Рецепт українського борщу

Борщ - щось набагато більше, ніж просто густий суп з овочами. Йому присвячують вірші і пишуть з нього картини. А ще відчайдушно сперечаються, який рецепт українського борщу може називатися справжнім. Давайте спробуємо з'ясувати це разом.

  • Вода - 2.5-3 л;
  • Яловичина на кістці - 300-400 гр;
  • Свинина на кісточці - 200-300 гр;
  • Картопля - 3 шт;
  • Цибуля ріпчаста великий - 1 шт;
  • Морква велика - 1 шт;
  • Буряк середня - 2 шт;
  • Капуста середня-1/4 качана;
  • Помідори - 3-4 шт;
  • Салатний перець - 1-2 шт;
  • Зелень (кріп, петрушка) - 2 пучка;
  • Сало - 100 гр;
  • Сіль, спеції за смаком.
Показати інші

У кожній країні є свої кулінарні символи, неофіційні, але загальновизнані. В Україні це, безумовно, сало і борщ. Причому в кожному регіоні його готують по-різному: з солодким перцем, квасолею, грибами, рибою ... Рецептів українського борщу існує величезна безліч. Навіть в одному місті різні господині варять його по-своєму. Причому кожна з них впевнена, що правильний варіант саме її, а сусідка ніколи не вміла готувати.

Не будемо судити, хто з них прав, лише нагадаємо, що, якщо слідувати історичній правді, то готувати український борщ потрібно тільки з сала, м'яса, буряків, капусти та цибулі. Адже томати і картопля з'явилися на нашому континенті лише в XVIII столітті! Так що давайте залишимо суперечки і подивимося, як варити український борщ по одному з найпоширеніших рецептів.

  1. Починати варити його потрібно з бульйону.

Для цього в каструлю складіть промите м'ясо і кісточки (особливо цінуються мозкові), які додадуть відвару фортеця. Залийте їх чистою холодною водою і ставте на вогонь.

  • Після закипання зніміть піну шумівкою і варіть на помірному вогні щонайменше годину-півтора, щоб м'ясо стало м'яким і легко відставало від кістки. Хвилин за 15 до закінчення варіння посоліть бульйон за смаком.

  • В цей час ви можете зайнятися іншими підготовчими операціями, яких вимагає приготування українського борщу. Тобто, очистіть картопля і поріжте його невеликими кубиками або соломкою - як звичніше.
  • Лук поріжте дрібно, моркву і буряк натріть на крупній тертці. Нашинкуйтекапусту тонкими недовгими смужками. Так само наріжте очищений від насіння болгарський перець. Дрібно нарубати зелень і очищені від шкірки свіжі помідори.

  • Невеликими кубиками поріжте сало, свіже чи солоне. Покладіть його в сковорідку і смажте на помірному вогні без кришки. Жир витече, а від сала залишаться невеликі коричневі шматочки - шкварки. Можна приготувати борщ і з ними, але це вже на любителя.
  • Так що краще вийміть їх, а на сковорідку кладіть цибулю. Обсмажте його до золотистого і додайте до нього моркву. Готуйте, поки овочі не стануть світло-оранжевими. Тоді їх можна зняти з вогню.

  • У сотейник або каструльку викладіть тертий буряк. Додайте до неї пару ложок жирного бульйону, цукор і ставте на маленький вогонь. Нехай гаситься під кришкою до готовності буряків. Коли вона стане зовсім м'якою, додайте до неї помідори (або томатну пасту в зимовий час) і потім на вогні ще хвилин 5 максимум.
  • Поки ви будете займатися всім цим, бульйон напевно звариться. Процідіть його через дрібне сито, м'ясо охолодіть. Наріжте його невеликими шматочками і повертайте в каструлю до бульйону.

  • Ставте її на вогонь і кладіть туди ж улюблені спеції, картопля. Варіть його до напівготовності.
  • Потім закладайте до нього підсмажені на салі цибулю і моркву, а також салатний перець і капусту. Варіть все до м'якості картоплі. Капуста за цей час не розвариться, залишиться твердоватим. Це - один із секретів, як приготувати український борщ по-справжньому смачно.

  • Як тільки картопля буде готова, кладіть в каструлю тушковану з помідорами буряк і зелень. І тут же ще один секрет - НЕ варіть все разом довго. Нехай борщик тихо побулькать на плиті хвилини 3 і все! Вимикайте плиту, накривайте каструлю кришкою. Дайте страві настоятися хоча б годинку. Повірте, так воно стане лише смачніше.
  • Подавати борщ потрібно з пампушками, сметаною, часником.
  • Освоївши цей рецепт, ви почнете адаптувати його під свої смаки. Хтось буде довше варити капусту, хтось додасть оцту до буряка, а хтось не стане класти салатний перець. І тоді, як-то непомітно, у вас теж з'явиться свій рецепт справжнього українського борщу - найсмачніший і правильний для вашої родини.

    Рецепт борщу з куркою →

  • Рецепт борщу з квасолею →

  • Рецепт борщу з м'ясом →


  • Настояший український борщ - смачний покроковий фото рецепт, як його варити

    Український борщ - це одне з найсмачніших і одне з найвідоміших страв національної кухні України. Він любимо не тільки українцями, а й гурманами з усього світу. Звичайно ж, дане блюдо традиційно і для російської, і для білоруської кухонь, і навіть для польської кухні! Але все ж, саме в Україні до борщу ставляться з особливим трепетом. Саме це робить смак цієї страви в українському виконанні настільки оригінальним і неповторним!

    Найбільш відомим видом борщу, які українські господині готують найчастіше, є борщ червоний. Готують його на основі буряка і томатів, завдяки чому він і набуває характерного червоний колір. Такий борщ може бути як м'ясним, так і пісним.

    В даному випадку ми пропонуємо Вам освоїти покроковий фото рецепт приготування справжнього українського червоного борщу з яловичиною. Отже, приступимо!

    (1 кг - на кісточці)

  • Шпик свинячий (Сало)

    (100 г)

  • (300 г)

  • (200 г)

  • (2 шт.)

  • (160 г)

  • Перець солодкий болгарський

    (1 шт.)

  • (150 г)

  • (300 г)

  • (100 г)

  • (2 шт.)

  • (5 ч.л.)

  • Перець духмяний горошок

    (2 шт.)

  • (10 г)

  • (10 г)

  • (1 головка)

  • Одна з особливостей приготування борщу полягає в тому, що деякі його компоненти потрібно готувати заздалегідь, як, наприклад, буряк. Її потрібно вимити, покласти в каструлю з холодною водою і поставити варитися на повільний вогонь протягом 40 хвилин. Після закінчення цього часу, воду, в якій варився буряк потрібно злити. Потім необхідно залити її свіжою водою, довести до кипіння і після цього варити ще 30 хвилин.

    Поки готується буряк, можна зайнятися приготуванням яловичого бульйону. Для цього нам знадобиться досить містка каструля, так як кілограм яловичини потрібно буде залити п'ятьма літрами води. Спочатку каструлю потрібно буде поставити на сильний вогонь і накрити кришкою. Це необхідно для того, щоб вода закипіла швидше. Потім же вогонь слід зменшити. Утворюється в процесі варіння пінку, потрібно прибирати.

    До м'яса, після закипання, потрібно буде додати цілу очищену цибулину і цілу очищену морквину, а також лавровий лист.

    Через годину з початку варіння, в каструлю потрібно буде додати квасолю, яка заздалегідь була замочена в холодній воді на 30 хвилин. Після цього варимо м'ясо ще протягом години.

    Як тільки м'ясо буде готове, його слід вийняти з бульйону і перекласти в окремий посуд. Також з бульйону слід прибрати цибулину, морквину і лавровий лист (їх слід викинути).

    Як тільки буряк звариться, її потрібно буде очистити від шкірки і натерти на крупній тертці, а потім додати до бульйону (на даному етапі нам знадобиться тільки половина від наявної кількості буряка). Варити її слід протягом 10 - 15 хвилин, до тих пір, поки бульйон не набуде характерний червоно-золотистий колір.

    Далі приступимо до обробки картоплі. Його потрібно гарненько вимити від бруду, очистити від шкірки, а потім ще раз гарненько вимити. Після цього картоплю треба буде нарізати кубиками (приблизно середнього розміру) і додати його в бульйон.

    Потім шматочками середнього розміру нарізаємо цибулю, солодкий перець і помідори і на середній тертці натираємо моркву. Після цього всі ці овочі страхуємо і потім додаємо їх до бульйону. Варити їх слід протягом приблизно 5 хвилин.

    Додаємо в каструлю до нашого борщу залишилася буряк. Також на цьому етапі в каструлю ще слід відправити дрібно нашатковану білокачанну капусту. Варити все це необхідно ще протягом 5 хвилин.

    Український борщ майже готовий! Його залишилося підсолити, пріперчіть і додати в нього дрібно розтерті сало з часником.

    Перш ніж подавати справжній український борщ на стіл, дайте йому настоятися протягом 15 - 20 хвилин. При подачі можна присипати його зеленню і додати сметани. Також можна додати до борщу яловичину, нарізану середніми шматочками, яку раніше ми виймали з бульйону.

    Класичний російський борщ з м'ясом

    6466 0 150 хв. 10

    Харчо з баранини

    13918 4 90 хв. 10

    Суп харчо по-грузинськи з бараниною і горіхами

    6299 0 80 хв. 4

    Смачні домашні щі зі свіжої капусти з яловичиною - як варити це суп?