовані мішечки. Їх викладіть на решітку пароварки і зазначити час на 1,5 ч .;
  • Коли час пройде, дістаньте мішечки, видаліть шкірку, зверху посипте тертим сиром і закрутіть фольгу знову. Готуйте ще 5 хв.

Що можна приготувати з відвареного субпродукту?

Існує величезна кількість страв з використанням цього субпродукту, наприклад, салати, перші і другі страви, закуски і т.д. Розглянемо кілька популярних і простих рецептів.

Просте блюдо, яке підійде як для щоденного вживання, так і для свята. Кількість продуктів розраховане на 3 порції.

Для цього рецепта підготуйте такі інгредієнти: відвареної яловичий язик, 125 г твердого сиру, 100 г домашнього майонезу, півбанки маслин, 2 помідори, сіль і перець.

  • Продукт відваріть будь-яким з вищевикладених способів і наріжте його соломкою;
  • Сир натріть на крупній тертці, маслини - кільцями, а томати - кубиком;
  • Всі складові з'єднайте, поклавши сіль, перець і майонез. Перемішайте і подавайте.

У багатьох сімей є традиція готувати на свято холодець. Пропонуємо приготувати оригінальний варіант з желе.

Щоб приготувати страву за цим рецептом, необхідно взяти такі продукти: 125 г мови, 55 г зеленого горошку, 250 мл бульйону, лавровий лист, 1 ст. червоного сухого вина, 0,5 ст. білого винного оцту, 1 ст. ложку солі, зубок часнику, 50 г консервованого перцю, маслини і перець горошком.

  • Субпродукт відваріть не в простій воді, а додайте лавр, вино, оцет, рубаний часник, сіль і перець. Горошок відварити, а перець наріжте кубиком;
  • Субпродукт дістаньте і поріжте тонкою соломкою, а бульйон процідити через марлю складену в декілька шарів;
  • Візьміть будь-яку форму, і налийте в неї трохи бульйону. Товщина шару повинна бути приблизно 0,5 см. Поставте форму в холодильник на годину. Після закінчення часу дістаньте і викладіть туди мову, горошок і перець. Залийте бульйоном і відправте в холодильник до повного застигання, а краще на ніч. Щоб перекласти заливне на плоске блюдо, опустіть форму на кілька секунд в окріп, а після просто переверніть. Прикрасьте маслинами.

Хочете здивувати гостей, тоді приготуйте це оригінальне блюдо, яке сподобається і дорослим, і дітям. Кількість інгредієнтів розраховане на 6 порцій.

Для цього рецепта приготуйте такі продукти: 400 г мови, цибулину, 175 г печериць, 110 г сметани, 3 зубки часнику, 2 ст. ложки волоських горіхів і сіль.

  • Мова відваріть за допомогою одного з вищерозглянутих рецептів, а потім, наріжте тонкими слайсами;
  • Очищену цибулину наріжте дрібними кубиками і обсмажте на невеликій кількості олії. Чисті гриби наріжте тонкими пластинками і покладіть до цибулі. Готуйте, поки вся рідина не випарується і не з'явиться золотистий колір. Додайте сіль і перець;
  • Часник пропустіть через прес і змішайте з подрібненими горіхами, а потім, додайте до грибів;
  • З слайсів мови сформуйте рулетики, наповніть їх начинкою і викладіть в деко, а потім, залийте сметаною. Надішліть в духовку, розігріту до 180 градусів, на 10 хв. Подавайте, прикрасивши горіхами.

Тепер ви знаєте всі секрети і особливості приготування яловичого мови, а також страв з нього. Як ви бачите, процес досить простий, тому готуйте в задоволення.


Як і скільки потрібно варити яловичий язик правильно в каструлі і мультиварці так, щоб він вийшов смачним і м'яким?

Варити яловичий язик в домашніх умовах потрібно правильно, щоб страва вийшла смачною і корисною. Яловичий язик - це один з найкорисніших м'ясних продуктів, який вважається делікатесом в багатьох країнах. Але для того щоб готову страву принесло якнайбільше користі, яловичий язик необхідно правильно зварити, щоб залишити якомога більше корисних елементів недоторканими.

Після того, як ви визначилися з вибором яловичого мови і принесли його додому, залишається тільки смачно і правильно його зварити, щоб в ньому збереглося максимально можливу кількість корисних елементів. Найкраще буде, якщо ви його відваріть. У цьому вам допоможе наша стаття, в якій ви дізнаєтеся кілька способів, за допомогою яких можна правильно зварити яловичий язик так, щоб він вийшов м'яким.

Перед тим як зварити яловичий язик в каструлі, необхідно розморозити його в холодильнику, якщо він піддавався заморожуванні, а потім покладіть в ємність з холодною водою на півгодини. Після цього озбройтеся ножем, і починайте очищати продукт від слизу і забруднень. В ідеалі на ньому не повинно міститися ніяких сторонніх предметів і крові. Після того як ви очистили мову, гарненько промийте його прохолодною водою.

Тепер вибирайте зручну каструлю, в якій будете варити мову, набирайте воду і ставте на вогонь. Після закипання акуратно помістіть в неї яловичий язик. Будьте уважні, в процесі варіння мову може збільшитися в розмірі, тому краще розділити його на дві частини, щоб перестрахуватися. Варити слід до тих пір, поки вода не закипить знову. При цьому з'являється піну необхідно знімати шумівкою або ложкою. Після закипання дайте блюду проваритися ще близько 20 хвилин, після чого вилийте воду. Вийміть мову на блюдце, знову наберіть чистої води і закип'ятіть. Після закипання знову опустіть мову в каструлю і варіть мову до повної готовності. Вариться цей продукт приблизно 3,5 години в загальній сумі.

Щоб перевірити готовність страви, необхідно витягти яловичий язик з води і наколоти його виделкою: якщо продукт виділяє прозорий сік, це означає, що він готовий. Якщо сік з'явився злегка мутний, тоді поверніть мову в каструлю і варіть ще деякий час.

Солити і додавати спеції необхідно тільки за півгодини до кінця варіння. Можете додати у воду будь-які, звичні для вас спеції. Але не перестарайтеся, інакше є шанс зіпсувати справжній смак страви.

Перед вживанням в їжу, з готового блюда потрібно зняти шкірку. Це зробити дуже просто, якщо відразу після варіння покласти продукт в холодну воду на кілька хвилин. Після цього яловичий язик, зварений в домашніх умовах, готове до вживання.

Зварити яловичий язик в домашніх умовах за допомогою мультиварки або скороварки - це дуже легкий процес, який, до всього іншого, вимагає зовсім небагато витрат часу.

Перед тим як готувати яловичий язик, його потрібно добре промити і очистити від видимих ​​забруднень, крові і пленочки. Потім викладайте продукт в чашу мультиварки, туди ж додайте очищені, але не нарізані цибулю і моркву. Закривайте кришку і включайте мультиварку на режим «Гасіння». Час необхідно виставити, спираючись на розміри продукту. Мінімальний час варіння - два з половиною години. Якщо ви вибрали великий яловичий язик, то краще виставте час на годину більше, ніж мінімальна.

За 20 хвилин до кінця варіння необхідно посолити блюдо, ну а всі інші спеції, якщо такі передбачаються, необхідно додати вже після того, як ви витягне яловичий язик з мультиварки.

Після звукового сигналу виймайте готову страву з мультиварки, після чого його потрібно буде на дві хвилини опустити в холодну воду. Це необхідно зробити для того, щоб можна було легко позбутися від шкірки. Коли ви зняли шкірку, яловичий язик, зварений в домашніх умовах, буде готовий до вживання.