Як приготувати свинячий мову

Мова тваринного вважається вишуканим делікатесом. Завдання господині - вміти його правильно приготувати, щоб він зберіг свою природну м'якість, еластичність і ніжність. Дізнайтеся, як приготувати його за всіма правилами, за допомогою нашого детального керівництва.

У середніх широтах популярним м'ясним продуктом вважається свиняче м'ясо, і свинячий мову - це звичний делікатес, який добре засвоюється організмом. Він не поступається по вишуканості смаку яловичому і неповторний в будь-якому вигляді - вареному, смаженому, печеному і тушкованому, з овочевими гарнірами, в запіканках, салатах і пирогах. А так же добре поєднується з макаронними і картопляними гарнірами, а також прекрасно гармонує з грибами, зеленню, кервелем і овочами.

Найпростіше мову варити в каструлі зі спеціями або, за старою російською традицією, з цибулею, зеленню і лавровим листом - він стає виключно м'яким, соковитим і запашним, а поданий разом із заправкою з хрону і оцту, перетворюється на вишукану холодну закуску.

Дуже важливо готувати цей м'ясний продукт правильно. Його потрібно вимочувати в холодній воді близько двох годин, а потім «томити» під кришкою від півтора до трьох годин на повільному вогні. У бульйон додаються приправи, а сіль додається в уже готове м'ясо, з якого знята шкірка. Щоб зняти її, відразу після варіння ще гарячий мову потрібно опустити в холодну воду - плівка відійде сама.

Варити його ви можете в звичайній каструлі на газу, але якщо хочете прискорити процес - радимо вибрати мультиварку або скороварку, а для запікання підійде духовка.

В мультиварці: покроковий рецепт з фото

Для приготування краще використовувати мультиварку. В результаті м'ясо збереже свої дієтичні і поживні властивості, а також майже всі потрібні вітаміни і мінерали (продукт містить калій, фосфор, мідь, натрій і магній).

  • Промитий і очищений від надлишків жиру субпродукт викладіть в чашу мультиварки, залийте водою з верхом.

  • Додайте цілу очищену моркву і цибулину.

  • Виставте режим «Гасіння».
  • Через годину додайте сіль (одну чайну ложку), перець і корінь селери.
  • Ще через півгодини гасіння дістаньте готове м'ясо з чаші, трохи охолодіть його під водою, потім зніміть верхню шкірку і охолодіть м'ясо.

Скороварка істотно прискорить приготування страви, збереже ніжну текстуру м'яса, його поживні властивості.

  • Ретельно вимиту мовну частину опустіть в кип'ячену воду в скороварці і варіть під кришкою не більше десяти хвилин.
  • Потім охолодіть під водою і зніміть верхню шкірку з м'яса.
  • Для повноти смаку, можете додати нарізаний кубиками цибулю, моркву і трохи яловичої грудинки.
  • Таке блюдо вариться близько години під кришкою.
  • Наріжте скибочками, полийте кетчупом.
  • Подавайте до столу - з овочами та зеленню.

Запікати м'ясну страву краще в спеціальному поліетиленовому рукаві або на деку.

  • Промитий і очищений мову замаринуйте на п'ять годин (маринад: спеції, часник, олія, лимонний сік, сіль, лавровий лист).
  • Потім викладіть його в поліетиленовий рукав.
  • Запікайте протягом 60 хвилин при температурі до двохсот градусів.

Печені страви - це дуже смачно, а головне - корисно:

  • Зваріть і наріжте його на шматочки.
  • Викладіть продукт на деко, додайте солі, перцю і спецій.
  • Дрібно нарізану і обсмажену цибулю викладіть зверху.
  • Залийте блюдо сумішшю сметани і подрібнених волоських горіхів.
  • Запікайте двадцять хвилин при температурі до двохсот градусів.

Отже, ми з'ясували, як приготування мовної частини впливає на дієтичні властивості страви. Однак на цьому можливості делікатесу не закінчуються - існують рецепти, в яких мова є головним інгредієнтом, і це дозволяє створювати з нього справжні кулінарні шедеври!

  • Скільки порцій: 8
  • Час приготування 3 години для варіння м'яса, 30 хвилин для заливки, 6-8 годин для застигання
  • Калорійність: на 100 г 470 Ккал

  • Мовна частина - 1,2 кг
  • Цибулю, моркву по 1 шт.
  • Яйця зварені круто - 6 шт.
  • Петрушка і селера
  • Желатин в гранулах - 4 ст. л.
  • Сіль перець

  1. Відваріть м'ясний продукт на повільному вогні протягом 3 годин, очистіть від шкірки, наріжте на скибочки і викладіть на блюдо.
  2. У бульйон додайте 25 грам желатину, потім процідіть отримане желе і дайте йому застигнути в холодильнику.
  3. Заливайте шарами з додаванням варених яєць, овочів і зелені.
  4. Поставте холодець в холод на кілька годин для застигання.

  • Скільки порцій: 4
  • Час приготування 4 години
  • Калорійність: 302,2 Ккал на 100 г

  • Мовний субпродукт свинячий - 600 г
  • Цибулю, моркву по 100 г
  • Петрушка - пучок
  • Розмарин - пара гілочок
  • Часник - 2-3 зубчики

  1. Відварену (3 години), очищений і нарізаний кружечками мову викласти на дно вогнетривкої форми.
  2. Посипати м'ясо тертим часником, засипати шаром нарізаної кружечками моркви.
  3. Посипати розмарином, цибулею, петрушкою.
  4. Залити бульйоном форму і «томити» на повільному вогні трохи більше півгодини.

  • Кількість порцій: 6
  • Час приготування: 2 год
  • Калорійність: 392 Ккал на 100 г

  • Мова свинячий - 750 г
  • Картопля - 1 кг
  • Бульйон - 200 мл
  • Сіль, перець, спеції за смаком
  • Рослинна олія

  1. Почищений картоплю необхідно нарубати скибочками, посолити і обсмажити зі спеціями.
  2. Субпродукт краще відварити (або використовувати сирим), нарізати тонкими скибочками, додати сіль і спеції.
  3. Згорнути скибочки м'яса в рулони, закріпити їх зубочистками і обсмажити на сковорідці.
  4. Викласти все на деко, залити бульйоном і «томити» тридцять хвилин в духовці при температурі до двохсот градусів.

  • Скільки порцій: 8
  • Час приготування 4 години
  • Калорійність: 203 Ккал на 1 порцію

  • Мова свинячий - 700 г
  • Цибуля ріпчаста - 5 шт.
  • Сметана 15-20% - 200 г
  • Волоські горіхи - 100 г
  • Сіль, перець - за смаком

  1. Відваріть м'ясо, наріжте тонкими скибочками і укладіть на деко.
  2. Обсмажте цибулю, щоб він придбав золотистий колір, і викладіть його на м'ясо.
  3. Подрібніть волоські горіхи, змішайте їх зі сметаною і залийте цією масою блюдо.
  4. Випікайте в духовці півгодини при температурі до двохсот градусів.

  • Скільки порцій: 2
  • Час приготування: 25 хв

  • Консервовані ананаси - 1 банка
  • Відвареної свинячий субпродукт - 200 г
  • Сир твердий - 50 г
  • Часник - 1-2 зубчики
  • Болгарський перець - 1 шт.
  • Зерна граната для прикраси блюда
  • Сіль, спеції за смаком
  • майонез

  1. Наріжте варений продукт соломкою.
  2. Також соломкою наріжте ананаси, перець і сир, подрібніть часник на тертці.
  3. Змішайте всі в салатниці, додайте гранат, майонез і зелень.

  • Скільки порцій: 4
  • Час приготування: 50 хвилин

  • Відварний язик свинячий - 700-800 г
  • Відварну картоплю - 1 кг
  • Лук - 3-4 шт.
  • Майонез - 200 г
  • Сир - 100 г

  1. На дно форми викладіть відварений і нарізану кружечками картоплю, потім - шар кілець цибулі.
  2. М'ясо відваріть, почистіть від зовнішньої шкірки, наріжте кільцями, покладіть в форму на шар цибулі.
  3. Повапните блюдо зверху майонезом і посипте тертим сиром.
  4. Запікайте протягом півгодини при температурі до двохсот градусів.

  • Скільки порцій: 6
  • Час приготування: 45 хвилин

  • Відварний язик - 800 г
  • Лук - 2 шт.
  • Гриби свіжі - 300 г, сухі - 150 г
  • Готове листкове тісто - 1 упаковка
  • майонез
  • Сир - 50-100 г
  • Сіль перець
  • Рослинна олія для смаження

  1. Відварену і очищений від шкірки мову наріжте соломкою.
  2. Нарубаєте цибулю і гриби, потім обсмажте суміш на маслі і змішайте з м'ясом.
  3. Додайте в суміш сметану або майонез, сіль і перець.
  4. Розділіть готове листкове тісто на кілька частин, розкачати в млинці і прожарьте їх.
  5. Перший млинець змастіть майонезом, потім викладіть половину м'ясної начинки і накрийте другим млинцем.
  6. Знову змастіть поверхню майонезом, викладіть другу частину м'ясної начинки і накрийте третім млинцем.
  7. Верхній шар змастіть майонезом і посипте тертим сиром.
  8. Дайте пирогу охолонути.

  • Скільки порцій: 5
  • Час приготування 4 години (3 години на варіння мови + 1 година на приготування)

  • Мовний субпродукт свинячий 500 г
  • Гірчиця - 100 г
  • Борошно - 200 г
  • Панірувальні сухарі
  • Спеції за смаком
  • Яйце - 1 шт.
  • Соєвий соус - 50 г
  • Соняшникова олія для смаження

  1. М'ясо відваріть, наріжте скибочками, змастити їх гірчицею, обваляйте в борошні, яка змішана з сухарями і спеціями.
  2. Змішайте збите яйце і соєвий соус, обваляйте в отриманій суміші скибочки.
  3. Посипте м'ясо панірувальними сухарями, викладіть його на розігріту сковороду.
  4. Обсмажуйте скибочки до характерного рум'янцю.

Цей виключно дієтичний делікатес корисний дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку. Він також може бути включений в раціон тих, хто сидить на дієті для схуднення, людей після складних хірургічних операцій, хворих на анемію.

Мовна частина містить практично всі вітаміни (В, РР, Е) і безліч мінералів. Високий вміст в м'ясі лецитину стимулює зростання нервових і кров'яних клітин, тканин печінки, а також покращує загоєння ран і запалень.

Якщо у Вас є цікаві ідеї приготування страв з цим корисним продуктом, поділіться ними в коментарях.


Смачний і легкий свинячий мову

Хоча більш затребуваним продуктом вважається язик яловичий, свинячий мову є не менш прекрасним варіантом для приготування різних страв - від заливного до салатів і супів. Він виходить таким же смачним, апетитним і ароматним, тому абсолютно справедливо думку, що свинячий мову - це теж делікатесний продукт, як і яловичий.

При правильному приготуванні свинячий мову виходить дуже ніжним, ароматним, буквально тане в роті. Гурманами особливо цінується та його частина, яка є самою товстою, проте весь мова відрізняється м'якою і ніжною текстурою. Важливо, що при таких чудових смакових властивостях він ще й низькокалорійний - це справжній дієтичний продукт, який можна їсти всім, хто стежить за своєю вагою: в 100 г мови міститься близько 210 ккал. Навіть в дитяче меню його можна включати абсолютно впевнено - цей легкий продукт не містить грубих волокон і прекрасно засвоїться дитячим організмом.

Вага свинячого мови, як правило - 250-400 грамів.

А ще свинячий мову - продукт дуже корисний. У ньому містяться вітаміни групи В, РР, Е, багато біологічно активних речовин, фосфор, натрій, мідь, калій, магній, а завдяки високому вмісту кальцію і заліза він дуже корисний вагітним, годуючим жінкам і дітям.

Одним з важливих речовин, що містяться в свинячому мовою, є лецитин - речовина, необхідне для нормальної роботи нервової системи і мозкових клітин, а також один з основних матеріалів печінки (50% печінки складається з цієї речовини). Організму лецитин потрібно для поновлення пошкоджених клітин як будівельний матеріал. Крім того, саме лецитин є основним транспортним засобом, що доставляє вітаміни, поживні речовини і ліки до клітин. Але і це ще не все: також лецитин - це потужний антиоксидант, що перешкоджає утворенню високотоксичних вільних радикалів.

Свинячий мову рекомендується їсти всім, хто має проблеми з низьким гемоглобіном, недокрів'ям, хворобами нервової системи та нирок, а також його слід вживати після обморожень, опіків та інфекційних хвороб.

Очевидно - свинячий мову можна і потрібно включати в свій раціон всім, хто стежить за своєю вагою, але не на шкоду здоров'ю. Це чудовий продукт, що поєднує в собі найпрекрасніші властивості: відмінні смакові характеристики, легкість і низьку калорійність, і при цьому поживність.

Як і яловичий язик, свинячий перед приготуванням будь-яких страв потрібно відварювати. Робиться все за таким же принципом: мова кладеться в киплячу воду, проваривается з додаванням спецій і приправ 1,5-3 години в залежності від розміру і віку, далі кладеться в холодну воду і очищається від шкіри.

Якщо перед приготуванням свинячий мову на 2-3 години замочити в холодній воді, він вийде більш ніжним, а шкіра з мови легше очиститься.

Кожен етап готування свинячого мови має свої особливості: так, перед приготуванням шкіру з нього все-таки можна зрізати, але слід мати на увазі, що разом з нею ви зріжете і частина смачного м'яса. Інший нюанс полягає в тому, що при варінні мови не слід допускати сильного кипіння, тому що це може негативно позначитися на смаку продукту - накривши кришкою, стежте щоб бульйон лише злегка вирував.

Сіль при варінні свинячого мови краще не додавати - тільки спеції і приправи. Солиться мову після того, як знято шкурка, або вже в тому блюді, яке з ним готується. Однак часто сіль все-таки додають.

Що можна приготувати з свинячого мови

Заливним рецепти страв з свинячого мови далеко не обмежуються. З нього можна зробити масу смачних і апетитних страв, як святкових, так і повсякденних.

Найпростіший спосіб приготування свинячого мови: відварити його з ароматними спеціями і подати на стіл в якості м'ясної нарізки - в такому варіанті він завжди вважається закускою делікатесної.

Традиційно на Русі мову відварювали з головкою цибулі, коренем петрушки або селери, лавровим листом, а потім до столу подавали з оцтом і тертим хріном. Сьогодні схожа закуска подається з тертим хріном і гірчицею.

Відварний язик можна подавати безпосередньо в такому відварному вигляді, а також смажити (в тому числі в паніровці), запікати, тушкувати, додавати в будь-які м'ясні салати (просто замініть м'ясо в улюбленому салаті мовою - буде дуже смачно!), З ним можна робити робити смачне холодець, домашню ковбасу чи м'ясні рулети. Приготувавши мову будь-яким із способів, його можна просто гарнірувати макаронами, картопляним пюре або тушкованими овочами - вийде смачний і корисний обід або вечерю.

Дуже добре свинячий мову поєднується з грибами і спаржею.

Відомий делікатес - печена свинячий мову.

Рецепт приготування печеного свинячого мови

Знадобиться: 600 г свинячого мови, 500 г білої квасолі консервованої, 50 г вершкового масла, 2 г чебрецю / чебрецю свіжого, 2 г суміші італійських трав, 2 лаврові листки, ½ ст.л. рожевого перцю, щіпка солі.

Як приготувати печена свинячий мову. Мови промити, покласти в киплячу воду, 5 хв проварити, воду злити, покласти в чисту киплячу воду, додати 8 горошин рожевого перцю, лавр, підсолити і 1,5 години проварити на середньому вогні. Покласти мови в холодну воду на 1 хв, очистити під струменем холодної води, нарізати на пластики по 0,5 см завтовшки. Змастити вершковим маслом форму для запікання, укласти пластики мови один на одного, зверху покласти чебрець, нарізане кубиками або смужками вершкове масло, підсолити сіллю з травами, в розігрітій до 150 градусів духовці запікати 15 хв. Подавати з гарніром з розігрітої консервованої або приготовленої самостійно білої квасолі, полив утворився при запіканні масляним соусом.

Дуже смачне блюдо можна приготувати, якщо запекти мову не самостійно, а з овочами.

Рецепт запіканки зі свинячим мовою

Знадобиться: мови свинячі, картопля, ріпчаста цибуля, спеції за смаком, сметана / майонез, сир.

Як приготувати запіканку з свинячого мови. Картоплю відварити до напівготовності, нарізати тонкими кружальцями і викласти на дно форми, зверху покласти кільця цибулі, нарізаний кружками відвареної очищений мову, обмазати сметаною / майонезом, зверху посипати все сиром і запікати в розігрітій до середньої температури духовці протягом 20-30 хв.

Звичайно ж, найвідоміше блюдо з мови - це холодець. Його часто не наважуються готувати багато малодосвідчені кулінари - і дарма, адже це насправді дуже просто!

Рецепт приготування заливного з свинячого мови

Знадобиться: свинячий мову, варені яйця, овочі (огірки, морква, солодкий перець і ін.), Зелень, лавровий лист, корінь селери / петрушки, желатин, бульйон.

Як приготувати заливний язик. Відвари мову з коренем петрушки і лавром, очистити, дати охолонути, тонко нарізати, укласти на блюдо, прикрасити нарізаними овочами і вареним яйцем, зеленню. Що залишився після варіння бульйон з'єднати з желатином: з 20-25 г желатину вийде 2,5-3 склянки желіровать бульйону. Процідити желе і залити мову, прибрати до застигання в холод.

Якщо наливати желе шарами і кожного шару давати застигати, викладаючи в нього перед цим шарами різні овочі і мову, вийде ще гарніше! Якщо ж приготувати заливне з язика ви все-таки поки не наважуєтеся, спробуйте почати з такого простого страви.

Рецепт приготування свинячого мови в паніровці

Знадобиться: 500 г свинячого мови, 1 яйце, панірувальні сухарі, гірчиця, борошно, соєвий соус, чорний мелений перець, спеції за смаком.

Як приготувати свинячий мову в паніровці. Відварену з приправами мову очистити, нарізати середніми скибочками, змастити кожен з обох сторін гірчицею і запанірувати в борошні, змішаної з сухими спеціями. Далі кожен шматочок мови вмочити в збите яйце, змішане з соєвим соусом, обваляти в панірувальних сухарях і відразу обсмажити на сковороді з маслом до рум'янцю.

З мови можна готувати навіть випічку, спробуйте таке блюдо:

Рецепт пирога зі свинячим мовою і грибами

Знадобиться: листкове тісто готове, свинячий мову, печериці, цибуля ріпчаста, майонез / сметана, перець, сіль.

Як приготувати пиріг з мовою. Відварити мову, очистити, нарізати соломкою. Порубати дрібно цибулю і нарізати гриби, обсмажити їх разом на сковороді з маслом, перемішати з мовою, додавши майонез або сметану, поперчити і посолити. Тісто розділити на 3 частини, розкачати кожну за розміром форми, викласти першим шаром одну частину, змастити майонезом, викласти половину начинки, зверху накрити другим шаром тіста, знову змастити майонезом, викласти залишилася суміш з мовою, накрити третім шаром тіста, обмазати пиріг зверху майонезом , обсипати крихтою тесту, обсипати тертим сиром перед подачею.

Безумовно, зі свинячим мовою можна приготувати масу салатів. Наприклад, такий:

Рецепт салату з свинячого мови з ананасами

Знадобиться: 300 г мови свинячого відвареного, 150 г сиру твердого, 3 гуртка ананаса консервованого, 1 солодкий перець, 1 зубчик часнику, зерна граната, перець, сіль, майонез / натуральний йогурт.

Як приготувати салат з ананасом і мовою. Соломкою нарізати мову, так само нарізати сир, перець, ананаси, часник пропустити через прес. З'єднати підготовлені інгредієнти, додавши зерна граната, майонез, перець, сіль, перемішати, подати в окремих салатниках, прикрасивши зеленню.

Дуже смачним виходить і такий тушкований мову:

Рецепт приготування тушкованого свинячого мови

Знадобиться: 10 г пір'я зеленої цибулі, 2 лаврових листки, по 1 свинячому мови, зубчику часнику, гілочці петрушки і розмарину, ½ моркви середньої, чорний перець, сіль.

Як приготувати тушкований свинячий мову. Додавши лавр, перець, сіль, відварити мову 40 хв, очистити, нарізати кружальцями по 1 см завтовшки, на дно ємності, в якій буде гаситися блюдо (взяти краще невелику круглу форму), укласти розрізаний навпіл зубчик часнику. Гуртками по 0,5 см нарізати моркву, укласти її по колу, чергуючи з мовою, укласти зверху розмарин, пір'я цибулі, петрушку, влити від варіння мови бульйон, тушкувати на слабкому вогні 40 хв.

Можна навести ще дуже багато рецептів смачних страв, а особливо закусок з свинячого мови, а краще просто почати їх готувати на радість всій родині!

Тонкощі приготування свинячого мови

  • Зняття шкурки - найскладніший етап приготування свинячого мови. Хитрість полягає в поєднанні різних температур: найкраще шкіра буде зніматися під струменем холодної води з ще гарячого (але не палючого руки) мови, який після варіння був на кілька секунд занурений в холодну воду. Щоб почати знімати шкіру з мови, подденьте її біля основи мови за допомогою ножа і акуратно тягніть.
  • Якщо шкіра з мови знімається погано, зробіть на ньому неглибокі надрізи уздовж і по частинах зніміть шкірку.
  • Якщо шкіра віддаляється з мови погано, це може вказувати на те, що мова ще не доварився.
  • Засолений свинячий мову перед варінням 8-10 годин вимочується в холодній воді, вариться без солі.
  • Перед варінням вимочений у воді мову слід почистити за допомогою щітки під проточною водою.
  • Зробити мову ще більш смачним можна так: відкривши і очистивши мову, покладіть його назад в бульйон і залиште остигати, придавивши злегка вантажем - нарізка вийде ще красивіше.
  • Більш підготовлений до варіння мову можна купити в торгових мережах, а куплені на ринку зазвичай потрібно очищати від під'язикової і м'язової тканини, жиру, крові, лімфовузлів і т.д.
  • Багато господинь віддають перевагу варити мову за технологією «двох бульйонів»: мова кладуть в киплячу воду, знову доводять до кипіння, варять 10-15 хв і зливають воду, промивають мову проточною водою, заливають чистою киплячою водою і додають спеції, і на цьому другому бульйоні мова вже вариться до готовності. Це дозволяє прибрати шкідливі речовини і специфічний запах, якщо вони є.
  • Якщо ви відварити мову і почали знімати шкіру, але вона знімається погано, значить, його слід доварити: в тому вигляді, в якому є, знову покладіть його в бульйон і проваріть його до готовності.
  • Кращий спосіб варіння, на думку багатьох господинь: відварити мову до готовності без солі і спецій, зняти шкіру і знову покласти в бульйон, підсолити і додати спеції, проварити ще 20-30 хв. Така мова, як вважається, виходить більш ароматним і ніжним.

Вони це приготували. Подивіться, що вийшло

Опис до фотографії

  • зберегти рецепт
  • 1709 людина

Коментарі 5 Що обговорюють на сайті зараз

Щоб залишити відгук і поділитися фотографією страви авторизуйтесь або зареєструйтесь

НЕ спасибі, ахахаххахахаххаха

Велике спасибі за тонкощі приготування мови, як це важливо для якості страви! Дуже потрібна інформація перед Новим роком.

Величезне спасибі за інформацію та рецепти. Дуже придалися, доньці День народження.