Печиво на смальці: готуємо швидко і смачно

Говорити про переваги приготування печива власними руками в домашніх умовах можна нескінченно довго! У число цих переваг входять: незрівнянний смак, унікальний склад і повна впевненість у тому, що печиво приготовлене з натуральних і свіжих продуктів. До складу свого домашнього печива можна додати свої улюблені інгредієнти, наприклад, родзинки, курагу, мак або горіхи, це допоможе зробити його смак незабутнім.

Крім цього, готувати і потім з апетитом «знищувати» домашнє печиво дуже подобається дітям, які при цьому відчувають себе дуже потрібними і важливими помічниками на кухні

Одним з найбільш популярних виробів, яким господині люблять балувати своїх домочадців є печиво на смальці. По можливості необхідно використовувати смалець власного виробництва, адже зробити його в домашніх умовах дуже просто.

Використання цього натурального продукту тваринного походження робить печиво дуже смачним і неймовірно розсипчастим.

Печиво – це одне з найулюбленіших ласощів дітей і дорослих, його можна подавати як до святкового столу, так і в повсякденному житті вживати у вигляді смачної перекуски. У кулінарній книзі будь-якої хазяєчки обов’язково повинен бути записаний швидкий спосіб приготування страви на випадок раптового приходу гостей, наприклад, рецепт печива на смальці.

Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 стакан охолодженого смальцю;
  • стількі ж сметани;
  • 300-350 грамів пшеничного борошна;
  • ванілін;
  • чайна ложка розпушувача;
  • цукрова пудра.

Всі інгредієнти ретельно вимішуються до отримання м’якого і еластичного тіста. Готувати печиво з такого тіста можна абсолютно будь-якої форми. Можна вирізати його за допомогою спеціальних формочок або нарізати на ромбики або квадратики звичайним ножем.

За наявності бажання і в запасі зайвої баночки джему можна приготувати з цього тіста смачні рогалики на свинячому смальці.

Нарізане печиво укладається на посипане борошном деко і поміщається в духовку на 5-15 хвилин в залежності від товщини виробів.Печиво виходить дуже смачне і розсипчасте, а зверху посипана пудра робить його ще і неймовірно красивим.

Для приготування цього печива використовується три види продуктів, які містять жир, звідси і походить його назва.

Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • розм’якшене вершкове масло(або маргарин) – 150 грам;
  • смалець свинячий – 200 грам;
  • сметана -100 грам;
  • 2 яйця;
  • просіяне пшеничне борошно – 800 грам;
  • склянка цукру;
  • сода – 0,5 чайної ложки;
  • оцет.

Розтоплене масло, смалець і половина борошна (400 грам) перемішуються до однорідної маси і поміщаються в холодильник на годину або в морозилку на 20 хвилин.

Тим часом цукор і яйця збиваються за допомогою міксера або блендера до отримання пишної однорідної маси. До неї додається сметана і погашена оцтом сода. Отримана яєчно-сметанна суміш перемішується з охолодженим тістом і вимішується з іншою мукою.

Таке тісто на смальці повинно вийти однорідним, пружним і добре зберігати задану форму навіть через 30 хвилин після формування фігурок.

Готове тісто розкочується в пласт товщиною 5-7 мм, з якого потім вирізають фігурки. Потім вони поміщаються в духовку на 10-15 хвилин, після закінчення запікання готові коржики ще у гарячому вигляді посипаються цукровою пудрою.

Тим, у кого немає спеціальних форм для вирізання печива, для формування гарних і оригінальних коржиків і печеньок, можна використовувати звичайну ручну м’ясорубку.

В комплекті практично всіх м’ясорубок, особливо радянського виробництва, можна знайти спеціальні насадки, використання яких дозволяє робити вдома печиво найрізноманітнішої форми. Для приготування печива на смальці через м’ясорубку можна використовувати рецепт тіста «3 в 1» додавши в нього ще 200 грам борошна.

Смачної вам випічки і приємного апетиту!


Бабусине печиво

Почнемо із сумного. Моя бабуся померла, коли мені було років 6. Всі мої мізерні згадки про неї — це те, як вона лежала у ліжку і вишивала, або читала мені книги. Або ще щось. Але завжди лежала. Невдала операція і все таке(

Від бабки, втім, мені залишилося багато її речей, серед яких і книга солодких рецептів. Як розповідає мама, бабка дуже любила пекти печиво і уміла це робити добре. Настільки, що наш дядько Роберт з Києва дотепер згадує її різдвяні “шетемині”. Всі вони були записані у такі старій касовій книзі (бабка працювала бухгалтером) і вели історію свою, підозрюю, ще з часів її мами, а не тільки радянського союзу.

Як ви розумієте, у оригінальному виконанні я ті “шетемині” або не пробувала, або то було дуже вже давно і я просто не запам’ятала цього. Мама любов до печива не успадкувала, я біля плити — взагалі лузер, не те щоб з духовкою возитися. Тому при черговому візиті мами, коли мені на очі трапилася та сама книга, я подумала, що варто поділитися її вмістом з усіма. Може, хтось зготує і дасть мені скуштувати ті легендарні “шетемині” ;))

Для публікації я відібрала, за твердженням мами, найсмачніші і найдавніші печива. Рецепти я опублікую у вигляді фото, а також тексту, переписаного мною з граматичними і змістовими правками (і деякими уточненнями від мами). Детальніші роз’яснення по процесу, на жаль, ніхто не дасть, тому з температурою і часом випікання, наприклад, доведеться вгадувати.

Якщо зготуєте печиво, зробіть, будь ласка, пару фото і вишліть на редакційну пошту Заголовку ([email protected]). Мені буде дуже цікаво глянути.

Для початку пару зауважень. Повнинка — це не крем, тому я зберегла це слово. Горіхи у рецептах всюди грецькі, а масло - вершкове. У кожному рецепті тісто потрібно пекти, навіть якщо про це не написано.

Тісто: 500 г муки, 100 г цукру, 250 г смальцю, 3 жовтки, 30 г дріжджів

Замісити зі сметаною.

Повнинка: 200 г грецьких горіхів, 200 г цукру

Поділити на дві частини. Низ намазати повидлом, потім дати повнинку.

Глазур: 100 г вершкового масла, 2 ложки какао, 2 ложки цукрової пудри

Тісто: 350 г муки, 70 г горіхів, 1 г амонію, 100 г цукру, 150 г смальцю, 1 ложку какао, 1 яйце, 2-3 ложки сметани

Все добре вимісити, розкатати і спекти.

Крем: 200 г горіхів (пом’якшити в молоці).

50 г молока, 200 г масла і 200 грамів цукрової пудри добре вимішати, потім додати горіхи і молоко (?), ще добре вимішати і помазати на верх тіста.

Глазур: 100 г цукрової пудри, 2 ложки какао, 20 г масла, 2 ложки молока.

Добре вимішуємо, і зверху накрити нею печиво.

Тісто: 3 жовтки, 20 г цукру, 200 г маргарину, 3 ложки сметани, 500 г муки, 20 г амоній.

Все добре вимішати. Якщо тісто тверде, додати трохи сметани. Розділити на три частини. Одна залишиться без змін, до другої додаємо 70 г горіхів, до третьої - какао. Ставимо трохи постояти, потім у духовку.

Крем: півлітра молока, 6 ложок муки. Зваримо із них крем.

200 г масла і 200 г цукрової пудри вимішати і додати до холодного крему.

Листи кладемо так: вниз без домішок, всередину з горіхами і намазати його абрикосовим повидлом, поверх повидла - крем. І зверху ставимо коричневий корж.

Глазур: збиваємо білок і зверху мажемо.

Тісто: 300 г цукру, 4 жовтки, 10 столових ложок води. Все мішати

4 білки збити "на сніг".100 г горіхів, 200 г муки, трохи соди. Все добре вимішати і спекти.

Крем: 200 г молока, 2 столові ложки муки, ціле яйце. Все зварити

У крем, як вистигне, додати 200 г цукру, 250 г молока і намазати це все поверх печива.

Тісто: 4 жовтки 360 г цукру, 120 г масла. Все добре вимішати

12 ложок звареної чорної кави (мама радить давати менше або за смаком)

1 чайна ложка соди або амонію, 300 г муки, 4 ложки какао

4 білки, збиті "на сніг".

Крем: 250 г масла, 200 г цукру, півлітра молока, 2 столові ложки цукру, 4 ложки муки.

Тісто: 3 яйця, 300 г цукру, 100 г маргарину, 20 г амонію, 200 г холодної звареної кави, 3 ложки какао, 500 г муки.

Все вимішати. Додати молока стільки , щоб тісто було м’яке. Поділити на три коржі.

Крем: 300 г молока ставимо варитися на плиту. 150 г горіхів 2-3 хвилин варимо у ньому.

200 г цукру і 3 ложки муки додамо до горіхів. Як вистигне додати 200 г масла.

Глазур: 1 яйце, 200 г цукру, 100 г маргарину або масла, 2 ложки какао. Варити.

Тісто: 300 г муки, 1 порошок для печива, 150 г маргарину, 100 г цукру, 1 яйце, 1 лимон потерти або оцет (краще лимон).

Замісимо тісто. Якщо тверде, додати трохи сметани.

Повнинка: 200 г цукру, 2 жовтки, 150 г молотих горіхів, білок з двох яєць.

Тісто розділимо на дві нерівні (!) частини. Одну більшу частину розкатаємо і змастимо повидлом. Потім йде повнинка. Наверх з меншої частини тіста зробимо сітку і ставимо у духовку.

Тісто: 2 цілі яйця, 1,5 г амонію, 200 г муки, 80 г маргарину, 20 г какао, 150 г цукру, трохи молока.

Замісити і спекти два коржі.

Крем: 5 ложок муки, 300 г молока Варимо крем.

200 г цукру і 200 г масла мішаємо разом. Як вистигне крем, додамо до нього і добре вимішаємо усе.

Наверх глазур (можете подивитися рецепти глазурі з іншого печива).

Тісто: 450 г муки, 200 г масла, 200 г цукру, 2 яйця, 2 ложки оцту, 1 чайна ложку соди, 2 ложки меду.

Мають вийти 3 коржі.

Крем: півлітра молока розділити навпіл. Одну частину кладемо кип'ятити, у другій розбиваємо 6 ложок муки. Кип'ятимо 10 хвилин. Цукор додаємо, коли крем готовий, а також пачку масла. Все вимішуємо (рецепт крему для медового тіста додала мама, у оригіналі не було).

Тісто 1: 250 г муки, 250 г цукру, 50 г какао, 200 г маргарину, 1 ложка амонію або порошку для печива, 2 жовтки, 1 ложка сметани.

Замісити тісто, розділити на три частини, поставити у холодильник.

Тісто 2: 200 г маргарину, 200 г цукру, 500 г муки, 1 яйце, 3 ложки сметани, 1 чайна ложка амонію або порошку для печива.

Замісити тісто і розділити на три частини. Розкатане тісто помазати сливовим повидлом, посипати різаними горіхами, зверху натерти чорне тісто з холодильника. Кожен корж потрібно пекти окремо.

Коли всі три коржі спечені, робимо заварний крем і намастимо всередину (мама радить використати рецепт крему із "Бийке торта").

Учебный центр "Профессия" mv-spec.ru проводит обучение, аттестацию специалистов в как Петербурге, так и дистанционно по всей России. Обращение в наш центр ? возможность обучиться специальности без отрыва от производства, изучить лекции, находясь в любом населённом пункте РФ, выбрать максимально удобное время для лекций без ожидания формирования группы.

Учебный центр "Профессия" mv-spec.ru проводит обучение, аттестацию специалистов в как Петербурге, так и дистанционно по всей России. Обращение в наш центр ? возможность обучиться специальности без отрыва от производства, изучить лекции, находясь в любом населённом пункте РФ, выбрать максимально удобное время для лекций без ожидания формирования группы.

Іноді журналісту замало інформації для статті, але забагато емоцій, аби тримати їх в собі.