1000 секретов

1000 секретов ведення домашнього господарства: секрети домашнього затишку, краси і здоров'я. Кулінарні поради, корисні властивості продуктів.

Приготувати тефтелі з рисом можна і для обіду, і для вечері. Тефтелі популярна страва дієтичної кухні. Секрети приготування смачних тефтелей в томатному соусі.

Тефтелі - це кульки з м'ясного фаршу тушковані в соусі. На відміну від котлет, в тефтелі, крім м'яса і цибулі, додають різні крупи і овочі. Найчастіше це рис і терта морква. Крім цього є ще одна відмінність - тефтелі майже завжди гасяться в соусі і зазвичай в ньому і подаються. Для панірування використовують рисову або пшеничну муку.

Гасити можна на плиті під кришкою або в духовці. Посуд для тефтелей повинна бути низькою і широкою, бажано, щоб вони все помістилися в один шар у великій сковорідці з високими бортиками. Для використання в духовці прекрасно підходить посуд з жароміцного скла з кришкою. У ній же можна і на стіл подавати готову страву. Якщо тефтелі обсмажуються перед гасінням, то зручно використовувати дві сковорідки: обсмажувати в маленькій і перекладати в більшу, щоб гасити.

Подають тефтелі зазвичай з гарніром, в якості якого використовують макарони, картопляне пюре або просто відварну картоплю.

Для приготування м'ясних тефтелей і рисом потрібно:

  • Фарш (свинячий або свинячий + яловичий) 500 г
  • Середня морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Рис круглозерний 1 стакан
  • Яйця курячі 2 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л. (Можна склянку томатного соку або 2 свіжих помідора за смаком)
  • Сметана 2 ст. л.
  • Олія соняшникова рафінована 4 ст. л.
  • Перець чорний мелений, сіль, зелень (петрушка, кріп)
  • Борошно для обвалювання

Почати краще всього з рису. Вибирають для тефтелей клейкий круглозерний рис. Промивають під холодною водою і ставлять на невеликий вогонь. Такий рис вбирає досить багато води, тому на склянку крупи наливають 2 склянки води. Варити рис не обов'язково до повної готовності, хвилин 10-15 цілком достатньо, потім просто залишити його під кришкою.

М'ясо беруть свиняче або заважають свинину з яловичиною. Можна також використовувати курку або індичину для приготування дієтичних тефтелей. Перемолоти фарш потрібно добре до однорідної маси.

Потім дрібно порізати ріпчасту цибулю, моркву натерти на крупній тертці. Трохи підсмажити все це на соняшниковій олії в невеликій сковорідці.

Далі можна робити тефтелі 2 різними способами. Смачно буде і так і так, але варіант без обсмажування корисніше для дітей і людей, у яких є проблеми з травною системою.

Перемішують у великій мисці рис, м'ясний фарш і підсмажені цибулю з морквою.

Додають курячі яйця, сіль, перець.

З отриманої маси формують кульки, обвалюють їх у борошні і щільно укладають в розігріту широку сковорідку або деко з соняшниковою олією.

У глибокій мисці або маленькій каструльці змішують томатну пасту і сметану, потім розводять водою (можна бульйоном). Води беруть приблизно стакан, краще додати її потім, якщо виявиться, що недостатньо.

Отриманим соусом заливають тефтелі, так щоб верхній шар був покритий.

Сковорідку закривають кришкою і залишають на маленькому вогні гаситися або відправляють в духовку хвилин на 40.

Підлива вбирається в тефтелі, надаючи їм ніжний смак, і поступово густіє, зменшуючись у кількості.

Перемішують рис з м'ясним фаршем, додаючи яйця і мелений перець.

З отриманої маси формують кульки, обвалюють їх у борошні і акуратно обсмажують на гарячій сковорідці до появи рум'яної скоринки, намагаючись, щоб вони не розвалилися.

Обсмажені тефтелі щільно складають в глибоку сковорідку або деко, покриваючи зверху шаром підсмаженої цибулі з морквою.

Томатну пасту змішують зі сметаною, розводять водою (можна бульйоном), і заливають цим соусом тефтелі.

Гасять на маленькому вогні під кришкою хвилин 20-25.


Рецепт тефтелей з рисом

Страви, схожі на тефтелі є, напевно, у всіх народів. Але основним «батьком» ті, хто вивчає історію кулінарії, схильні вважати тюркську кухню і блюдо під назвою «кюфта». Кюфта є кульки з м'ясного фаршу з яким-небудь сухофруктом всередині, які варяться в соусі або бульйоні і подаються на стіл разом з ним. Вважається, що саме з тюркської кухні рецепт страви прийшов в балканську і австрійську кухню, які адаптувалися до місцевих вимог і поширившись далі по світу.

  • 600 грам м'ясного фаршу;
  • 150-200 грам рису;
  • 2 середні цибулини;
  • 1 морква (або пара маленьких);
  • 1 яйце;
  • 300-400 грам томатної пасти;
  • сіль, спеції за смаком.

Тефтелі з рисом - приготування

Будь-яка кулінарна книга скаже, що першою відмінністю тефтелей від котлет є додавання в фарш круп і більшої кількості овочів. Тефтелі бувають не тільки з рисом, але і іншими крупами, вівсяними пластівцями, картоплею і сухофруктами. Тепер додамо в фарш головну складову тефтелей - рис. Причому рис для фаршу можна не варити, а просто промити і залити на деякий час (наприклад, на час різання лука) окропом.

Місити потрібно активно, кілька разів корж фаршу можна підняти і з зусиллям кинути в миску, відбиваючи. Таке вимішування, так само як і охолодження фаршу, буде ще однією гарантією того, що після гасіння тефтелі не розвалиться. Поки фарш охолоджується, робимо томатний соус для гасіння майбутніх тефтелек.

Це наступне головна відмінність тефтелек від котлет: вони гасяться в соусі і подаються на стіл в ньому ж. Тефтелі в ньому можуть варитися (без попередньої обжарки), гаситися або пекти. Соус може бути томатним, сметанним або яким-небудь іншим, головне, що він повинен бути густим і насиченим. На маленькому вогні у великій кількості масла підсмажуємо на рівномірного золотого кольору морква, терту на крупній тертці і цибулю, порізану невеликими кубиками.

У каструльці змішуємо томатну пасту з водою і ставимо на вогонь.

Можна взяти в рівних пропорціях воду і майонез або який-небудь кисломолочний продукт, природно, несолодкий. Саму томатну пасту цілком можна замінити кетчупом або томатним соком, хоча в останньому випадку воду не додавайте, інакше соус вийде рідким, а тефтелі вивареними. Додаємо туди смажені овочі та улюблені спеції (рекомендую спробувати базилік або корицю), доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь так, щоб соус злегка побулькивал під кришкою. Солимо, додаємо трішки цукру і, якщо смак вимагає, додаткову кислинку: лимонний сік або крапельку оцту.

Сформувавши кульки, кладемо їх на вологу поверхню (щоб не прилипли) і починаємо панировать їх в борошні перед обсмажування.

І це остання відмінність тефтелей від котлет, про що нам люб'язно повідомляють кулінарні словники та книжки. Котлети можуть Паніроване в сухарях, сирної крихті або крохмалі. Для панірування тефтелей використовують тільки борошно, переважно пшеничну або рисову. Обсмажуємо тефтелі на добре розігрітій сковорідці на середньому вогні з усіх боків до рум'яної коричневої скоринки.

Готові тефтелі складаємо на тарілку і тільки тоді, коли пересмажені всі заготовки, викладаємо вироби в каструлю з томатним соусом. Якщо робити це в міру обсмажування, то неминуче вийде, що нижній шар тефтелей буде лежати в киплячому соусі (навіть якщо зняти каструлю з вогню) набагато довше верхнього шару, що може привести до того, що нижні тефтелі все ж розваляться.

Отже, готові тефтелі в соусі.

Зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Нехай тефтелі гасяться 20-25 хвилин. Цього цілком достатньо для того, щоб рис зварився повністю. Втім, ви завжди можете перевірити готовність і, при необхідності, потримати блюдо на вогні ще трохи.

Готові тюфтельки порадують ваших домочадців не тільки пікантним смаком, але і смачним і ароматним соусом, який зробить смак будь-набридлої каші новим і оригінальним. А вже якщо подати їх з картопляним пюре, то це поєднання цілком може претендувати на звання страви вихідного дня!

Приємного вам апетиту!

P. s. : Почитав коменти .. Зустрічаються адже такі експонати .. - їм на блюдечку прекрасні рецепти, а вони жовч свою виливають щодо посуду, обгорілого лука і ударів по печінці. І де вас таких знаходять. Ідіть самі все зробіть в нульцевой блискучою посуді, сфотографуйте, все докладно опишіть, а потім будете уражати .. (а такі ж як ви будуть вас критикувати .. ви ж завжди знайдете до чого причепитися)

дівчата, які-ж ви зануди, сковородою милуються на сторінці з посудом, а ви тут щоб навчиться їсти варити або іншим допомогти - правильно обрана посуд - перший крок до корисну і здорову їжу. почитайте про алюмінієвому посуді - а потім подивимося, занудство це або турбота про здоров'я всієї родини. Жах, що не готуйте так.

Міграція скатів-іглохвостих відбувається двічі на рік в Мексиканській затоці - від півострова Юкатан до Флориди і назад. Щоб зрозуміти масштаб - кожен з них має розміри приблизно 2х2 метри, а всього їх близько 10 тис.