Яловичий язик - правильне приготування і рецепти смачних страв

Яловичий язик - продукт універсальний, з нього можна приготувати безліч найрізноманітніших страв - закусок, салатів, гарячого, його навіть можна їсти замість ковбаси з бутербродами. Щоб смачні страви з яловичого мови радували вас і вашу родину, ми розповімо про тонкощі і нюанси його приготування.

Далеко не кожна господиня береться за приготування яловичого мови, а все тому, що процес його готування на перший погляд може здатися дуже складним. Боятися не слід - смачно приготувати яловичий язик зможе навіть початківець кулінар, а ми розповімо про те, як це робиться.

Для салатів, а також багатьох інших страв - заливного, супів, пиріжків, мова потрібно попередньо відварювати. Тому, перш за все, слід освоїти науку правильної варіння яловичого мови.

Як правильно варити яловичий язик

Отже, перед варінням мову краще замочити у воді на півгодини мінімум, щоб було простіше очищати його від забруднень. Після вимочування ножем соскабліте з мови слиз, жир, бруд, кров, залишивши шкіру чистою, потім добре промийте під холодною водою.

Далі в каструлю потрібно налити холодну воду, довести її до кипіння і покласти мову. При варінні мову збільшується в розмірі, тому якщо він великий, краще розрізати його навпіл. Проваріть мову до нового закипання води, зніміть пеню, варіть 15 хв, потім злийте воду. Далі мова потрібно покласти знову в киплячу воду і дати їй закипіти, потім варити мову до готовності. Занурення мови саме в киплячу, а не в холодну воду, зробить його більш соковитим і ніжним.

Відповідь на питання про те, скільки варити яловичий язик, залежить від ваги, розміру, віку корови, як правило, це не менше 2 і не більше 4 годин. Перевірити готовність можна так: після 2-х годин варіння проткніть мову виделкою - якщо виділиться прозорий сік, він готовий, а якщо мутнуватий, проваріть мову ще, поки сік не стане прозорим. Щоб варений язик не був жорстким, соліть його тільки в кінці приготування, разом з сіллю в воду можна додати лавровий лист, перець-горошок і очищену моркву - так мову вийде більш ароматним.

Після варіння готовий мову виймається з рідини і перекладається в ємність з холодною водою на 2-3 хвилини. Дуже важливий етап - зняття шкіри з мови, саме занурення в холодну воду дозволить легше впоратися з цим завданням.

Деякі господині вважають за краще солити мову тільки після очищення: для цього готовий очищений мову знову кладеться в бульйон, де він варився, всі солиться і приправляється, мова вариться ще близько 15 хв. Отриманий бульйон можна використовувати під холодець. До речі, морква, цибуля, прянощі і зелень кладуться в бульйон очищеними, але не нарізаними - цілком, так бульйон і мову вийдуть більш ароматними. Якщо на цьому бульйоні ви будете варити суп, то використовувати для нього потрібно вже нові, свіжі коріння, а ті, на яких варився бульйон, слід викинути.

З відварною яловичим мовою можна приготувати безліч страв. До речі, це дуже корисний, дієтичний і легкий продукт - його рекомендується їсти вагітним і годуючим жінкам, хворим на анемію, після операцій, а також давати маленьким діткам. З мови роблять масу закусок, салатів, гарячого, та й просто їдять його в якості м'ясної нарізки (наріжте відварний язик як ковбасу, загорніть у фольгу і зберігайте в холодильнику). Наведемо найбільш цікаві та смачні рецепти страв з яловичого мови.

Рецепт салату з яловичого мови з грибами і чорносливом

Знадобиться: 300 г відвареного язика яловичого, 250 г печериць (або інших свіжих грибів), по 50 г чорносливу, смаженого фундука, 1 цибулина, майонез, чорний перець, сіль.

Як готувати салат з яловичого мови. Гриби і цибулю дрібно нарізати, разом обсмажити до випаровування рідини. Відварний язик порізати соломкою, перемішати з нарізаною чорносливом, рубаними горіхами, грибами з цибулею, поперчити і підсолити, а також заправивши все майонезом. Охолодити салат з мовою перед подачею.

Мова яловичий заливний

Знадобиться: бульйон, відварний язик, відварна морква, варене яйце, зелений горошок консервований, петрушка, кріп, желатин.

Приготувати заливне з язика легко. Бульйон, що залишився після варіння мови процідити і охолодити, всипати желатин і на годину залишити, потім підігріти, не доводячи до кипіння, поки желатин не розчиниться. Мова, відварені морква і яйце нарізати шматочками бажаної форми, викласти в формочки разом із зеленню і горошком, залити охолодженим бульйоном і прибрати до повного застигання в холод.

А ще з мови можна приготувати цікаві гарячі страви, наприклад, на зразок м'яса по-французьки.

Яловичий язик, запечений з грибами, «під шубою»

Знадобиться: 600 г вареного мови, 200 г печериць, 200 г сиру, 50 мл вершків, 2 помідори, 1 ст.л. сметани, 1 ст.л. борошна, 1 цибулина, спеції, сіль.

Приготування яловичого мови, запеченого з грибами. Дрібно нарізаємо гриби і цибулю, обсмажуємо їх разом на олії до повного випаровування рідини, додати перемішану зі сметаною борошно, підсолити, приправити спеціями, прогріти до загустіння. Нарізати відварний язик на скибочки товщиною близько 1-1,5 см, викласти на застелений папером лист для запікання, викласти зверху приготовлену грибну суміш, накрити кружками помідори, а зверху - пластиками сиру. Запекти мову під шубою в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15-20 хвилин.

А ще, яловичий язик можна засолити або замаринувати.

Солоний яловичий язик

Знадобиться: 1 яловичий язик, 2 ст.л. крупної солі з гіркою, приправи і спеції за смаком.

Як солити мову. Промити і зачистити мову ножем, обсушити, натерти спеціями і сіллю, викласти в пакет, на 10-12 год залишити при кімнатній температурі, після чого на 6-7 днів прибрати в холодильник, періодично пакет струшувати. Після закінчення часу мову викласти в каструлю, влити воду, покласти спеції і коріння за смаком, варити до готовності, потім обдати крижаною водою, очистити, знову покласти в бульйон і прогріти.

Рецепт маринованого мови по-азійському

Знадобиться: 600-700 г мови яловичого відвареного, 2 ст.л. кунжуту, 1 солодкий перець, гострий перець, часник, 2 ст.л. соєвого соусу, по 1 ч.л. оцту і меду, мелений імбир, сіль.

Як маринувати мову. Часник нарізати, обсмажити на 2 ст.л. масла, додавши гострий перець, покласти мову, нарізавши його соломкою, додати кунжут і прогріти. Перемішати оцет з медом і соєвим соусом, влити маринад до м'яса, додати спеції, перемішати, прибрати відразу з вогню, викласти в миску, додати нарізаний соломкою солодкий перець, перемішати, посипавши зеленню. Подавати таку мову можна в гарячому і холодному вигляді.

Вони це приготували. Подивіться, що вийшло

Опис до фотографії

  • зберегти рецепт
  • 6031 людина

Коментарі 57 Що обговорюють на сайті зараз

Щоб залишити відгук і поділитися фотографією страви авторизуйтесь або зареєструйтесь

Рецепт чудовий, детально вказаний, і це здорово. Вже збираюся готувати за цим рецептом, в перший раз взагалі буду готувати. Велике спасибі Вам, за те, що допомагаєте нам не досвідченим господиням. Браво.

Дякую за зібрану інформацію 2 в 1: поради + рецепти. До цього делікатесу багато хто не байдужі і любителі мимо не пройдуть.

Рецепт варіння мови супер! Сьогодні зварила і весь з'їли. ніжний смак! Дякуємо!

скажіть, а навіщо зливати перший бульйон? це обов'язково?

Рецепти супер. я готувала з грибами і просто як нарізку. Браво.

Велике спасибі за рецепт !! Тепер сміливо можу сама все приготувати))

Дякую за смачні рецепти

Дякую за вибір рецептів, на будь-який вкус1 З наступаючим НОВИМ РОКОМ.

Спасибище за рецепти, як завжди своєчасні і різноманітні! З Настулающім Новим РОКОМ.

Щиро Дякую. З наступаючим Новим роком!

Дякую за рецерт.

Велике спасибі за поради і рецепти. Дуже подобається яловичий язик під майонезом і бульйон з мови.

Скажіть будь ласка скільки відварений язик зберігається в холодильнику і чи можна його заморожувати після варіння.

І спасибі величезне за рецепти.

Дякую за інформацію.Я приблизно так і готую мову і ще додаю пряні трави, так як живу на півдні і у нас все є цілий рік.

Дякую за докладну інструкцію по правильному приготуванню мови. Вже скористалася, результат вийшов відмінним.

крутяшние рецепти я зараз готую мову приходите в гості нагодую

Мова виходить дуже смачний і соковитий, перевірено не один раз.Все мої оч люблять заливне з гов. мови і говорять на мою адресу приємні слова)))) Раджу приготувати.

Рецепт варіння мови, я обов'язково попробую.Благодарю, так як дуже люблю яловичий язик у всіх блюдах.

Вітаю! Підкажіть, будь ласка, в рецепті "Яловичий язик, запечений з грибами,« під шубою »" що робити з вершками - 50 мл.?

Зі сметаною в гриби

Сьогодні варила мову за цим рецептом. Вийшов м'яким, соковитим, смачним. Величезне спасибі за рецепт!

Дякуємо . я на дієті. а цікаво яка калорійність на 100грам готового мови. підкажіть.

Дуже хороший рецепт, мова вийшла чудовий))))

Дуже хороший рецепт, мова вийшла чудовий))))

Дякуємо. Знайшла багато нового і оригінального

Дуже смачно! Дякуємо!

обов'язково приготую до Нового року. Всіх вітаю зі святом. спасибі за цікаві рецепти.

Я так люблю цю мову. ММММ. Звичайно, приготований мамою! Найсмачніший і нежний..Сама, не готувала. Довіряю тільки досвіду матусі. І тільки з її рук їм всякі вкусняшки! Хоча готую багато сама, і не погано! Но-мамине-найсмачніше,-неповторне. і. Так красиво. і пахне дитинством. А, адже інету, не було, і красивих книжок-теж. Вони все переписували в блокноти собі. і готовіліііі. для нас. найулюбленіших, неповторних, діточок, які росли з тим, що в магазинах були порожні прилавки! КАк наші мами нас вітамінами напихали (без гречки, згущеного молока, ит.д.) Нічого-виросли. і не такі погані, так, хлопці і дівчата?))))))) І хлопчаки наші-Афган пройшли-герої на всю країну! І тепер через правду-мораль і норми тримати будемо. Тепер з продуктами-легше, а ось з людським фактором-складніше.

Разів зо два мову варила, все виходив жесткім.Теперь знаю як його варити правильно.


Субпродукти: готуємо мову

Як правильно готувати яловичий і свинячий мову

Яловичий і свинячий мову вважаються делікатесами завдяки ніжною м'якою текстурою, вишуканому смаку, вітамінної та поживної цінності. Мова за будовою є суцільний м'язом, тому він містить протеїни, деяка кількість жиру і практично позбавлений вуглеводів. У складі яловичого мови є цинк, що виробляє інсулін в організмі діабетика, а свинячий мова багата летіцін, який необхідний для нормальної роботи нервової системи і мозкових клітин. Відсутність сполучної тканини в мові забезпечує його відмінну перевариваемость, тому можна з упевненістю назвати язик дієтичним продуктом. Залишилося дізнатися, як правильно готувати свинячий і яловичий язик, щоб в них збереглися вітаміни, мінерали та мікроелементи, а м'ясо тануло в роті, дивуючи дегустаторів соковитістю, ароматом і неповторним смаком!

Готовим дома яловичий і свинячий мову

Перш ніж готувати різні страви з мови, його слід відварити, тому процес початкової обробки субпродукту дуже важливий для майбутнього смаку страв. Ось кілька порад, як готувати відвареної яловичий і свинячий мову.

  • Добре промийте мову під проточною водою. Деякі господині на цьому етапі очищають м'ясо, але робити це не рекомендується, оскільки разом з плівкою можна відрізати цінну і смачну м'якоть.
  • Замочіть мова на півгодини, щоб він вийшов більш ніжним і м'яким.
  • Відваріть м'ясо у воді без солі - всім відомо, що солити мову краще в готовому вигляді. Як визначити, скільки по часу готувати яловичий і свинячий мову? Свинячий язик вариться 1,5-3,5 години, а яловичий - 2-4 години, все залежить від розмірів продукту. Не допускайте сильного кипіння, щоб не погіршити смак м'яса, досить, щоб вода лише трохи вирувало. Не забувайте знімати піну шумівкою. Деякі господині готують мову в двох водах - варять м'ясо протягом 15 хвилин, потім ретельно промивають його, змінюють воду в каструлі і варять продукт до готовності. Це дозволяє видалити шкідливі речовини і неприємний запах при варінні бульйону.
  • За півгодини до готовності додайте в бульйон моркву, корінь селери, цибулю і лавровий лист.
  • Потримайте готовий мову кілька хвилин під холодною водою і легко знімайте шкірку. Якщо мова чиститься погано, значить, він ще не готовий.

Як готувати яловичий і свинячий мову: улюблені рецепти

Мова можна порізати уздовж тонкими скибочками, подати з хроном або гірчицею - це відмінна російська закуска під горілку.

Салати з мовою втамовують голод і дуже смачні, якщо поєднувати м'ясо з картоплею, авокадо, солоними огірками, грибами, сиром, зеленим горошком, яйцями, морквою, часником, зеленню і майонезом. Взявши будь-який рецепт м'ясного салату і замінивши м'ясо мовою, ви отримаєте дуже оригінальне і абсолютно нове на смак блюдо.

Дуже популярний мову, запечений в духовці з овочами, грибами і сиром, а холодець і заливне з язика можна подати на святковий стіл. Мова можна смажити в паніровці, тушкувати з овочами, маринувати, робити з нього м'ясні рулети, запіканки, пироги і домашню ковбасу. Якщо немає часу на клопоти біля плити, готуйте найпростіший варіант вечері - мова з макаронами, квасолею, картоплею або рисом.

Смак цього делікатесного субпродукту можна урізноманітнити різними спеціями - чебрецем, базиліком і італійськими травами.

І на десерт - маленька хитрість, як зробити мову ще ніжніше і смачніше. Після варіння і зняття шкурки покладіть його назад в бульйон, в який вже додані спеції і сіль, поваріть ще 30 хвилин і насолоджуйтеся ароматним і тане в роті м'ясом. Бути гурманом дуже приємно!

не знав - що стільки мороки - сиджу - вару

Завжди роблю точно по цих рекомендацій. Чоловік в захваті! Дякую за поради.

. і ще баранячий дуже смачний!

Баранина - дуже примхлива в кулінарній обробці м'ясо, яке потрібно вміти правильно готувати,

Смажені котлети - один із стовпів домашнього затишку. Але у недосвідчених кулінарів з котлетами часто

Вибирати м'ясо - велике мистецтво. Цим добре займатися не поспішаючи, на свіжу голову, прийшовши рано

Смажене на багатті м'ясо - це щось особливе. Будинки, в духовці і навіть на аерогрилі ніколи не

станете автором власної Кулинарнойкнижки, зустрінете

друзів-однодумців і зможете поговорити про все