Содержание

Рецепт приготування ячної каші в духовці в горщиках

Крупа ячна або ячка - це ячмінне ядро, що не піддалося шліфування та полірування в процесі виготовлення. Завдяки даній особливості вона відноситься до круп, що містить велику кількість клітковини. Проводять відбір зерен, очищення від плівки і дроблення. Перша згадка про окультуреному ячмені відноситься до епохи неоліту і Близькому Сходу (є теорія, що це сталося разом з обробітком пшениці). На сьогоднішній день ячмінні плантації - найчисленніші в світі. Широке поширення стало можливим завдяки таким якостям ячменю, як невибагливість і морозостійкість.

За калорійністю ячна крупа займає найнижчу сходинку в рейтингу, як сама низькокалорійна (100 грам крупи містять трохи більше 300 ккал). В її складі міститься велика кількість складних вуглеводів, крохмалю, корисних харчових волокон і білка. З вітамінів найбільший відсоток вмісту у групи А, потім йдуть групи Е, Д, РР і фолієва кислота. За мінеральним складом можна відзначити вміст фосфору, натрію, кальцію, заліза, сірки, цинку, марганцю, бору, міді, фтору. Головного мозку для повноцінної діяльності потрібно фосфор. А літнім людям необхідно вживати в достатній кількості калій, кальцій, марганець і залізо. 65% від складу зерен ячменю становлять складні вуглеводи. Вживання каші з ячної крупи дозволяє очистити наш організм від надлишкового шлаку, токсинів та інших результатів розпаду.

Її часто включають в дієтичне харчування. Користь ячкі безсумнівна. Рецепти страв з неї міцно займають перші місця в раціонах людей, які страждають виразками, хворобами дванадцятипалої кишки, стрибками тиску або проблемами із серцевою і сечостатевої системами. Якщо ви хочете знизити ймовірність накопичення жирів, необхідно їсти кашу з ячкі. Страви з ячної крупи особливо корисні в період після операції, так як в їх склад входить клейковина і білок, що дозволяє організму швидко відновлюватися.

Оскільки в складі ячкі є багато клітковини, але при цьому даний продукт низькокалорійний, ячна каша часто рекомендується дієтологами. На відміну від гречаної або перлової каші, ячка забезпечить вас достатньою кількістю енергії і сил, не додаючи зайвих кілограм (але тільки в тому випадку, якщо вона приготовлена ​​без використання цукру, сметани, вершків або джему). Існують спеціалізовані дієтичні системи, в основі яких використовується ячна каша. При строгому дотриманні подібного режиму харчування можна за тиждень розпрощатися приблизно з 5 зайвими кілограмами.

Засвоєння ячкі відбувається значно повільніше, ніж інших круп, що пояснюється наявністю харчових волокон і поживних речовин. Її вживання не призводить до підвищення рівня цукру в крові, дозволяє зв'язувати і виводити надлишок холестерину з організму, а також нормалізувати роботу травної системи. Одним з відмінних рецептів для вашої колекції стане ячна каша в духовці. Такий варіант страви стане в нагоді тим, хто хоче спробувати щось нове, смачне і поживне.

1. Доводимо до кипіння молоко і всипаємо в нього крупу. Варити необхідно до тих пір, поки воно не загусне.

2. Як тільки основа загусла, додайте в неї масло, цукор, розбийте три яйця. При бажанні додайте горіхи, сухофрукти.

3. Увімкніть духовку, щоб вона почала нагріватися. У спеціальну форму викладіть отриману масу і зверху промажте сирим яйцем за допомогою пензлика, щоб вийшла тонка хрустка скоринка.

4. Ставте форму в духовку. Тривалість випікання становить 30-40 хвилин. Подавайте блюдо в гарячому вигляді з додаванням свіжих вершків.

Поділіться з друзями:

  • Кашаячна на воді рецепт
  • Ячна каша для схуднення
  • Кукурудзяна каша в духовці рецепт

Чи не полінувалася, зробила в духовці! Кашка вийшла набагато ніжніше, ніж в духовці. Фрукти не додавала, не люблю я їх, а ось вершками щедро полила)) Смакота!


Як варити ячну кашу: секрети приготування і 3 рецепта

Ячна крупа - одна з найкорисніших і простих у приготуванні. Готується швидко, страва виходить ситним, смак його формують додаткові інгредієнти. Як готувати її правильно? Які слід враховувати нюанси? Розповімо про особливості використання ячкі в кулінарії і запропонуємо універсальний рецепт ячної каші на воді, молоці, з м'ясом.

Ставлення до цієї крупі в російської кулінарії склалося злегка зневажливе. Ячка - це ж майже перловка, тільки дрібна. Що від неї користі? При цьому продукт характеризується значно більшою харчовою цінністю, що перлова крупа, з якої його часто порівнюють.

Ячну крупу виробляють з ячменю. На відміну від перловки, яка представляє собою цілі ячмінні зерна, її подрібнюють, в результаті отримуючи дрібну крупку. У такій структурі кілька переваг:

  • висока швидкість приготування страв - крупа розварюється швидше;
  • користь зерна максимальна - саме ячка, а не перловка, зберігає всі корисні властивості ячменю, першого злаку, окультуреного людиною в доісторичні часи. Плодові оболонки при виробництві не знімаються, завдяки чому в ядрах залишається максимальна частка цінної клітковини.

Ці особливості забезпечують простий спосіб приготування каші ячної. Її не потрібно довго вимочувати, як перловку. Її не потрібно довго мучити до м'якості. Вона проста і невибаглива, виходить ідеальною в каструлі, горщику в духовці і в мультиварці. Ось основні особливості приготування продукту.

  • Крупу слід перебирати. При виробництві в ній залишається макуха, камінчики, які можуть фасувати в упаковки.
  • Промивати ячку зручно в ситі. Так ви швидко змиєте пил і не виллє дрібну крупку в мийку. Сито дозволяє краще контролювати обсяг рідини. Від нього залежить консистенція каші.
  • Закладайте зерно в холодну воду. Закип'ятіть, а потім зменшіть вогонь і протомитися під кришкою 20 хвилин.
  • Контролюйте пропорції. Вони важливі в питанні, як смачно приготувати ячну кашу. Для розсипчастого гарніру оптимально співвідношення крупи до води 1: 2,5. Для кашки в'язкою, кращою для дитячого раціону, використовуйте рідини більше, до 4 склянок.
  • Дайте масі упреться. Це найважливіший нюанс технології приготування крупи. Упревать вона повинна під паром, такий же час, що відварюють на плиті. Укутайте її ковдрою і залиште під кришкою. Через 20 хвилин кашку можна подавати. Ще більш смачною вона виходить, якщо доходить в духовці. В цьому випадку каструлю слід зняти з вогню і поставити в духовку на 15 хвилин.
  • Не шкодуйте масла. На Русі крупу подавали виключно з вершковим маслом, зрідка - з м'ясом, лушпиння засмажкою. Масла повинно бути багато, воно додається перед подачею, в тарілки. У дієтичному харчуванні рослинне масло замінить вершкове. На одну тарілку його потрібно столова ложка.

Ячмінні каші поживні і ситні. На Русі вони використовувалися як їжа простого, робочого населення. Тому їх готували на молоці, щоб підвищити поживну цінність. Пропонуємо вам рецепт ячної каші на молоці, який прекрасно підходить для ситного сніданку.

Вам будуть потрібні:

  • крупа ячна - 1 стакан;
  • масло вершкове - 30 г;
  • молоко - 2 склянки;
  • цукор - 1 ст. ложка;
  • вода - 2 склянки;
  • сіль.

  1. Всипте підготовлену крупу в воду, поставте на вогонь.
  2. Проваріть до википання рідини на малому вогні.
  3. Влийте прогріте молоко, додайте сіль, цукор.
  4. Перемішайте, максимально зменшіть вогонь і млоїте крупу 15 хвилин.
  5. Зніміть з вогню, залиште упревать в ковдрі чи духовці.

Ядерця крупи в такому блюді будуть похрускує. Це привабливо для дорослого харчування. Їх структура така, що забезпечить якісну очистку кишечника. Для раціону дитини така каша не підходить.

Корисну крупу зручно готувати на гарнір для м'ясних, рибних страв, подавати з овочами. А можна приготувати з неї блюдо повноцінне, до вечері. Техніка приготування формує консистенцію продукту. Якщо потрібна в міру в'язка, просто відваріть ячку в воді. Якщо потрібно розсипчаста, попередньо обсмажте крупу.

У цьому рецепті ми використовуємо техніку обсмажування крупи, щоб отримати максимально розсипчасту консистенцію. Перевагою його стають насичений колір страви, яскраво виражений аромат і прекрасний вершковий смак.

Вам будуть потрібні:

  • крупа ячна - 1 стакан;
  • вода - 2 склянки;
  • сіль - щіпка;
  • вершкове масло - 30 г.

  1. Обсмажте підготовлену крупу на сковороді. Вона повинна зарум'яниться.
  2. Перекладіть її в киплячу воду, відразу додайте сіль.
  3. Томіть на повільному вогнику до википання води.
  4. Викладіть поверх шматочки вершкового масла, накрийте кришку.
  5. Поставте в духовку.

З таким гарніром гарні будь-які м'ясні страви, він порадує багатим смаком і сам, і з ароматною підливою. Універсальний рецепт каші з ячкі з обсмажуванням підходить для харчування без обмежень. Якщо ж мова йде про дієту, крупу слід просто відварити.

Простий рецепт, з яким ви отримаєте ситне блюдо до вечері. У ньому немає вишукувань, а якщо потрібні, просто робіть його спеціями. З вершковим смаком ячкі прекрасно поєднується мускатний горіх, м'ясну нотку підтримає орегано, розмарин, чебрець. Оригінально доповнюють комбіновані страви майоран, куркума.

Вам будуть потрібні:

  • крупа ячна - 1 стакан;
  • м'якоть м'ясна - 400 г;
  • вода - 400 мл;
  • масло вершкове - 50 г;
  • сіль.

  1. Відваріть м'ясо до готовності, розберіть на волокна, збережіть бульйон.
  2. Підготовлену крупу залийте бульйоном, відварюють на малому вогні 20 хвилин.
  3. Викладіть до крупі м'ясо, коли кількість бульйону зменшиться.
  4. Розподіліть на поверхні вершкове масло, накрийте кришкою.
  5. Поставте в духовку.

Завдяки використанню в рецепті бульйону смак крупи виходить більш стійким, виключно м'ясним. Розсипчаста консистенція хороша для подачі до вечері.

Як бачите, в питанні, як варити ячну кашу, немає складнощів. Спробуйте приготувати її з молоком, розсипчасту на воді або насичено м'ясну на бульйоні!

Як смажити шампіньйони на сковороді: свіжі, мариновані, заморожені

Як варити картоплю в мундирі: способи прискорити процес і не розгубити при цьому вітаміни

Ледачі вареники з сиром і манкою і їх дієтичні версії

На якій відстані від підлоги повісити плазмовий телевізор: орієнтуємося по зростанню домочадців і діагоналі екрану

На якій висоті вішати телевізор на стіну: рекомендації для монтажу в вітальні, спальні і на кухні. Таблиця безпечних відстаней від очей до екрана в залежності від діагоналі.

Як приготувати соус табаско: легендарна заправка для тих, хто любить гостріше

Як правильно відбивати бере: військовий і не тільки

Як відбити бере в домашніх умовах: покрокова інструкція. Фіксація піною для гоління, лаком для волосся або парафіном. На яку сторону відбивати головний убір для військового параду.

Як швидко просушити речі після прання і дощу: 9 «п'ятихвилинних» методів

Як швидко висушити одяг після прання: екстрені методи за допомогою праски, фена і духовки. Сушимо в мікрохвильовці за п'ять хвилин або за ніч під кондиціонером. Що робити, якщо забруднилися в кафе. Які методи знищать річ.

Мазь «Капсикам»: як препарат для суглобів став популярним засобом для краси

Інструкція по застосуванню мазі «Капсикам»: склад препарату і механізм дії. Основні сфери застосування і використання в косметології. Чи безпечний препарат, як перевірити реакцію на ліки. Які є аналоги.

Що клювати Рожевої Курці в 2017 році?

Як приготувати часниковий соус, щоб гості ахнули і зажадали добавки

Василина оглядини: «Мої шестеро синів - мої помічники»

Мама шістьох синів Василина оглядини впевнена: навіть в багатодітній родині жінка повинна знаходити час на саморозвиток, бути красивою і фізично активною. Про те, як вона все встигає і якими Лайфхак користується - в інтерв'ю порталу Woman365.ru.

Чим пофарбувати джинси, і як це зробити вручну і в машині-автоматі

Як пофарбувати джинси в домашніх умовах в пральній машині і вручну. Особливості акрилових фарб. Робимо модні «варенки» за допомогою хлорного відбілювача і марганцівки. Натуральні барвники «з холодильника».

Гідролізна очищення духовки: заводська функція, і як провести парову обробку в старих моделях

Що таке гидролизная очищення духовки: плюси і мінуси. Чим відрізняється від каталітичної і пиролитической. Як добитися ефекту гідролізу самостійно, якщо вбудована функція відсутня.

Як приготувати соус теріякі для свинини, ролів і овочевих салатів

Класичний рецепт салату «Цезар»: готуємо по правилам і без них

© 2013-2017 Жіночий журнал «Woman365.ru». Передрук матеріалів сайту лише з зазначенням активного гіперпосилання на джерело. Проект інтернет-видавництва «Вебополіс».