Як приготувати печінку з підливою

Печінка дуже корисний продукт харчування. Незважаючи на те, що її відносять до м'ясних субпродуктів, цінність печінки від цього не зменшується. Дієтологи давно рекомендують включати в раціон страви з цього продукту хоча б раз на тиждень. Найпопулярніший і простий рецепт - приготувати печінку з підливою.

Основними перевагами страв з печінки вважається їх низька калорійність і швидкість приготування. І дійсно, часу на підготовку і обробку цього продукту йде зовсім небагато, а калорійність печінки коливається від 110 до 220 кКал на 100 грамів, в залежності від виду і способу приготування.

Також печінка містить велику кількість білків, вітамінів, заліза та інших корисних елементів. Обов'язково має бути присутня в раціоні людей, які страждають недокрів'ям, анемією і захворюваннями щитовидної залози. Зменшує негативний вплив на організм тютюну і алкогольних виробів.

Але багато хто не люблять готувати печінку через те, що часто вона виходить жорсткою і «гумовою». Особливо це стосується яловичої печінки. До того ж при неправильній підготовці продукту і помилок в приготуванні печінку в готовій страві може гірчити.

Щоб уникнути помилок і зробити так, щоб вся сім'я полюбила страви з цього корисного продукту, потрібно знати деякі особливості приготування.

Способи приготування печінки з підливою

Щоб приготувати смачну, пікантне і ніжне блюдо з печінки, слід правильно вибрати спосіб приготування. Печінка смажать, варять, запікають в духовій шафі, готують на пару, в мультиварці і мікрохвильової печі.

Найкорисніший спосіб - гасіння. А урізноманітнити і розкрити смакові якості печінки допоможе підлива на основі сметани, молока, вершків, йогурту, сиру, томатів та інших інгредієнтів.

Найпоширеніші страви з печінки з підливою:

  • молочна підлива з печінки;
  • підлива з печінки з помідорами;
  • підлива з печінки з грибами;
  • ніжна підлива з печінки з майонезом;
  • підлива з печінки з цибулею і морквою;
  • густа підлива з печінки зі сметаною і сиром;
  • вершково-гірчична підлива;
  • підлива з коньяком і апельсиновим соком;
  • підлива на основі соєвого соусу.

Готувати печінку з підливою можна в мультиварці, мікрохвильовці, на плиті. При приготуванні використовують різні види печінки: свинячу, телячу, яловичу і курячу. Але незалежно від виду продукту і обраного способу, існують загальні принципи приготування печінки з підливою.

  1. Правильно вибраний продукт - ключовий момент. Печінка потрібно вибирати найсвіжішу, охолоджену. Вона має солодкий запах, без «кислинки». Поверхня повинна бути рівною, без згустків, тріщин і білого нальоту.
  2. Перед тим, як приступити до готування, печінку потрібно ретельно очистити від плівок і проток.
  3. Не потрібно нарізати печінку занадто дрібно, інакше можна пересушити блюдо.

  1. Насамперед обсмажують овочі, які присутні практично в будь-який підливі. Це може бути цибуля, часник, помідори, морква, гриби або перець. Не обов'язково використовувати всі перераховані овочі, але цибулю вважається найкращим доповненням до печінки, тому його додають практично завжди.
  2. До обсмаженою овочам додають нарізану печінку, обваляти в борошні. Борошно потрібна, щоб надати густоту підливі.
  3. Наступний крок це додавання основи соусу. Це може бути сметана, молоко, бульйон, вода або томатний сік.
  4. Соус доводять до кипіння і продовжують готувати на невеликому вогні. Дуже важливо не перетримати блюдо, час гасіння зазвичай не довше 15-20 хвилин.
  5. Печінка не потрібно сильно солити, але спецій можна не шкодувати. Добре поєднується з перцем, паприкою, коріандром, готовими спеціями для м'яса і сушеними травами.
  6. В кінці приготування добре буде додати свіжої зелені.

Корисні поради з приготування

  • Найголовніший секрет полягає в тому, щоб перед обжаркой печінку обов'язково вимочити в молоці або воді. Це зробить продукт м'якше, ніжніше і прибере гіркота. Пропустити цей крок можна лише в разі приготування курячої печінки.
  • Дуже важливо не забувати зачистити печінку від плівки і прожилок, інакше гіркоти не уникнути. Якщо виникли складнощі при знятті плівки, потрібно обшпарити печінку окропом.
  • Підлива буде більш однорідною, якщо рідкі складові додавати в теплому вигляді. Їх можна підігріти на плиті або розбавити окропом.
  • Найсмачніша печінку з підливою виходить, якщо обсмажувати продукти у великій кількості вершкового масла.
  • Помідори для підливи краще обсмажити в окремому посуді і тільки потім додавати до печінки.

Це базовий рецепт приготування печінки з підливою на сковороді, з цибулею і морквою. На його основі можна готувати цю страву, удосконалюючи його новими інгредієнтами і спеціями, готуючи в духовці і мультиварці.

  • 500 грамів печінки;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 300 мл. води;
  • 3 великі ложки борошна;
  • молоко для вимочування печінки;
  • спеції.

  1. Печінка порізати, очистити і вимочити в молоці протягом півгодини.
  2. Лук покришити дрібними шматочками, моркву подрібнити за допомогою терки.
  3. Печінка занурити в борошно, покласти в сковороду з маслом і обсмажити на сильному вогні, вона повинна просто «схопитися», запечатав сік всередині.
  4. Викласти печінку в каструльку. На сковороді посмажити овочі, висипати їх до печінки. Залити водою і відправити гаситися на слабкому вогні.
  5. Коли соус стане густим, можна вимикати плиту. Додати в каструлю лавровий лист і зелень.

Замість води можна додавати сметану, вершки, кефір і молоко, до овочів додавати томати або томатну пасту. Дуже добре страви з печінки поєднуються з грибами.

Підлива з курячої печінки з томатною пастою і сметаною

А цей рецепт, мабуть, найшвидший в приготуванні. Куряча печінка не потребує попереднього вимочування в молоці, за рахунок чого час приготування ще більше скорочується.

  • 500 грамів печінки;
  • 0,5 склянки води (бульйону);
  • 200 грамів сметани або вершків;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 велика ложка томатної пасти;
  • вершкове масло;
  • 1 велика ложка борошна;
  • паприка;
  • спеції за смаком.

Приготування: печінку порізати, очистити і обсмажити з цибулею близько 5 хвилин, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою ще 7 хвилин. У сковороду додати борошно, воду і томатну пасту. Дати закипіти і додати сметану, згасити ще 10-12 хвилин. Блюдо готове.


Печінка з підливою

Ніжна, апетитна і смачна печінка з підливою в домашніх умовах - прекрасний варіант корисного гарячого блюда, яке чудово поєднується з будь-яким гарніром.

  • Печінка 600 Грам
  • Сметана 300 Грам
  • Вода 10 мілілітрів
  • Цибулина 2 Штуки
  • Борошно 2-3 ст. ложок
  • Молоко 1 Стакан
  • Рослинна олія За смаком
  • Сіль 1 Щіпка
  • Перець 1 Щіпка

1. Насамперед вимийте як слід печінку, при необхідності очистіть від плівок. Обсушити трохи і викладіть в глибоку миску. Залийте молоком і залиште на час. В даний рецепт приготування печінки з підливою використовується яловича печінка, але ви можете взяти будь-яку.

2. Тим часом можна очистіть цибулька, нарізати його кружечками або півкільцями. Викладіть його на сковороду з розігрітим рослинним маслом і обсмажте до насиченого золотистого кольору.

3. Хвилин через 30 можна дістати печінку з молока і просушити трохи паперовим рушником.

4. Додайте буквально щіпку солі і обваляйте в борошні.

5. На окремій сковороді (або ж можна акуратно зняти лук і відкласти в сторону) розігрійте ще трохи рослинного масла і викладіть туди печінку.

6. На середньому вогні смажте з двох сторін до рум'яної скоринки.

7. Після додайте раніше обсмажену цибулю, а також сіль і перець за смаком.

8. Сметану з'єднайте з водою і вилийте все це на сковороду. Кількість води залежить від того, наскільки рідкої ви хочете зробити печінка з підливою в домашніх умовах.

9. Приберіть вогонь до мінімуму і залиште гаситися хвилин на 15 (куряча печінка стане м'якою раніше).

10. Ось і весь секрет, як приготувати печінку з підливою. Подавайте до столу з улюбленим гарніром, прикрасивши зеленню. Смачного!

схожий відеорецепт "Печінка з підливою"