Печінка в сметані - кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати печінку в сметані.

Печінка в сметані - загальні принципи і способи приготування

Печінка - цінний субпродукт, який просто необхідно включати в раціон. Це скарб, який містить в собі багато вітамінів - А, групи В, Е, К, Д, мікроелементів - фосфору, заліза, міді, кальцію, хрому, незамінні амінокислоти, легкозасвоюваний білок і інші корисні речовини. Її рекомендують при недокрів'ї, діабеті, тромбозі, атеросклерозі, серцево-судинних захворюваннях. Куряча печінка містить багато фолієвої кислоти, тому її так необхідно вживати вагітним жінкам.

Печінка хоч і дуже корисна, але далеко не всі її люблять. Але сметана - це такий продукт, який з печінкою творить чудеса. Вона перетворює сухувату і жестковатую печінку з гірчинкою в ніжну субстанцію з приємним солодкуватим смаком. Особливо чарівно в сметані виходить куряча печінка, яка просто сама в роті тане. Для додаткового смаку і аромату, в сметанний соус можуть додавати вино, трави, прянощі.

Печінка в сметані - підготовка продуктів

Всередині печінки знаходиться мішечок жовчного міхура, який заповнений дуже гіркою субстанцією. Тому якщо ви придбали необроблену печінку, в першу чергу потрібно від цього міхура позбутися, щоб він не встиг лопнути і зіпсувати продукт. Причому вирізати його потрібно, прихоплюючи навколо приблизно по 4-5 міліметрів шару м'якоті. Зазвичай, в районі жовчного, вона пофарбована в зелений колір. Далі слід вирізати великі протоки, зчистити плівку і залити печінку холодною водою на одну годину. Іноді, особливо печінку старих тварин, відбивають молотком, щоб зробити її більш пухкою і м'якою. Це стосується субпродуктів свиней і корів. Курячу і індичих печінку вимочувати і відбивати не потрібно, вона має більш ніжну структуру.

Печінка в сметані - кращі рецепти

Рецепт 1: Печінка, тушкована в сметані

Дуже простий і легкий рецепт, який дозволяє зробити по-домашньому смачне блюдо. Можна використовувати як свинячу або яловичу печінку, так і курячу або індиче. Куряча вийде найбільш ніжна.

Якщо використовується свиняча або яловича печінка, її потрібно порізати на скибочки і злегка відбити. Обваляти печінку в борошні і обсмажити до скоринки. В іншій сковороді обсмажити порізаний півкільцями цибулю, перекласти його до печінки, додати сметану, перець, сіль. Якщо сметана дуже густа, можна її трохи розбавити водою. Після закипання зробити маленький вогонь і тушкувати п'ятнадцять-двадцять хвилин. Печінка в сметані відмінно поєднується з картопляним пюре, гречаною кашею, відвареною рисом.

Рецепт 2: Печінка в сметані і вини

Відмінне блюдо для вечері. Виходить дуже смачно. Особливо, якщо подати до нього пляшку хорошого вина. Можна брати будь-яку печінку, але для цього рецепта яловича буде поза всякою конкуренцією.

складові: 0,7 кг печінки, 3 цибулини, 200мл червоного вина сухого, 100мл сметани, 150г бекону (або грудинки), сіль, перець, олія.

Печінка нарізати на невеликі шматки, обсмажити трохи по обидва боки. До готовності доводити не потрібно, тільки до легкої скоринки. Перекласти у вогнетривкий посуд, залити вином і згасити близько десяти хвилин. А в маслі, що залишилося в сковороді, обсмажити скибочки бекону і цибулю, порізану кільцями або півкільцями. Укласти смажений цибулька з беконом на шар печінки, полити сметанкою, посипати перцем, сіллю і протушкувати все разом близько п'яти-семи хвилин.

Рецепт 3: Печінка в сметані по-Вроцлавського

Знову печінку, знову сметана, знову вино, але ... дуже мало, буквально для легкого аромату. Який, змішуючись з ароматом прянощів і трав, приємно кружляє голову, лоскоче ніздрі і розпалює апетит. Оформити страву можна в вигляді квітки: в середині тарілки розмістити печінку в сметанному соусі, а по колу, як пелюстки, укласти обсмажені до рум'яності кружечки картоплі. Зверху присипати зеленою цибулькою.

Складові: 500г яловичої печінки, 200мл сметани, 2 цибулини, 5 картоплин, 50мл сухого вина білого, зелена цибуля, сіль, ложка борошна, перець, по щіпці коріандру і чебрецю.

Очищені картоплини нарізати тонкими кружечками, посолити їх і обсмажити до темно-золотистого кольору.

Печінка нарізати кубиками, посипати перцем, сіллю і покласти на сковороду з розпеченим маслом. Через кілька хвилин додати порізаний кільцями цибулю. Закрити кришкою і тушкувати десять хвилин.

Сметану розмішати з ложкою борошна, травами, влити вино і, помішуючи, частинами додавати до печінки. Гасити хвилин десять-п'ятнадцять. За смаком, якщо буде потрібно, можна додати ще трохи солі і вина. У самому кінці готування покласти в сковороду з печінкою половину порції зеленої цибулі, іншу половину залишити для прикраси.

Рецепт 4: Куряча печінка, запечена в сметані

Ніжна куряча печінка під лушпиння шубою в сметанно-грибному соусі - це просто шедевр. І надзвичайно смачно. Від виду апетитною золотисто-коричневої скоринки, просто не відвести очей, а рука сама тягнеться за добавкою.

Складові: 1кг курячої печінки, 0,5 л сметани, 3 цибулини, сіль, 150-200г грибів, 2 стол.лож. борошна, перець, 2 стол.лож. сухарів панірувальних.

Півкільця цибулі обсмажити до золотистого в маслі.

Невеликі шматочки печінки обваляти в борошні. Найзручніше це робити не на тарілці, яку потім ще й мити треба, а в звичайному поліетиленовому пакеті. Насипати в нього борошно, викласти всю печінку (або розділити її на дві частини), замотати пакет, так, щоб усередині виявився повітря і потрясти його, утримуючи за край, щоб не розмотався. Печінка, від тряски, як в барабані, буде стрибати і кожен шматочок рівномірно покриється тонким шаром борошна.

Масло розжарити і обсмажити печінку. Це займе хвилин шість-сім. За цей час вона покриється гарною скоринкою, залишаючись всередині сирої. Посипати її перцем і 1 ложкою солі.

Дно посуду для запікання змастити маслом, викласти печінку, на неї - цибулю. У сковороді, де смажився цибулю, обсмажити гриби і влити сметану. Поперчити, всипати решту пів ложки солі і прогріти. За бажанням, в сметану, замість грибів, можна додати шматочок тертого сиру або томатний соус. Залити сметанним соусом шар цибулі, зверху посипати сухарями і запікати двадцять хвилин (220С).

Печінка в сметані - корисні поради досвідчених кулінарів

-Щоб позбутися від гіркуватості, яка властива яловичої і свинячої печінки, її необхідно замочити на пару годин в молоці, попередньо знявши плівку. Після вимочування вона не тільки позбудеться від гіркуватості, але стане набагато ніжніше. Замість вимочування, для позбавлення від гіркоти, печінку можна ошпарити окропом, поки вона не змінить колір.

© 2012-2017 "Жіноча думка". При використанні матеріалів - посилання на першоджерело обов'язкове!

Головний редактор порталу: Катерина Данилова

Електронна пошта: [email protected]

Телефон редакції: +7 (965) 405 64 18


Яловича печінка тушкована зі сметаною

Яловича печінка відмінно допомагає урізноманітнити м'ясні страви. Я вже розповідав рецепт печінкових оладок - тут і навіть торта з печінки на цій сторінці. Сьогодні мова піде про більш традиційному блюді з печінки, у всякому разі, мені так здається. Як не дивно, в моїй родині печінку все їдять з величезним задоволенням, хоча в моєму дитинстві, багато друзів і родичі недолюблювали цей продукт. Можливо, він був неправильно приготований. З цього, зверніть увагу на ключові моменти рецепта.

Інгредієнти для яловичої печінки тушкованою зі сметаною:

Приготування яловичої печінки тушкованою зі сметаною:

Відбиті шматочки печінки викласти в об'ємну посуд, присипати борошном і перемішати. Вона сліпнется в один великий шматок, але це не страшно. Перед обжаркой печінки порубати цибулину.

На розігріту сковороду з рослинним маслом викласти печінку, перемішану з борошном. Обсмажити печінку, при цьому вона поступово почне розпадатися на окремі шматочки. Додати в печінку нарізану цибулю і ще трохи обсмажити. Потім влити 50 мл. окропу, накрити кришкою і тушкувати, періодично помішуючи. Час гасіння 5-6 хвилин.

У тушковану яловичу печінку додати сметану, посолити, при бажанні додати інші спеції. Ретельно перемішати, накрити кришкою і тушкувати ще пару хвилин.

Яловичу печінку тушковану зі сметаною можна подавати з різними гарнірами. У мене було картопляне пюре, приготоване за цим рецептом. Смачного.

  • Оладки з печінки
  • Оладки з курячої печінки
  • печінковий торт
  • Тріска в духовці

Величезне спасибі за рецепт, вперше в житті вийшло приготувати печінку смачно

Оля, я дуже радий 🙂 А сметана дійсно творить з печінкою чудеса. Іноді від заморозки печінка починає гірчити, так ось саме сметана нейтралізує цю гірчинку і виходить здорово смачно.

Після того як знайшла Ваш реиепт, готую толькт по ньому. Прлучается смачна, ніжна і м'яка печінка. Чоловік в захваті! Дякуємо!

Подібний рецепт в "Книга про смачну і едорових їжі" називається БЄФ-СТРОГАНОВ ІЗ

Печінки. Основна відмінність: цибуля обсмажується окремо і печінка з цибулею посипається борошном на сковороді. Мені так здалося зручніше. Але за наведеним рецептом теж смачно.

Печінка і сметана, два нерозривні компонента. Я борошно додаю вже безпосередньо в сковорідці, так дійсно простіше. І до речі в самому початку, після того, як відбила шматочки, замочила у воді (молока не було) з дрібкою соди на 20 хвилин. Провчившись дуже смачно і ніжно. ☺️

Треба ж, сода і тут на допомогу прийшла! Дякую за ідею, Інна!

А скільки хвилин її смажити?

Супер рецепт! Дуже люблю яловичу печінку! Смажити треба до золотисто-коричневої скоринки!

Дякую за рецепт печінка дійсно класна виходить

Обожнюю печінковий торт

Спасибі величезне за шикарний рецепт. давно не отримувала таке задоволення від цієї страви, і давно не балувала так сім'ю. всі поради по суті, спасибі

Спасибо большое за рецепт! До цього багато було спроб з приготування печінки, але все марно. Печінка по вашому рецепту, з усіма "тонкощами" приготування вийшла просто - пальчики оближеш!