Як варити рис

Як варити рис? Рецепти прості, правильно зварений рис розсипчастий, що не злиплий, щоб зварити рис правильно слід враховувати час, дотримуватися пропорції води і крупи.

Рис, як продукт, що вживається в їжу людиною, використовується дуже давно при приготуванні домашніх страв. З відвареного рису розсипчастого або розвареного готується безліч смачної їжі - рисові каші, плов, запіканки.

Варка рису впливає на смак готового блюда, тому перед початком приготування дуже важливо знати, скільки потрібно варити рис, щоб він був розсипчастим, що не злипався або навпаки як зварити рис в'язким.

При варінні рисової крупи на воді дуже часто у господинь з'являються питання, виникають складнощі з правильними пропорціями води і рису при приготуванні страв до складу яких входить варена крупа. На воді зварити рис правильно нескладно, як може здатися новачкові в кулінарії.

Як варити рис, щоб він був розсипчастим, яке взяти співвідношення рису і води? Скільки вариться рис по часу для суші і як правильно зварити рис для рол, на гарнір?

Ми пропонуємо рецепти варіння рису, ознайомившись з якими Вам не доведеться більше мучитися з недовареним рисом, що підгоріла або злиплої кашею.

Чим корисна рисова крупа

Рисова крупа корисна для людини вмістом вітамінів групи В, амінокислотами, в зернах міститься калій, йод, цинк, залізо.

Користь рису для людського організму давно відома, з цієї причини в різних країнах нашої планети в їжу використовують різноманітні сорти рису, яких налічується понад 20 видів.

Основними сортами рису, які ми найчастіше вживаємо в їжу, є круглий, довгозерний, пропарений, бурий (нешліфований) і басматі.

Рис ділиться за формою зерняток на

  • довгозерний - зерна довгі і тонкі, такий рис ідеально поєднується і з рибою та м'ясом;
  • круглозёрний - зерна у рису круглі, використовується при приготуванні молочних каш, запіканок;
  • среднезёрний - зернятка цього рису мають овальну форму, довжина їх близько 5 мм; широко використовується в кулінарії при приготуванні різотто, паельї.

За кольором рис поділяється на

Відварений рис, особливо неочищений (коричневий або бурий), є найбагатшим джерелом клітковини, складних вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів, тому бурий варений рис корисніше білого.

Співвідношення рису і води

Як варити рис і скільки часу вариться рис до готовності, необхідно знати господині, щоб зерна не пригоріли до каструлі або не залишилися всередині сирими.

Для того, щоб правильно зварити рис на воді нам знадобиться дотримуватися пропорції - співвідношення крупи і води, враховувати тип зерен, технологію приготування рисової крупи.

Наприклад: на гарнір або в салат потрібно зварити розсипчастий рис, а для тефтелей, голубців і каші - розварити крупу.

Круглий рис більш в'язкий, ніж довгозерний, в складі круглих зерен міститься більше крохмалю.

Щоб зварити розсипчастий круглозёрний рис правильно, зерна перед варінням необхідно промивати холодною водою не менше п'яти разів і додати пару крапель лимонного соку в воду при варінні круглого рису.

Круглий зварений рис вийде розсипчастий, смачний і не злиплий, рисинки яскраво білого кольору, і приготовлена ​​крупа зможе служити до м'ясних або рибних страв смачним гарніром.

Порада від Чудо-Кухарі. Для того, щоб приготувати розварений рис, зерна потрібно засипати в холодну воду. А, щоб рис не розварюється, потрібно зробити так: у киплячу воду покласти щіпку солі і засипати в каструлю попередньо промиту крупу.

Пропонуємо прості рецепти приготування рису для ролів. Як правильно варити рис для суші в домашніх умовах, щоб зроблені своїми руками суші і роли мало чим відрізнялися від ресторанних.

Як варити рис, скільки по часу

Для варіння 1 склянки круглого рису співвідношення води - 3 склянки. Для 1 склянки пропареного рису - 2 склянки з водою.

  1. У каструлі кип'ятимо необхідну кількість води і подсаливаем. Промиваємо крупу проточною водою (пропарений рис мити не обов'язково), до тих пір, поки вона не стане прозорою.
  2. Насипаємо в каструлю, перемішуємо.
  3. Після того, як закипить вода, зменшуємо вогонь, більше не заважаємо, накриваємо кришкою.
  4. Варимо рис на повільному вогні протягом 20-25 хвилин, поки він не вбере в себе всю воду.
  5. Знімаємо з плити і даємо постояти деякий час - цей зварений рис ідеально підходить для гарніру, в начинку для голубців і для приготування багатьох смачних і простих домашніх страв.

Як варити рис для суші з оцтом

  • рис для суші (або звичайний круглий) - 0,5 ст;
  • рисовий оцет або яблучний - 2 ст.л .;
  • сіль.
  1. Рис для суші перебираємо, промиваємо кілька разів холодною водою.
  2. Після цього в мисці заливаємо водою промиті рисові зерна і залишаємо для набухання на півгодини.
  3. Зливаємо воду, відкидаємо крупу на сито, щоб стекла зайва рідина.
  4. У каструльку наливаємо 1 стакан води, засипаємо рис для суші і доводимо до кипіння.
  5. Зменшуємо вогонь і варимо під кришкою близько 15-20 хвилин.
  6. Додаємо оцет, солимо і ретельно вимішуємо.
  7. Остужаем. Варений рис для суші готовий.
  • рис круглий - 1 ст;
  • оцет рисовий або будь-який фруктовий - 50 мл;
  • цукор-пісок - 1 ст.л .;
  • сіль - 1 ч.л.
  1. Промиваємо зерна в холодній воді до зникнення мутного осаду.
  2. Відкидаємо на друшляк, зливаємо рідину.
  3. Розкладаємо рис для ролів на серветці або паперовому рушнику і підсушують його приблизно годину.
  4. Потім наливаємо в сотейник 1,5 склянки води, кладемо крупу і ставимо на плиту, на середній вогонь. Обов'язково закриваємо кришкою.
  5. Як тільки почнеться кипіння в сотейнику, зменшуємо вогонь до дуже повільного і варимо рис 13-15 хвилин.
  6. Знімаємо з плити, не відкриваючи кришку, і даємо настоятися 10-15 хвилин.
  7. У чашці змішуємо цукор, сіль, оцет.
  8. Поливаємо отриманим маринадом рис і не заважаємо його, а перевертаємо лопаткою.
  9. Даємо відварного рису охолонути і приступаємо до приготування ролів.

Приготування вареного рису в японських ресторанах можливо відрізняється від домашнього. Але ці рецепти варіння рису для рол, суші в домашніх умовах складаються з доступних і простих продуктів.

Друзі, тепер Ви знаєте, як варити рис правильно, щоб зварити розсипчасте, смачна страва. Пишіть свої зауваження і побажання в коментарях до рецептом!

а я що для суші що для ролів варю простий рис як зазвичай і так все з'їдають і всі задоволені.

варити рис найкраще в пакетиках такі продаються в пачках по 80 або по 100 або по 150 г. типу «макфа9raquo ;, зручно не треба перебирати мити закинув пакет час виждав і рис готовий зварений. а так у мене хороший рис зварити не виходить то злипається то твердий то ще какя нитку х.

щоб правильно зварити рис потрібно просто читати рекомендації на упаковці хоч зрідка для кого там виробники пишуть для себе чи що? але чи скористатися будь-яким рецептом в інеті благо вибір.

не вміла варити рис для суші а тепер з вашою допомогою підучити, суші і роли - ми обожнюємо але в кафе набридло гроші кожен раз викидати на вітер. Такі суші і роли що ми тепер готуємо вдома ніде не купиш. Дякуємо. 1

Рис для суші дійсно зварився такий як я хотіла, чи не злипнувся, і чоловік перший рах похвалив мої суші. Намагаюся приготувати вдома суші вже давно, але з рисом у мене були великі проблеми. Зате тепер все хокей!

У мене варіння рису завжди закінчувалася повним фіаско. Напишіть як варити рис для фаршу?

Танечка варити рис для фаршу найпростіше. У цьому випадку немає необхідності варити рис розсипчастий або злиплої який звариться. Ви його перемішаєте з фаршем і все буде окей.

Чи не знали як варити рис для суші, навчилися відразу за рецептом. Рис проварити добре, тільки в сушах розчарування.

Смак водоростей Бррр

Хоч скільки намагаюся зварити рис для суші по-правильному рецептом виходить розмазня;) слідувала різними рецептами підсумок однаковий. рис для фарш не варю -кладу сирої, мою, засинаю, з'єдную з фаршем, виходить смачніше ніж з вареним. (їжачки, голубці)

А як готувати рис по єврейськи. )))

Рис варити найкраще так як написано на «родной9raquo; пачці!)) Рис рису -рознь. Придивіться до магазинної полиці скільки видів, рецепт не може бути універсальним кожному сорту - свого часу варкі.ІМХО.

Суперское пропозицію - дивитися на пачці. На всіх пачках пишуть як варити рис ?! Ви в своєму розумі.

я не преветствую «пачечние9raquo; рецепти приготування рису ((вони не відповідають дійсності ((пишуть чисто для реклами.

Дійсно, далеко не на всіх пачках напишуть, як варити крупи. За Вашим рецептом вийшло те, що потрібно)

Велике спасибі Чудо-Кухареві за науку з варіння рису! В принципі швидко навчилася варити рис для різних страв! Потрібен рецепт і конкретний час варіння тоді все вийде.

хотілося приготувати «своі9raquo; суші, тільки ось рис не вдався (варила як в рецепті)? .

Як варити рис «альденте9raquo ;? Скільки буде в хвилинах?

Lalin, час варіння залежить від сорту рису. Дивіться на упаковці.

а невже так просто варити рис?

Варила рис для суші - вийшло відразу. Дякую що навчили як правильно варити рис;)

ЗАРАЗ ПРОСТІШЕ ВСЬОГО КУПИТИ СПЕЦІАЛЬНИЙ РІС ДЛЯ СУШІ. ЯК ВАРИТИ ДОКЛАДНО НАПИСАНО на пачках.

Мені не зрозуміло назву рецепта 🙂 Що можна както неправильно варити рис?

Як тільки ми не варили рис для суші виходить липка маса (перепробували купу способів покрокові фото).

тут може бути тільки одне рис не той. ми для ролів купуємо рис в спеціальному відділі супермаркету де вся лабуда для суші. а як варити рис можете взяти звідси. сподіваюся рада вам стане в нагоді.

Самий безпрограшний варіант це варити у великій каструлі де вміщається в кілька разів більше води ніж рису. В цьому випадку крихкість гарантована.

вийшов трохи не такий як потрібно для суші але може я не правильний сорт купила. спасибі за рецепт.

Мені ще не вдавалося спіймати аль денте 🙂 але будемо намагатися ще.

Коричневий рис найпростіше готувати він ніколи не злипається) _ без дотримання будь-яких пропорцій.

самий розсипчастий рис вариться в пакетиках ніколи не злипається Хоч скільки вари - перевірені ще на своєму досвіді

Наташа Ну може пакети пакетам ворожнечу ?! Мені більше підходить ваговій рис Краснодарський він самий нормальний менше інших склеюється. имхо.

рис для суші складно зварити правильно і справа не в рецепті а самій крупі.

А як зробити рис для суші без оцту все одно соус додається або каша вариться на воді і все?


1000 секретов

1000 секретов ведення домашнього господарства: секрети домашнього затишку, краси і здоров'я. Кулінарні поради, корисні властивості продуктів.

Приготувати тефтелі з рисом можна і для обіду, і для вечері. Тефтелі популярна страва дієтичної кухні. Секрети приготування смачних тефтелей в томатному соусі.

Тефтелі - це кульки з м'ясного фаршу тушковані в соусі. На відміну від котлет, в тефтелі, крім м'яса і цибулі, додають різні крупи і овочі. Найчастіше це рис і терта морква. Крім цього є ще одна відмінність - тефтелі майже завжди гасяться в соусі і зазвичай в ньому і подаються. Для панірування використовують рисову або пшеничну муку.

Гасити можна на плиті під кришкою або в духовці. Посуд для тефтелей повинна бути низькою і широкою, бажано, щоб вони все помістилися в один шар у великій сковорідці з високими бортиками. Для використання в духовці прекрасно підходить посуд з жароміцного скла з кришкою. У ній же можна і на стіл подавати готову страву. Якщо тефтелі обсмажуються перед гасінням, то зручно використовувати дві сковорідки: обсмажувати в маленькій і перекладати в більшу, щоб гасити.

Подають тефтелі зазвичай з гарніром, в якості якого використовують макарони, картопляне пюре або просто відварну картоплю.

Для приготування м'ясних тефтелей і рисом потрібно:

  • Фарш (свинячий або свинячий + яловичий) 500 г
  • Середня морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Рис круглозерний 1 стакан
  • Яйця курячі 2 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л. (Можна склянку томатного соку або 2 свіжих помідора за смаком)
  • Сметана 2 ст. л.
  • Олія соняшникова рафінована 4 ст. л.
  • Перець чорний мелений, сіль, зелень (петрушка, кріп)
  • Борошно для обвалювання

Почати краще всього з рису. Вибирають для тефтелей клейкий круглозерний рис. Промивають під холодною водою і ставлять на невеликий вогонь. Такий рис вбирає досить багато води, тому на склянку крупи наливають 2 склянки води. Варити рис не обов'язково до повної готовності, хвилин 10-15 цілком достатньо, потім просто залишити його під кришкою.

М'ясо беруть свиняче або заважають свинину з яловичиною. Можна також використовувати курку або індичину для приготування дієтичних тефтелей. Перемолоти фарш потрібно добре до однорідної маси.

Потім дрібно порізати ріпчасту цибулю, моркву натерти на крупній тертці. Трохи підсмажити все це на соняшниковій олії в невеликій сковорідці.

Далі можна робити тефтелі 2 різними способами. Смачно буде і так і так, але варіант без обсмажування корисніше для дітей і людей, у яких є проблеми з травною системою.

Перемішують у великій мисці рис, м'ясний фарш і підсмажені цибулю з морквою.

Додають курячі яйця, сіль, перець.

З отриманої маси формують кульки, обвалюють їх у борошні і щільно укладають в розігріту широку сковорідку або деко з соняшниковою олією.

У глибокій мисці або маленькій каструльці змішують томатну пасту і сметану, потім розводять водою (можна бульйоном). Води беруть приблизно стакан, краще додати її потім, якщо виявиться, що недостатньо.

Отриманим соусом заливають тефтелі, так щоб верхній шар був покритий.

Сковорідку закривають кришкою і залишають на маленькому вогні гаситися або відправляють в духовку хвилин на 40.

Підлива вбирається в тефтелі, надаючи їм ніжний смак, і поступово густіє, зменшуючись у кількості.

Перемішують рис з м'ясним фаршем, додаючи яйця і мелений перець.

З отриманої маси формують кульки, обвалюють їх у борошні і акуратно обсмажують на гарячій сковорідці до появи рум'яної скоринки, намагаючись, щоб вони не розвалилися.

Обсмажені тефтелі щільно складають в глибоку сковорідку або деко, покриваючи зверху шаром підсмаженої цибулі з морквою.

Томатну пасту змішують зі сметаною, розводять водою (можна бульйоном), і заливають цим соусом тефтелі.

Гасять на маленькому вогні під кришкою хвилин 20-25.